Recepti 15. veljače 2023.

Pečena krema od tamne čokolade topi se u ustima

Pots de Creme
Pots de Creme - sočnija francuska verzija američkog čokoladnog pudinga foto: Instagram @chefjoanneweir
gastro postao gastro.24sata.hr
Chocolate pot de crème, odnosno pečena krema od tamne čokolade, je bogatija, sočnija francuska verzija američkog čokoladnog pudinga. Isprobaj naš recept i uživat ćeš u svakom kremastom zalogaju

Nema se što više reći o ovom desertu osim da je materijal za obaranje s nogu. To je onaj desert koji će zasigurno oduševiti goste i na svečanoj večeri, a opet je dovoljno jednostavan za napraviti kada tražiš poslasticu u sred tjedna. Zapravo, čokoladni pot de crème pravo je rješenje kada ozbiljno žudiš za nečim slatkim.

 

Čokoladni pohani kruh Možda vas zanima... Čokoladni pohani kruh popravit će ti dan Recepti

 

Bogat i kremast čokoladni desert 

Čokoladna verzija pot de crème je bogatija, sočnija francuska verzija američkog čokoladnog pudinga. Dok je puding obično mješavina mlijeka i vrhnja koja se zasladi i zgusne kukuruznim škrobom na štednjaku, pot de crème je također mješavina mlijeka, vrhnja i šećera, ali dodaju mu se žumanjci kako bi se dobila krema, koja se zatim zgusne tijekom pečenja, no ovaj desert možeš poslužiti i sa cvijetom soli na vrhu...

 

 | Author: Instagram @jenniferpogmore Dekadentni čokoladni desert koji uopće nije teško ni komplicirano pripremiti foto: Instagram @jenniferpogmore

Pots de Crème od tamne čokolade

Sastojci: 

  • 340 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 120 ml punomasnog mlijeka
  • 140 g kvalitetne tamne čokolade (sa 60 do 70% kakaa), sitno nasjeckane
  • 4 velika žumanjka
  • 50 g šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/8 žličice košer soli
  • vruća voda
  • šlag ili crème fraîche - za posluživanje

 

Možda vas zanima... Najjednostavnija čoko slastica od samo pet sastojaka Recepti

 

Priprema:

  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 150 stupnjeva. Postavi cjedilo s finom mrežicom na veliku mjernu posudu ili srednju zdjelu te stavi na stranu. Pripremi 4 male vatrostalne posude za pečenje.
  2. Zagrij vrhnje i mlijeko u velikom loncu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok ne zavrije. Makni s vatre, dodaj čokoladu i miješaj dok se ne otopi i postane glatka.
  3. Pjenasto izmiješaj žumanjke, šećer, vaniliju i sol u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu. Uz stalno miješanje polako umiješaj čokoladnu smjesu.
  4. Izlij smjesu kroz cjedilo. Procijeđenu smjesu rasporedi u posudice.
  5. Premjesti pleh u pećnicu i ulij dovoljno vruće vode u pleh ili posudu za pečenje, pazeći da voda ne prska po posudicama, sve dok ne dosegne otprilike polovicu dubine malih posudice u kojima je krema.
  6. Pleh labavo prekrij aluminijskom folijom i peci dok se rubovi ne postave, a sredina još lagano podrhtava, oko 30 minuta. 
  7. Izvadi pleh iz pećnice i otkrij je. Prebaci male posudice na rešetku i pusti da se krema ohladi na sobnu temperaturu, oko 1 sat. Posluži svaku porciju s malo tučenog vrhnja, crème fraîche ili s cvijetom soli.

 | Author: Instagram @pardonyourfrench Budući da je okus ovog deserta dosta intenzivan i koncentriran, dobro ga je poslužiti s malo tučenog vrhnja ili creme fraichea foto: Instagram @pardonyourfrench

 

Možda vas zanima... Jamiejeva brza torta od čokolade i klementina Recepti

 

Savjet više:
Nakon što se ohlade, pots de crème mogu se pokriti i čuvati u hladnjaku do 4 dana. Ako ovaj desert držiš u hladnjaku, ostavi ga na sobnoj temperaturi 20 minuta prije posluživanja.

 

savršena kombinacija cikla i čokolada Možda vas zanima... Da, cikla i čokolada idu zajedno, a dokaz je ova torta Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.