Baš mrzim kad pečem tortu od sira i dogodim se nešto što nisam planirala - površina se raspukne. Omiljeni cheesecake, koji sam planirala poslužiti gostima, ali prije toga i dobro pofotkati za društvene mreže više nije tako savršeno lijep kako sam očekivala!
No ne brini, na društvenim mrežama pronašla sam odlično rješenje s potpisom američke slastičarke i blogerice Dayne C., stručnjakinje za torte. I čini se da djeluje!
Kako 'popraviti' napukli cheesecake
"Prvo uzmi malu špatulu za ukrašavanje torti (ako ju nemaš koristi poleđinu žlice za juhu, jednako je učinkovito). Također, pripremi vrlo vruću vodu u koju ćeš umakati špatulu ili žlicu.
Lagano i polako prelaz preko pukotine špatulom ili žlicom namočenom u vruću vodu, tako da kreneš s vanjske strane pukotine prema sredini (vidi na videu niže!). Treba biti strpljiv!". poručuje poznata slastičarka i blogerica.
Zašto cheesecake puca tijekom pečenja?
Dayne je objasnila i najčešće razloge zašto se cheesecake raspukne prilikom pečenja. Prvi razlog je što je pećnica podešena na previsoku temperaturu pa se torta od sira raspukne nakon što je izvadiš iz pećnice, zbog temperaturnog šoka. Drugi razlog je premiksavanje smjese za cheesecake, što može dovesti do umiksavanja previše zraka u smjesu te kasnije do pucanja površine.
No, ako i ne uspiješ spriječiti pucanje, uvijek imaš ovaj odličan savjet da površinu savršeno zagladiš i sakriješ sve nesavršenosti svog deserta.😉
U nastavku donosim nekoliko odličnih recepata za cheesecake iz missGASTRO arhive. Uživaj!