Špajza 29. travnja 2025.

8 dobrobiti medjoul datulja – i kako ih jesti više

Medjoul datulje - i slatko i zdravo
Medjoul datulje - i slatko i zdravo
foto: azerbaijan_stockers / Freepik
Ove raskošne, karamelaste plodove ne zovu uzalud kraljevima datulja. One zadovoljavaju želju za slatkim, a i jako su zdrave

Medjoul (odnosno - medjool - oba naziva su ispravna, a koriste se i nazivi mejhoul i majhool) datulje potječu iz Maroka i nekada su bile poslastica rezervirana za dvorove. Danas su dostupne svima, a njihova karamelasta tekstura i prirodna slatkoća čine ih jednim od najukusnijih i najzdravijih suhog voća.

Rastu na palmama u toplijim dijelovima svijeta – od Bliskog istoka i Sjeverne Afrike do Kalifornije i drugih toplih regija. Zbog bogatog okusa često ih nazivaju “prirodnim bombonima”, ali iza te slatkoće skriva se prava riznica hranjivih tvari. Medjoul datulje nisu samo zamjena za šećer – one su funkcionalna hrana koja doprinosi zdravlju u više smjerova.

Možda vas zanima... Zdrave pločice s datuljama Recepti

1. Nizak glikemijski indeks datulja

Za razliku od mnogih slatkih grickalica, medjoul datulje ne uzrokuju nagle skokove šećera u krvi. Njihov niski glikemijski indeks znači da se šećeri iz datulje otpuštaju postupno, čime se izbjegava energetski pad koji često slijedi nakon konzumacije rafiniranih šećera.

8 zdravstvenih dobrobiti medjoul datulja | Author: Valeria Boltneva/Pexels Zdrava alternativa šećeru – i puno više od toga foto: Valeria Boltneva/Pexels

U jednoj studiji provedena 2020. godine, osobe s dijabetesom tipa 2 koje su 16 tjedana svakodnevno jele po 3 datulje nisu imale negativne učinke na razinu glukoze u krvi. Štoviše, došlo je do smanjenja ukupnog kolesterola i poboljšanja subjektivnog osjećaja kvalitete života. Naravno, osobe s dijabetesom trebaju se prije uključivanja datulja u svakodnevnu prehranu savjetovati s liječnikom. -

2. Kalij iz datulja za srce i energiju

U 100 grama medjool datulja nalazi se oko 20 % preporučene dnevne doze kalija – minerala koji regulira ravnotežu tekućine, rad mišića i prijenos živčanih signala. Niska razina kalija može dovesti do umora, grčeva, slabosti i problema s tlakom. Ako ti nedostaje energije, nekoliko datulja dnevno može napraviti razliku.

Možda vas zanima... Divan mirisni kolač s datuljama i đumbirom Recepti

3. Vlakna iz datulja za zdravu probavu 

Medjool datulje sadrže 7 grama vlakana po porciji od 100 g, što ih čini jednim od najprirodnijih načina za regulaciju probave. Vlakna pomažu u čišćenju crijeva, podržavaju rast dobrih bakterija, snižavaju kolesterol i produžuju osjećaj sitosti. Ako si osjetljiv na vlakna, možeš uz njih uzimati i probavni enzim – većina ih se nalazi u svakoj trgovini zdrave hrane.

4. U datuljama je i magnezij za živce i tlak

Uz vlakna i kalij, medjool datulje sadrže i 14 % dnevne preporučene količine magnezija. Magnezij pomaže u regulaciji tlaka, rada živaca i mišića te u pretvaranju hrane u energiju. Također je ključan za sintezu proteina i zdravu funkciju mozga. Ako se često osjećaš iscrpljeno ili pod stresom, magnezij iz datulja može pomoći.

8 zdravstvenih dobrobiti medjoul datulja | Author: Freepik Uključi medjoul datulje u prehranu foto: Freepik

5. Bakar iz datulja za bolju apsorpciju željeza

U medjool datuljama se nalazi i bakar, element koji pomaže tijelu da bolje apsorbira željezo, sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica, održavanju zdravih krvnih žila i imunološkog sustava. Ako si često umorna, blijeda ili se lako razboliš, moguće je da ti nedostaje upravo ova kombinacija.

6. Antioksidansi iz datulja – zaštita na staničnoj razini

Datulje su bogate antioksidansima, uključujući flavonoide i fenolne kiseline, koji neutraliziraju slobodne radikale – nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i ubrzati starenje. Antioksidansi smanjuju oksidativni stres, povezan s kroničnim bolestima, i čine datulje odličnim dodatkom svakodnevnoj prehrani – posebno u vremenu kada imunitet treba dodatnu podršku.

Sočan kolač od datulja i oraha Možda vas zanima... Sočan kolač od datulja i oraha Recepti Možda vas zanima... Brze energetske kuglice s datuljama i cimetom Recepti

7. Vitamin B6 za mozak i raspoloženje

Medjool datulje sadrže vitamin B6, koji pomaže u pretvaranju hrane u energiju, podržava proizvodnju serotonina i dopamina (hormona dobrog raspoloženja) i regulira funkciju živčanog sustava. Nizak B6 može se očitovati kroz umor, oslabljeni imunitet, promjene raspoloženja i kožne probleme. Datulje su jednostavan i ukusan način da ga nadoknadiš

8. Fitokemikalije koje djeluju iznutra

Medjool datulje sadrže i niz fitokemikalija – biljnih spojeva koji podržavaju regulaciju hormona i imuniteta te štite ključne organe poput želuca, jetre i bubrega. Među njima su antocijanini, karotenoidi i flavonoidi, koji imaju protuupalna i zaštitna svojstva, često se povezuju s prevencijom bolesti i oporavkom organizma.

8 zdravstvenih dobrobiti medjoul datulja | Author: Farooq Sharif / Pixabay Datulje kao osnova deserta foto: Farooq Sharif / Pixabay

Kako jesti više datulja?

Medjool datulje možeš jesti same, puniti ih orašastim plodovima, umakati u tamnu čokoladu ili ih sjeckati i dodavati u smoothieje, kaše, energetske pločice ili kolače. Možeš ih koristiti i kao prirodni zaslađivač – samo ih namoči i usitni u pastu koja će zamijeniti rafinirani šećer u receptima.

Kuglice od datulja i kakaa Možda vas zanima... Zdrave i prefine kuglice od datulja i kakaa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.