Recepti 26. siječnja 2017.

Divan mirisni kolač s datuljama i đumbirom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršen spoj okusa i mirisa u sočnom kolaču!

Ovaj delikatni i mirisni kolač, oduševit će vas svojom jednostavnošću, ali i savršenom sočnošću.

Preliven karamelom, može biti samo savršen desert za uživanje na toplom u ovim hladnim popodnevima. Ako ne volite datulje, možete ih zamijeniti primjerice suhim šljivama ili brusnicama. Također, možete dodati i malo prženih, sjeckanih lješnjaka koji će dodatno pojačati mirisni doživljaj koji ovaj kolač nudi.

Sastojci:

  • 200 g suhih datulja
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 75 g maslaca
  • 175 g smeđeg šećera
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 3 velika jaja
  • 225 g glatkog brašna za dizana tijesta
  • Ušećereni đumbir za ukrašavanje
  • Za karamel:
  • 100 g šećera
  • 25 g maslaca
  • 75 g vrhnja za šlag

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Narezane datulje preliti s 300 ml zakuhane vode i dodati sodu bikarbonu, promiješati i ostaviti sa strane
  3. U posudi izmiksati šećer i maslac dok ne postanu pjenasti i blijedi; dodati im mljeveni đumbir i jaja (jedno po jedno) pa sve dobro izmiksati
  4. Dodati brašno i sve izmiješati pa dodati datulje i vodu u kojoj su se namakale (bit će dosta tekuće, ali tijekom pečenja će se sve ispeći) te sve ponovno dobro promiješati
  5. Namazati maslacem kalup za kruh (zapremnine 1 l) i preliti pripremljenu smjesu
  6. Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta pa smanjiti temperaturu na 170 stupnjeva i peći još 50 minuta, odnosno, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
  7. Dok se kolač peče, pripremiti karamel: Na najmanjoj temperaturi rastopiti šećer, kada se sasvim rastopi, kuhati ga još nekoliko minuta dok ne dobije lijepu boju i miris pa ga maknuti s vatre, dodati maslac i vrhnje te sve dobro izmiješati
  8. Kada je kolač pečen, izvaditi ga iz pećnice i ostaviti 10 minuta da se hladi; izvaditi ga iz kalupa i staviti na papir za pečenje, posipati ušećerenim đumbirom i zaliti sve s gornje strane karamelom

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.