gastro postao
Savršen spoj okusa i mirisa u sočnom kolaču!
Ovaj delikatni i mirisni kolač, oduševit će vas svojom jednostavnošću, ali i savršenom sočnošću.
Preliven karamelom, može biti samo savršen desert za uživanje na toplom u ovim hladnim popodnevima. Ako ne volite datulje, možete ih zamijeniti primjerice suhim šljivama ili brusnicama. Također, možete dodati i malo prženih, sjeckanih lješnjaka koji će dodatno pojačati mirisni doživljaj koji ovaj kolač nudi.
Sastojci:
- 200 g suhih datulja
- 1 žličica sode bikarbone
- 75 g maslaca
- 175 g smeđeg šećera
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 3 velika jaja
- 225 g glatkog brašna za dizana tijesta
- Ušećereni đumbir za ukrašavanje
- Za karamel:
- 100 g šećera
- 25 g maslaca
- 75 g vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Narezane datulje preliti s 300 ml zakuhane vode i dodati sodu bikarbonu, promiješati i ostaviti sa strane
- U posudi izmiksati šećer i maslac dok ne postanu pjenasti i blijedi; dodati im mljeveni đumbir i jaja (jedno po jedno) pa sve dobro izmiksati
- Dodati brašno i sve izmiješati pa dodati datulje i vodu u kojoj su se namakale (bit će dosta tekuće, ali tijekom pečenja će se sve ispeći) te sve ponovno dobro promiješati
- Namazati maslacem kalup za kruh (zapremnine 1 l) i preliti pripremljenu smjesu
- Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta pa smanjiti temperaturu na 170 stupnjeva i peći još 50 minuta, odnosno, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
- Dok se kolač peče, pripremiti karamel: Na najmanjoj temperaturi rastopiti šećer, kada se sasvim rastopi, kuhati ga još nekoliko minuta dok ne dobije lijepu boju i miris pa ga maknuti s vatre, dodati maslac i vrhnje te sve dobro izmiješati
- Kada je kolač pečen, izvaditi ga iz pećnice i ostaviti 10 minuta da se hladi; izvaditi ga iz kalupa i staviti na papir za pečenje, posipati ušećerenim đumbirom i zaliti sve s gornje strane karamelom