Recepti 08. prosinca 2016.

Zdrave pločice s datuljama

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dosta vam je uobičajenih kolača i htjeli biste nešto zdravo? Onda je ovo recept za vas.

Hrskave izvana, a meke i sočne iznutra, ove predivne pločice postat će vaš omiljeni zdravi snack. Možete ih nositi na posao, jesti za doručak ili jednostavno grickati umjesto čipsa dok gledate svoju omiljenu seriju.

Kako ih napraviti, pročitajte u receptu.

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 1/2 šalice maslaca (i malo za podmazivanje)
  • 1 1/2 šalica glatkog brašna
  • 1/4 šalice smeđeg šećera (ili muscovada)
  • 1/4 žličice soli
  • 1 jaje, razmućeno

Za nadjev:

  •  2 šalice suhih datulja, narezati ih što sitnije
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1/2 šalice jabukovače (ako nemate jabukovaču, možete koristiti pjenušavo bijelo vino ili sok od limuna)
  • 1 žličica ribane korice limuna

Za gornji sloj tijesta:

  • 2/3 šalice prženih zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 žličice cimeta
  • 4 žlice maslaca, sobne temperature 

Priprema 

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Pripremiti papir za pečenje u posudu za pečenje
  3. U posudi pomiješati brašno, sol, šećer i maslac i izmiksati. Dodati jaje i miksati dok se ne ujednači.
  4. Prebaciti smjesu u posudu za pečenje i dobro pritisnuti tijesto; staviti u hladnjak na 15 minuta; nakon hlađenja, peći 20 do 25 minuta
  5. Za to vrijeme, pripremiti nadjev: u posudi za kuhanje, lagano kuhati datulje, šećer i jabukovaču dok ne omekša, odnosno, postane poput džema; maknuti s vatre i ručnim mikserom izmiksati nadjev dok ne postane potpuno homogen; dodati limunovu koricu i promiješati
  6. Preko pečenog prvog sloja tijesta, premazati nadjev
  7. Pripremiti gornji sloj tijesta: u posudi pomiješati zobene pahuljice, sol, cimet i šećer te rukama dodavati maslac i umijesiti ga tako da nastanu grudice 
  8. Ravnomjerno rasporediti gornji sloj tijesta po nadjevu i peći 20 do 25 minuta (dok gornji sloj ne postane zlatno smeđe boje)
  9. Izrezati na prutiće 

Uživajte u ovom mirisnom  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.