Špajza 25. siječnja 2017.

Slatki grijeh: Sve nijanse karamela

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatki zalogaji koji se tope u ustima ili pak fini preljev koji će svaki kolač učiniti još malo posebnijim, upoznajte sve nijanse karamela.

Različitih tekstura i boja, postoji čak nekoliko vrsta karamela. Pripremate li ovu neodoljivu slasticu kod kuće, konačni okusi ovisit će ponajviše o duljini pripreme, a zatim i o izabranim dodacima koje ćete spajati sa šećerom. To mogu biti voda ili slatko vrhnje, a okus karamele još će više naglasiti i nekoliko zrna soli. 

Zlatno pravilo kuhanja karamela jest da se štednjak nikada ne napušta. Šećer vrlo lako može izgorjeti što će vas na kraju dovesti do teškog čišćenja posuđa koje je uvijek najbolje izbjeći. 

karamela | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kod pripreme bazičnog karamela od vode i šećera najvažnije je znati da se on ne miješa. Tek se lagano skidaju ostaci šećera sa stjenki posude u kojoj ga pripremate, a dopušteno je i povremeno protresanje. Kada je karamel poprimio boju kakvu želite, maknite ga s vatre, pustite da se kratko ohladi pa od njega pripremajte nove, još bolje deserte.

Što se karamel duže kuha, njegov okus postaje intenzivniji. Želite li ga dodati laganim kremastim desertima, kuhajte ga do trenutka kada se sav šećer otopi, a čitava slastica poprimi tek lagane žućkaste boje. Za teže deserte na bazi čokolade, karamel možete kuhati i nešto duže, do svjetlo smeđe boje.

Upuštate li se u izradu karamel bombona, koristite slatko vrhnje kako bi oni dobili puniji okus od onog koji daju voda i šećer. Ovisno o duljini kuhanja, takav karamel možete koristiti i kao gusti preljev za torte ili sladoled. Začinit će ih na upravo savršeno sladak način. Da biste dobili lijepo oblikovane bombone, karamel ubacite u silikonske kalupe i ostavite da postane nešto tvrđi. Upakirati ga možete u komadiće papira za pečenje koje ste na krajevima učvrstili koncem.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.