gastro postao
Probajte odoljeti kremastoj torti od sira poprskanoj s finim, domaćim karamelom
Želite li se u potpunosti zasladiti vrhunskim desertom, spojite dvije omiljene slastice - cheesecake i karamelu. Izložite ih na hrskavoj podlozi od keksa pa sve skupa dobro ohladite. Vjerujte, čekanje se isplati. Kada jednom navalite na ovaj divan cheesecake, nećete se željeti vratiti niti jednom drugom.
Za pripremu podloge potrebno vam je:
- 200 g keksa
- 5 žlica maslaca
- 2 žlice smeđeg šećera
Za kremu:
- 250 g krem sira
- 150 g šećera
- 2 žlice maslaca
- 5 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Preljev od karamele:
- 300 g šećera
- 4 žlice vode
- 1 žličica limunovog soka
- 1 šalica slatkog vrhnja
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Usitnite kekse pa ih pomiješajte s otopljenim maslacom i šećerom.
- Smjesu od keksa utisnite u kalup i stavite na pečenje na 14 minuta.
- Krem sir istucite sa šećerom dok ne postane kremast.
- Dodajte maslac, a zatim i jedno po jedno jaje.
- Ubacite vaniliju.
- Dobivenu kremu dodajte na podlogu koja se ispekla.
- Kalup u kojem se nalaze sastojci stavite u veću posudu za pečenje u koju ste stavili vodu.
- Ubacite u pećnicu i pecite oko sat vremena.
- Kada je cheesecake gotov, spremite ga u hladnjak i hladite što duže, najbolje preko noći.
- Za preljev od karamele najprije pomiješajte šećer, vodu i limunov sok u većoj posudi pa stavite da se kuha na srednjoj vatri.
- Kuhajte bez miješanja dok se šećer ne otopi, tek povremeno protresite posudu kako bi pokupili šećer koji se nakupio na rubovima.
- Kada se šećer otopio do kraja i poprimio zlatnu boju, smanjite vatru i dodajte slatko vrhnje.
- Kuhajte oko osam minuta ili dok se ne stisne.
- Ohladite, ali dopustite karamelu da ostane tekuć.
- Poprskajte karamel po torti, ohladite barem dva sata pa režite i poslužite hladno.
Dobar tek!