gastro postao
Da bi dan bio potpun, trebaju vam doručak, ručak, večera i jedan cheesecake!
Razveselite svoje nepce predivnim cheesecakeom s karameliziranim limunom. Ovaj cheesecake potrebno je peći, no vjerujemo kako nećete požaliti. Karamelizirati limun možete i dan ranije kako bi imao još bolji okus i miris.
Sastojci:
- Za bazu:
- 200 g tvrdih keksa
- 75 g maslaca
- Za kremu:
- 600 g punomasnog krem sira (mascarpone npr.)
- 200 g mljevenog šećera
- 200 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 1 vanilin šećer
- naribana korica od 4 limuna i sok od 1
- 50 g glatkog brašna
- Za karamelizirani limun:
- mljeveni šećer
- 1 limun, narezan na tanke kolutove
Priprema:
- Karamelizirani limun: Zagrijati pećnicu na 140 stupnjeva. U posudu za pečenje staviti papir za pečenje i posipati ga mljevenim šećerom, poslagati kolutiće limuna i posipati ih i odozgora šećerom. Peći otprilike sat vremena, odnosno, dok limun ne postane karameliziran i zlatno smeđe boje. Ostaviti da se ohladi.
- Baza: Samljeti kekse u blenderu (ili ih staviti u vrećicu za zamrzavanje i prelaziti preko njih valjkom za tijesto dok se sve ne razmrvi) i pomiješati s rastopljenim maslacem i prstohvatom soli. Poravnati u kalupu za pečenje torte (promjer 20 cm) i staviti u hladnjak da se hladi.
- Krema: Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. U posudi pomiješati krem sir, vrhnje i mljeveni šećer (dok ne postane glatko i izjednačeno). Lagano umiješati jaja, jedno po jedno i miješati dok se ne izjednači. Dodati vanilin šećer, koricu i sok od limuna. Lagano umiješati brašno da se sve izjednači.
- Izliti kremu na pripremljeni i ohlađeni biskvit, poravnati gornji dio i peći 50 - 60 minuta - dok ne postane zlatne boje na rubovima.
Poslužiti ohlađeno i poslagati karamelizirani limun po gornjem dijelu.
Uživajte!