gastro postao
Šalica čaja i kriška sočan kolač od datulja i oraha popravit će ti dan!
Orasi i datulje su klasična kombinacija s kojom zaista ne možeš pogriješiti. Dokaz te teze je i ovaj recept za sočan kolač, koji ćeš umutiti za tren. Neće ti trebati hrpa pribora, čak ni mikser, već samo dobra stara pjenjača.
Prirodnu slatkoću dat će datulje, što je dobra vijest za sve koji nastoje smanjiti unos bijelog šećera. Bitno je samo da sve sastojke izvadiš iz hladnjaka barem pola sata prije no što kreneš s pripremom jer će se bolje povezati.
Kolač od datulja i oraha
(za 10 porcija, jednostavno, 90 minuta)
Sastojci:
- 100 g maslaca sobne temperature
- 250 g datulja bez koštica
- 150 ml kipuće vode
- 1 čajna žličica instant kave
- 70 g bijelog šećera
- 60 g tamnog muscovado šećera
- 2 jaja sobne temperature
- 230 g glatkog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 100 g oraha
- 1 žličica demerara ili običnog bijelog šećera
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh namasti i obloži papirom za pečenje.
- Maslac, datulje i instant kavu prelij s kipućom vodom, dobro promiješaj i ostavi 30 minuta da se maslac rastopi, a datulje omekšaju.
- Zatim dodaj bijeli i tamni muscovado šećer u smjesu s datuljama i dobro promiješaj da ti ne bi ostale grudice od muscovado šećera. Zatim dodaj jaja i opet dobro promiješaj da se smjesa poveže.
- U tu smjesu prosij brašno, prašak za pecivo i sol pa dobro promiješaj.
- Orahe nasjeckaj na manje komade, jednu žlicu ostavi za strane, a ostatak dodaj u smjesu.
- Gotovu smjesu ulij u kalup, na vrh stavi žličicu demerara šećera i ostatak nasjeckanih oraha.
- Peci u zagrijanoj pećnici 30 minuta, zatim smanji temperaturu na 170 stupnjeva i peci još 25 - 30 minuta. Možeš provjeriti je li gotovo s čačkalicom, zabodi je u sredinu kolača, ako izađe čista kolač je gotov.
- Kad ga izvadiš iz pećnice ostavi ga u kalupu još par minuta, zatim ga izvadi iz kalupa i pričekaj da se skroz ohladi.