Već godinama pratimo blogericu Melissu Hemsley koja oduševljava jednostavnim, lijepim i ukusnim jelima, koja su usto i – zdrava! A bolju kombinaciju nije lako naći… Melissa je nedavno postala mama i trenutačno stiže pripremati jedino jela i slastice koji su brzo gotovi, a jedna od njih su i ovi slatki zalogaji s datuljama i čokoladom.
"Ovo je odličan mali zalogaj, a suprug i ja najradije ih jedemo uz kavu. Odmah na početku moram vas na nešto upozoriti - navedena količina toliko brzo nestane, da vam je možda bolje da odmah napravite duplu dozu.
Ako slučajno ne volite tahini (pastu od sezama), možete ga zamijeniti svojim omiljenim maslacem od orašastih plodova. Mi smo ga isprobali sa svim maslacima i ne znamo koja nam je verzija bolja.
Također, može se malo tahinija staviti i na rastopljenu čokoladu i samo djelomično razmazati, a na čokoladu se mogu staviti i sušene brusnice, grožđice, pekan orasi, umjesto crne može se koristiti bijela čokolada ili samo na crnu preliti i malo bijele…“, dala nam je Melissa i hrpu dodatnih ideja za nove verzije ove fine i brze slastice.
U nastavku donosimo Melissin originalni recept, a kada ga usvojiš poigraj se s drugim kombinacijama sastojaka…
Slatki zalogaji s datuljama i čokoladom
(za cca 15 malih zalogaja)
Sastojci:
- 8 medjool datulja
- 4 žlice tahinija ili omiljenog maslaca od orašastih plodova (kikirikija, pistacija, badema…)
- 75 g tamne čokolade, razlomljene na komadiće
- šaka grubo nasjeckanih pistacija (ili nekih drugih orašastih plodova)
- cvijet soli
Postupak:
- Malu četvrtastu posudu obloži papirom za pečenje.
- Izvadi koštice iz datulja i razreži ih na pola. Utisni tako pripremljene datulje na papir za pečenje, da pokriješ dno posude. Premaži tahinijem.
- Rastopi čokoladu i prelij je preko tahinija, neka prekrije cijelu površinu.
- Pospi pistacijama i stavi u hladnjak na 1-2 sata, da se dobro stisne.
- Izvadi iz hladnjaka i pospi cvijetom soli.
- Nareži na komadiće veličine zalogaja i posluži.
Savjet više: Ovi slatki zalogaji mogu se čuvati u hladnjaku do 5 dana, no sumnjamo da će toliko dugo ostati nepojedeni.