Recepti 11. veljače 2018.

Isprobali smo: Keksići s tahinijem, čokoladom i morskom soli

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako obožavamo tahini u svim mogućim kombinacijama, a one slatke posebno su nam drage, odlučili smo se isprobati recept Davida Lebovitza za ove sjajne, hrskave i neodoljivo čokoladne keksiće.

Ono što smo naučili iz ovog recepta jest da tahini ne volimo samo u hummusu ili falaflima, već da ta divna pasta od sezama može napraviti čuda kada je se spoji s čokoladom. 

 

Možda vas zanima... Tahini pasta – za ukusnija slatka i slana jela Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Priprema keksića nezamislivo je lagana, a jedan smo korak, zbog neobjašnjive želje za slatkim sada i odmah, jednostavno preskočili. Naime, smjesu za keksiće nismo ostavili da odmara, a čini se da taj korak nije bio krucijalan jer su keksići i na ovakav ubrzan način ispali i više nego ukusni.

Također, receptu Davida Lebovitza dodali smo i sjeckane tostirane lješnjake, pa je tako naša varijanta ove sjajne slastice bila još malo hrskavija. 

Keksići su idealni kad su vrući, a čokolada se još uvijek rasteže te u spoju s orašastim okusima lješnjaka i tahinija daje divne, pune okuse. Kada se ohlade, obavezno ih poslužite uz šalicu toplog mlijeka, a zatim keksiće umočite u šalicu i pustite da se čokolada lagano otopi. Kada jednom zagrizete u to slatko savršenstvo, vjerujte, poželjet ćete se vratiti.

 

Možda vas zanima... Novo ruho hrskavih keksića s čokoladom Recepti

 

Originalan recept potražite na linku, a želite li dodatno začiniti svoje keksiće, upustite se u pripremu prema našem receptu u nastavku.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Potrebno vam je:

  • 115 g maslaca
  • 120 ml tahinija
  • 120 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 150 g brašna
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 280 g čokolade
  • 1 šaka tostiranih lješnjaka
  • Morska sol

Priprema:

  1. U zdjeli povežite maslac koji ste omekšali na sobnu temperaturu, tahini, bijeli i smeđi šećer.
  2. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim dodajte jaje, žumanjak i ekstrakt vanilije.
  3. Miksajte kako bi se sastojci povezali.
  4. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  5. Suhe sastojke dodajte mokrim sastojcima, pomiješajte, a na kraju ubacite i čokoladu i lješnjake koje ste nasjeckali na sitno. Pomiješajte laganim pokretima i spremite u hladnjak, najbolje preko noći.
  6. Tijesto izvadite pa pomoću žlice, oblikujte okruglice, rasporedite ih po papiru za pečenje, a zatim ih lagano pritisnite prstima kako biste dobili oblik diska.
  7. Kekse rasporedite tako da između njih ostane dovoljno prostora za širenje.
  8. Pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta ili dok keksići ne poprime zlatni obrub. 
  9. Dok su još vrući, pospite ih s malo morske soli.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.