Ono što smo naučili iz ovog recepta jest da tahini ne volimo samo u hummusu ili falaflima, već da ta divna pasta od sezama može napraviti čuda kada je se spoji s čokoladom.
Priprema keksića nezamislivo je lagana, a jedan smo korak, zbog neobjašnjive želje za slatkim sada i odmah, jednostavno preskočili. Naime, smjesu za keksiće nismo ostavili da odmara, a čini se da taj korak nije bio krucijalan jer su keksići i na ovakav ubrzan način ispali i više nego ukusni.
Također, receptu Davida Lebovitza dodali smo i sjeckane tostirane lješnjake, pa je tako naša varijanta ove sjajne slastice bila još malo hrskavija.
Keksići su idealni kad su vrući, a čokolada se još uvijek rasteže te u spoju s orašastim okusima lješnjaka i tahinija daje divne, pune okuse. Kada se ohlade, obavezno ih poslužite uz šalicu toplog mlijeka, a zatim keksiće umočite u šalicu i pustite da se čokolada lagano otopi. Kada jednom zagrizete u to slatko savršenstvo, vjerujte, poželjet ćete se vratiti.
Originalan recept potražite na linku, a želite li dodatno začiniti svoje keksiće, upustite se u pripremu prema našem receptu u nastavku.
Potrebno vam je:
- 115 g maslaca
- 120 ml tahinija
- 120 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 150 g brašna
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 280 g čokolade
- 1 šaka tostiranih lješnjaka
- Morska sol
Priprema:
- U zdjeli povežite maslac koji ste omekšali na sobnu temperaturu, tahini, bijeli i smeđi šećer.
- Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim dodajte jaje, žumanjak i ekstrakt vanilije.
- Miksajte kako bi se sastojci povezali.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Suhe sastojke dodajte mokrim sastojcima, pomiješajte, a na kraju ubacite i čokoladu i lješnjake koje ste nasjeckali na sitno. Pomiješajte laganim pokretima i spremite u hladnjak, najbolje preko noći.
- Tijesto izvadite pa pomoću žlice, oblikujte okruglice, rasporedite ih po papiru za pečenje, a zatim ih lagano pritisnite prstima kako biste dobili oblik diska.
- Kekse rasporedite tako da između njih ostane dovoljno prostora za širenje.
- Pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta ili dok keksići ne poprime zlatni obrub.
- Dok su još vrući, pospite ih s malo morske soli.
U slast!