Uspješna fotografkinja, autorica kuharica i zvijezda kulinarskih emisija Mary McCartney, slavna kći još slavnijeg oca, glazbenika Paula McCartneyja i pokojne fotografkinje Linde McCartney, zagovornica je vegetarijanske i veganske prehrane. Ova kreativna autorica knjige 'The Meat Free Monday' rado sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama i na svom blogu dijeli savjete kako jesti manje mesa, a i dalje u svojoj prehrani osigurati dovoljnu količinu proteina.
“Uvijek imajte dobru selekciju namirnica u vašoj smočnici, poput graha u konzervi, konzerviranih rajčica u svim oblicima, svježeg voća i povrća, jaja iz slobodnog uzgoja... Kad kod kuće imate odličnu bazu osnovnih namirnica, uvijek možete skuhati ukusan i hranjiv obrok. Meso nije jedini izvor proteina - ima ih u obilju i u grahoricama, orašastim plodovima, sjemenkama, jajima, tofuu... Također, u svoj smoothie ujutro uvijek dodam žlicu proteinskog praška”, savjetuje članica slavnog klana McCartney.
“Primjerice kvinoja, sitno zrno, ima više proteina i vlakana od pšenice i riže, i vjerojatno je jedna od najbolje čuvanih tajni u svijetu namirnica. Njezin pomalo gorak okus ovoj salati od rajčica daje određenu dozu osvježavajuće pikantnosti. Okus ovog jela nikada nećete zaboraviti”, govori Mary, čiji recept za ljuti falafel donosimo u nastavku.
Ljuti falafel
Sastojci - za falafel:
- 225 suhog slanutka
- 2 srednja luka
- 3 češnja češnjaka
- 3 zelene čili papričice
- šaka sitno sjeckanih listića peršina
- 2 žličice korijandera u prahu
- 3 žličice kumina u prahu
- 1/2 žličice praška za pecivo
- morska sol
- biljno ulje za prženje
Sastojci - za tahini umak:
- 2-3 češnja češnjaka
- morska sol
- sok 2 limuna
- 150 ml tahini paste
- malo vode
Postupak:
- Slanutak namoči preko noći u hladnoj vodi, ujutro ga ocijedi i usitni u blenderu.
- Naribaj luk, dodaj sitno sjeckani češnjak, čili papričice, sjeckani peršin, korijander, kumin, prašak za pecivo i prstohvat morske soli.
- Sve dobro izmiješaj, napravi okruglice i prži ih na ulju.
- Uz falafel pripremi tahini umak - izgnječeni češnjak, malo soli, limunov sok i tahini pastu izmiješaj. Dodaj malo vode da dobiješ gustoću punomasnog kiselog vrhnja.