Špajza 08. ožujka 2023.

Zbog zdravlja je promijenila prehranu, a sada kreira sve uspješniji blog Svijet čudesa

Tihana Kelin Modrić - Svijet čudesa
Tihana Kelin Modrić, blog Svijet čudesa foto: Tihana Kelin Modrić
gastro postao gastro.24sata.hr
Veganstvo nije ništa egzotično i više-manje svaki obrok može se pripremiti u veganskoj inačici, i to nerijetko brže, jednostavnije i čak jeftinije od originala, objašnjava Tihana Kelin Modrić, autorica sve popularnijeg bloga Svijet čudesa

Kada svoj gastro blog nazovete Svijet čudesa, nema te osobe u kojoj se neće probuditi radoznalost. Zato je u kratkom vremenu već stekao zavidan broj pratitelja na društvenim mrežama, a posebno je rado čitan među ljubiteljimaa vegetarijanske i veganske prehrane jer takve recepte i donosi.

Iza ovog zanimljivog bloga stoji mlada ekonomistica Tihana Kelin Modrić, koja nam odmah priznaje da njezin ‘ozbiljan’ posao koji radi nije vezan uz ekonomiju. No, onaj 'neozbiljni' joj je draži jer – uživa u kuhanju, isprobavanju novih recepata i fotografiranju. 

 | Author: Tihana Kelin Modrić Tihana Kelin Modrić foto: Tihana Kelin Modrić

Kuhanje kao zabava i izvor kreativnosti

“Ljubav prema hrani meni je nešto prirodno. Hrana je sveprisutna i svima potrebna. Još kao mala često sam znala biti uz mamu kad je kuhala. I tada sam naučila spremati neka klasična jednostavna jela. No moje promatranje hrane na dubljoj razini počelo je zbog određenih zdravstvenih tegoba. Tada samo počela širiti vidike van onog na što sam navikla, na čemu sam odrasla.

Čitala sam, istraživala i upoznavala namirnice za koje nisam ni znala da postoje, počela eksperimentirati s receptima i u tom procesu sam se zaljubila u cijelu priču oko hrane. Najvažnije od svega, kuhanje mi je postalo zabavno, nešto u čemu sam kreativna i u čemu uživam”, priznaje nam Tihana.

S puno entuzijazma objašnjava kako svatko od nas ima svoj svijet gdje je - svoj na svome. Jedan dio tog njezinog svijeta je upravo u kuhinji. Cijeli proces od pripreme namirnica, kuhanja, pečenja, do kasnijeg pranja, čišćenja, pa fotografiranja i pisanja recepata, Tihani je vrlo zabavan i u njemu istinski uživa – opuštena i kreativna.

 

O.Da Bar Možda vas zanima... O.Da Bar – šibenska oaza finih i zdravih zalogaja Špajza

 

Balansirana prehrana od koje se dobro osjeća

“Vegansku prehranu sam uvela uslijed ranije spomenutih zdravstvenih problema. Izbacivanjem mesa iz prehrane imala sam više energije i nestao je onaj osjećaj težine nakon obroka. S vremenom sam u obzir uzela i neka moralna i etička pitanja, pa sam izbacila i ostatak proizvoda životinjskog podrijetla i jedno vrijeme sam bila isključivo na veganskoj prehrani.

Željela sam vidjeti je li veganska prehrana održiva i kako ću se osjećati. Osjećala sam se super i danas se uglavnom hranim veganski, no ne mogu reći za sebe da sam vegan. Recimo, med, ghee, sir i jogurt su neveganske namirnice koje često konzumiram. Meni osobno je bitna balansirana prehrana i da se osjećam dobro tijekom i nakon konzumacije hrane", objašnjava nam Tihana koja podjednako radi i slana i slatka jela, no priznaje nam kako ipak uglavnom prije posegne za slatkim.

Svestrane namirnice 

"Veganska prehrana nije skupa, komplicirana, dosadna i bezukusna, a osim što čuva zdravlje pojedinaca, čuva i živote životinja. Veganstvo nije ništa egzotično i više-manje svaki obrok može se pripremiti u veganskoj inačici, i to nerijetko brže, jednostavnije i čak jeftinije od originala.

Drago mi je vidjeti da se sve više ljudi odlučuje za vegansku prehranu, iz bilo kojeg razloga. Ne mora pojedinac nužno biti vegan, ali neka isproba, neka eksperimentira s veganskom prehranom i uzme sebi ono što će mu koristiti", kaže naša sugovornica.

 

Možda vas zanima... Med nije veganski, ali ovih 6 alternativa jesu! Špajza


Tihanin prvi izbor kad su u pitanju namirnice su uvijek voće, povrće, mahunarke i orašasti plodovi. Voli ‘svestrane’ namirnice, one koje može koristiti u raznim jelima i na razne načine. Primjerice, zobene pahuljice, crvena leća i avokado su namirnice koje koristi u brojnim receptim, i slatkim i slanim. 

S nama je Tihana podijelila svoj recept za veganski bolonjez, umak koji se može prilagoditi godišnjem dobu i dostupnim sezonskim namirnicama. Tako se umjesto pirea od tikve u ljetnim mjesecima mogu koristiti tikvice, umjesto pasirane rajčice svježa, a tofu se može zamijeniti lećom. Ovakav ili sličan umak najbolje ide uz tjesteninu, ali i rižu ili krumpir. 

 | Author: Tihana Kelin Modrić foto: Tihana Kelin Modrić

Veganski bolonjez by Svijet čudesa

Sastojci:

  • 1 manja glavica luka
  • 2 mrkve
  • komad celera
  • dvije šake gljiva (oko 200 g)
  • 1 blok tofua
  • 2 žlice pirea od tikve (oko 100 g)
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica soli
  • ½ žličica bosiljka
  • ½ žličica origana
  • 200-250 g tjestenine

 | Author: Tihana Kelin Modrić Veganski bolonjez s bloga Svijet čudesa foto: Tihana Kelin Modrić

Priprema:

  1. Luk nasjeckaj na sitno, mrkvu i celer naribaj, gljive nareži na male komadiće, a tofu izmrvi prstima.
  2. Tjesteninu po izboru skuhaj posebno.
  3. Na maslinovom ulju pirjaj sitno sjeckani luk dok se ne zazlati. Dodaj naribanu mrkvu i celer pa sve kratko pirjaj. Dodaj sitno rezane gljive. Posoli pa pirjaj 10-ak minuta dok povrće ne omekša.
  4. U prodinstano povrće dodaj drobljeni tofu. Začini bosiljkom i origanom, podlij pasiranom rajčicom, te dodaj koncentrat rajčice, pire od tikve i vode po potrebi. Sve dobro promiješaj i pusti da se kuha još 10-15 minuta.
  5. Kuhani umak posluži preko prethodno kuhane tjestenine po izboru i pospi veganskim posipom.

 

Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje Možda vas zanima... Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje Špajza

 

Savjet više: Kako pripremiti veganski posip

Za veganski posip potrebno je u blenderu ili mlincu za kavu izmiksati čašu sjemenki suncokreta, pola čaše sjemenki sezama i pola čaše prehrambenog kvasca. Veganski posip možeš koristiti kao dodatak u jelima gdje se inače koristi parmezan. Njime dodatno možeš začiniti i variva, rižota, tjestenine i razne umake!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.