Špajza 25. studenoga 2023.

Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje

Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje
Ove namirnice uspješno će zamijeniti vrhnje za kuhanje foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ti je ponestalo vrhnja za kuhanje ili si u potrazi za nemasnom i vege alternativom, postoje mnoge jednostavne i pristupačne zamjene....

Vrhnje za kuhanje već je dugo nezamjenjiv sastojak brojnih jela. Izuzetno je praktično, a koristi se u širokom spektru recepata: juhama, varivima, umacima te u mesnim jelima i tjesteninama. Budući da je vrhnje za kuhanje bogato mastima i sadrži mliječne proizvode, možda neće odgovarati svima.

Srećom, ako želiš zamijeniti vrhnje za kuhanje zdravijom alternativom s manje masnoća ili bez mliječnih proizvoda, imamo dobre vijesti! U nastavku donosimo 7 odličnih zamjena za vrhnje za kuhanje.

 

Jaja Možda vas zanima... Može li pire od bundeve dostojno zamijeniti jaja? Špajza

 

Imaj na umu da zamjena bilo kojeg sastojka u receptu može promijeniti okus i teksturu jela. Stoga, obavezno koristi ove zamjene u kompatibilnim receptima.

Mlijeko i maslac

Kombinacija mlijeka i maslaca jednostavan je i siguran način zamjene vrhnja za kuhanje u većini recepata. Maslac dodaje dodatnu masnoću u mlijeko, što čini njegov postotak masnoće sličan onome u vrhnju za kuhanje. Kombiniraj 1/4 šalice (60 grama) rastopljenog maslaca s 3/4 šalice (180 ml) mlijeka i dobro promiješaj. Od ovih omjera dobit ćeš 1 šalicu (240 ml) zamjenskog vrhnja za kuhanje.  

 | Author: Shutterstock Zamjene za vrhnje za kuhanje foto: Shutterstock

Sojino mlijeko i maslinovo ulje

Za vegansku alternativu vrhnju za kuhanje, možeš pomiješati sojino mlijeko s maslinovim uljem. Maslinovo ulje dodaje potrebnu mast sojinom mlijeku, a pomiješani, funkcionirat će kao dobra zamjena klasičnom vrhnju za kuhanje. Da bi zamijenila jednu šalicu (240 ml) vrhnja za kuhanje u receptu, kombiniraj 160 ml sojinog mlijeka s 80 ml maslinovog ulja.

 | Author: Shutterstock Maslinovo ulje, foto: Shutterstock

Mlijeko i kukuruzni škrob

Ako tražiš nemasnu, niskokaloričnu alternativu vrhnju za kuhanje, ova kombinacija će ti zasigurno odgovarati.

Kukuruzni škrob koristi se za zgušnjavanje mlijeka, a da bi u receptu zamijenila šalicu (240 ml) vrhnja, dodaj dvije žlice (20 grama) kukuruznog škroba u šalicu (240 ml) mlijeka i sve dobro promiješaj dok se smjesa ne zgusne.

Možeš koristiti punomasno mlijeko ili se odlučiti za obrano mlijeko u slučaju da želiš smanjiti udio kalorija i masti u svom receptu. Imaj na umu da je ova zamjena pogodna za kuhanje, ali ne i za pečenje, jer može izmijeniti teksturu pečenih proizvoda.

 

Možda vas zanima... Ove zamjene za mlijeko lako možeš pripremiti kod kuće Špajza

 

Svileni tofu i sojino mlijeko

Kao i obični tofu, svileni tofu izrađuje se od kondenziranog sojinog mlijeka koje je formirano u čvrste bijele blokove. Međutim, svileni tofu ima mekšu konzistenciju i lako se može uklopiti u zamjenu za vrhnje za kuhanje.

Miješanjem tofua sa sojinim mlijekom dobit ćeš glatku teksturu. Umjesto sojinog mlijeka možete koristiti i obično mlijeko ili drugo mlijeko na biljnoj bazi.

Kombiniraj jednake dijelove svilenog tofua i sojinog mlijeka i temeljito promiješaj u procesoru hrane dok smjesa ne dobije glatku, gustu konzistenciju. Pripremljenu smjesu upotrijebi umjesto jednake količine vrhnja za kuhanje u receptu.

Ova je zamjena posebno pogodna za pripremu juha i umaka.

 | Author: Shutterstock Tofu i sojino mlijeko foto: Shutterstock

Grčki jogurt i mlijeko

Mješavina grčkog jogurta i punomasnog mlijeka još je jedna alternativa vrhnju za kuhanje koja će ti pomoći da zgusneš svoje recepte.

Grčki jogurt bogat je proteinima, a kako bi postigla smjesu sličnu vrhnju za kuhanje, pomiješaj jednaku količinu grčkog jogurta i punomasnog mlijeka i upotrijebi ga umjesto iste količine vrhnja za kuhanje u receptima.  

 

Umak od rajčice Možda vas zanima... 5 učinkovitih zamjena za pasiranu rajčicu Špajza

 

Svježi sir i mlijeko

Svježi sir se pravi od skute kravljeg mlijeka. Bogat je bjelančevinama i mnogim mikronutrijentima, što ga čini zdravom zamjenom za vrhnje za kuhanje.

Kombiniraj jednaku količinu svježeg sira i mlijeka i miješaj dok se sve grudice ne uklone. Ovu smjesu možeš koristiti umjesto jednake količine vrhnja za kuhanje

 Ovu zamjenu koristi u receptima koji su kompatibilni s intenzivnim okusom svježeg sira, poput slanih juha i umaka.Uz to, imaj na umu da svježi sir može sadržavati puno natrija, pa svakako prilagodi količinu soli u svom receptu ako koristiš ovu zamjenu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Svježi sir, foto: Guliver/Shutterstock

Krem sir

Iako se krem sir najčešće koristi kao namaz za peciva ili u omiljenim tortama od sira, u nekim receptima također može biti dobra zamjena za vrhnje za kuhanje. Krem sir može zgusnuti juhe i umake, isto kao što to čini vrhnje za kuhanje.

Ipak, imaj na umu da krem ​​sir može izmijeniti okus i teksturu konačnog proizvoda, stoga ga upotrijebite u prikladnim receptima u kojima će se okusi krem sira dobro sljubiti s ostalim sastojcima, dakle u umacima od sira i krem juhama. Krem sir se može koristiti umjesto jednake količine vrhnja za kuhanja u juhama i umacima. 

 

Možda vas zanima... Ovih pet zamjena za jaja sigurno već imaš kod kuće! Špajza

 

Izvor: healthline.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.