Vrhnje za kuhanje već je dugo nezamjenjiv sastojak brojnih jela. Izuzetno je praktično, a koristi se u širokom spektru recepata: juhama, varivima, umacima te u mesnim jelima i tjesteninama. Budući da je vrhnje za kuhanje bogato mastima i sadrži mliječne proizvode, možda neće odgovarati svima.
Srećom, ako želiš zamijeniti vrhnje za kuhanje zdravijom alternativom s manje masnoća ili bez mliječnih proizvoda, imamo dobre vijesti! U nastavku donosimo 7 odličnih zamjena za vrhnje za kuhanje.
Imaj na umu da zamjena bilo kojeg sastojka u receptu može promijeniti okus i teksturu jela. Stoga, obavezno koristi ove zamjene u kompatibilnim receptima.
Mlijeko i maslac
Kombinacija mlijeka i maslaca jednostavan je i siguran način zamjene vrhnja za kuhanje u većini recepata. Maslac dodaje dodatnu masnoću u mlijeko, što čini njegov postotak masnoće sličan onome u vrhnju za kuhanje.
Kombiniraj 1/4 šalice (60 grama) rastopljenog maslaca sa 3/4 šalice (180 ml) mlijeka i dobro promiješaj. Dobit ćeš 1 šalicu (240 ml) zamjenskog vrhnja za kuhanje.
Sojino mlijeko i maslinovo ulje
Za vegansku alternativu vrhnju za kuhanje, možeš pomiješati sojino mlijeko s maslinovim uljem. Maslinovo ulje dodaj kao zamjenu za 1 šalicu (240 ml) vrhnja za kuhanje u receptu, kombiniraj 160 ml sojinog mlijeka s 80 ml maslinovog ulja.
Mlijeko i kukuruzni škrob
Ako tražiš nemasnu, niskokaloričnu alternativu vrhnju za kuhanje, ova kombinacija će ti zasigurno odgovarati.
Kukuruzni škrob koristi se za zgušnjavanje mlijeka, a kako bi se u receptu uspješno zamijenila 1 šalica vrhnja, dodaj 2 žlice (20 grama) kukuruznog škroba u šalicu (240 ml) mlijeka i sve dobro promiješaj dok se smjesa ne zgusne.
Možeš koristiti punomasno mlijeko ili se odlučiti za obrano mlijeko u slučaju da želiš smanjiti udio kalorija i masti u svom receptu. Imaj na umu da je ova zamjena pogodna za kuhanje, ali ne i za pečenje, jer može izmijeniti teksturu pečenih proizvoda.
Svileni tofu i sojino mlijeko
Kao i obični tofu, svileni tofu izrađuje se od kondenziranog sojinog mlijeka koje je formirano u čvrste bijele blokove. Međutim, svileni tofu ima mekšu konzistenciju i lako se može uklopiti u zamjenu za vrhnje za kuhanje.
Miješanjem tofua sa sojinim mlijekom dobit ćeš glatku teksturu. Umjesto sojinog mlijeka možete koristiti i obično mlijeko ili drugo mlijeko na biljnoj bazi.
Kombiniraj jednake dijelove svilenog tofua i sojinog mlijeka i temeljito promiješaj u procesoru hrane dok smjesa ne dobije glatku, gustu konzistenciju. Pripremljenu smjesu upotrijebi umjesto jednake količine vrhnja za kuhanje u receptu.
Ova je zamjena posebno pogodna za pripremu juha i umaka.
Grčki jogurt i mlijeko
Mješavina grčkog jogurta i punomasnog mlijeka još je jedna alternativa vrhnju za kuhanje koja će ti pomoći da zgusneš svoje recepte.
Grčki jogurt bogat je proteinima, a kako bi postigla smjesu sličnu vrhnju za kuhanje, pomiješaj jednaku količinu grčkog jogurta i punomasnog mlijeka i upotrijebi ga umjesto iste količine vrhnja za kuhanje u receptima.
Svježi sir i mlijeko
Svježi sir se pravi od skute kravljeg mlijeka. Bogat je bjelančevinama i mnogim mikronutrijentima, što ga čini zdravom zamjenom za vrhnje za kuhanje.
Kombiniraj jednaku količinu svježeg sira i mlijeka i miješaj dok se sve grudice ne uklone. Ovu smjesu možeš koristiti umjesto jednake količine vrhnja za kuhanje
Ovu zamjenu koristi u receptima koji su kompatibilni s intenzivnim okusom svježeg sira, poput slanih juha i umaka.Uz to, imaj na umu da svježi sir može sadržavati puno natrija, pa svakako prilagodi količinu soli u svom receptu ako koristiš ovu zamjenu.
Krem sir
Iako se krem sir najčešće koristi kao namaz za peciva ili u omiljenim tortama od sira, u nekim receptima također može biti dobra zamjena za vrhnje za kuhanje. Krem sir može zgusnuti juhe i umake, isto kao što to čini vrhnje za kuhanje.
Ipak, imaj na umu da krem sir može izmijeniti okus i teksturu konačnog proizvoda, stoga ga upotrijebite u prikladnim receptima u kojima će se okusi krem sira dobro sljubiti s ostalim sastojcima, dakle u umacima od sira i krem juhama.
Krem sir se može koristiti umjesto jednake količine vrhnja za kuhanja u juhama i umacima.