Hranjiva svojstva biljnog mlijeka ovise o njegovom - biljnom izvoru, preradi i obogaćivanju, a kada bi ih radila sama bila bi sigurna u sastojke koje koristiš te bi dobiveni proizvod bio bez konzervansa i umjetnih zaslađivača. Osim bademovog, veoma popularno mlijeko je i kokosovo, a moguće je napraviti i mlijeko od kikirikija.
Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko najpopularnije je biljno mlijeko u Sjedinjenim Američkim Državama, a pravi se miješanjem badema i vode te se zatim smjesa cijedi i uklanjaju se kruti dijelovi. Ono ima ugodan, orašasti okus i kremastu teksturu sličnu normalnom mlijeku te je zbog toga možda jedna od najpopularnijih opcija među veganima, prenosi Healthline. Komercijalno bademovo mlijeko dolazi u raznim varijantama, odnosno okusima, a iz zdravstvenih razloga najbolje je odabrati bademovo mlijeko koje ne sadrži dodani šećer.
Priprema bademova mlijeka kod kuće jednostavna je, a osim što možeš biti sigurna u kvalitetu onoga što je nastalo, možeš uštedjeti i nešto novca.
Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko produkt je koji nastaje iz bijelog mesa zrelih, smeđih kokosa. Guste je konzistencije, a tekstura mu je kremasta. Veoma je čest dodatak u kuhinjama jugoistočne Azije, pogotovo one Tajlandske, ali je popularno i na Havajima, u Indiji i ponekim zemljama Kariba.
Za razliku od kokosove vode, kokosovo mlijeko ne pojavljuje se prirodno već nastaje miješanjem tvrdog, bijelog unutrašnjeg dijela kokosa i vode. U trgovinama ga često možeš pronaći pakiranog u papirnati tetrapak ili u limenkama, a potonji je bolji za korištenje prilikom kuhanja jer će tvojem jelu dati bolji okus zbog većeg udjela kokosa.
Ako ga želiš napraviti kod kuće sve što trebaš je litra vode i 150 grama nasjeckanog kokosa. Zagrij vodu, ali nemoj da počne kipjeti. Usitnjeni kokos stavi u procesor za hranu i preko njega ulij zagrijanu vodu. Ako ti ne stane cijela količina vode od jednom, napravi to u nekoliko navrata. Uključi procesor da miješa smjesu sve dok ona ne postane jednolična i gusta. Dobivenu smjesu prelij preko gaze koju ćeš zatim koristiti kako bi ocijedila i preostalu tekućinu. Dobivenu mlijeko možeš koristiti odmah ili čuvati u hladnjaku tri do četiri dana.
Mlijeko od kikirikija
Ako voliš kikiriki - mlijeko od njega još je jedan način na koji ćeš moći uživati u spomenutoj namirnici. Ono je hranjivo, bogato magnezijem, a također je vegansko, bez kolesterola, hormona i laktoze. Odlično će se slagati uz malene slastice kao što su brownies kolačići, ali možeš ga koristiti i za pripremu granola.
Nadalje, osim što je kikiriki bogat proteinima, masnoćama i raznim zdravim hranjivim tvarima, neke su studije pokazale i rezultate da kikiriki može biti čak koristan i u gubitku kilograma te je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Stoga, što čekaš? Baci se na pripremu!