Špajza 08. svibnja 2021.

Ove zamjene za mlijeko lako možeš pripremiti kod kuće

Biljno mlijeko foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularnost domaćih napitaka, poput onih od kokosa i badema, ne jenjava. Iako ih danas možeš kupiti u svakoj većoj trgovini, najbolje bi bilo da ih napraviš sama i kod kuće. U nastavku teksta čekaju te recepti...

Hranjiva svojstva biljnog mlijeka ovise o njegovom -  biljnom izvoru, preradi i obogaćivanju, a kada bi ih radila sama bila bi sigurna u sastojke koje koristiš te bi dobiveni proizvod bio bez konzervansa i umjetnih zaslađivača. Osim bademovog, veoma popularno mlijeko je i kokosovo, a moguće je napraviti i mlijeko od kikirikija. 

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko najpopularnije je biljno mlijeko u Sjedinjenim Američkim Državama, a pravi se miješanjem badema i vode te se zatim smjesa cijedi i uklanjaju se kruti dijelovi. Ono ima ugodan, orašasti okus i kremastu teksturu sličnu normalnom mlijeku te je zbog toga možda jedna od najpopularnijih opcija među veganima, prenosi Healthline. Komercijalno bademovo mlijeko dolazi u raznim varijantama, odnosno okusima, a iz zdravstvenih razloga najbolje je odabrati bademovo mlijeko koje ne sadrži dodani šećer.

Priprema bademova mlijeka kod kuće jednostavna je, a osim što možeš biti sigurna u kvalitetu onoga što je nastalo, možeš uštedjeti i nešto novca.

 

Bademovo mlijeko Možda vas zanima... Kako napraviti domaće bademovo mlijeko Špajza Možda vas zanima... U tri jednostavna koraka do bademovog mlijeka... Recepti

 

 | Author: Shutterstock Bademovo mlijeko; foto: foto: Shutterstock

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko produkt je koji nastaje iz bijelog mesa zrelih, smeđih kokosa. Guste je konzistencije, a tekstura mu je kremasta. Veoma je čest dodatak u kuhinjama jugoistočne Azije, pogotovo one Tajlandske, ali je popularno i na Havajima, u Indiji i ponekim zemljama Kariba.

Za razliku od kokosove vode, kokosovo mlijeko ne pojavljuje se prirodno već nastaje miješanjem tvrdog, bijelog unutrašnjeg dijela kokosa i vode. U trgovinama ga često možeš pronaći pakiranog u papirnati tetrapak ili u limenkama, a potonji je bolji za korištenje prilikom kuhanja jer će tvojem jelu dati bolji okus zbog većeg udjela kokosa. 

 

Možda vas zanima... Čudesno kokosovo mlijeko voli raskošne tanjure Špajza

 

Ako ga želiš napraviti kod kuće sve što trebaš je litra vode i 150 grama nasjeckanog kokosa. Zagrij vodu, ali nemoj da počne kipjeti. Usitnjeni kokos stavi u procesor za hranu i preko njega ulij zagrijanu vodu. Ako ti ne stane cijela količina vode od jednom, napravi to u nekoliko navrata. Uključi procesor da miješa smjesu sve dok ona ne postane jednolična i gusta. Dobivenu smjesu prelij preko gaze koju ćeš zatim koristiti kako bi ocijedila i preostalu tekućinu. Dobivenu mlijeko možeš koristiti odmah ili čuvati u hladnjaku tri do četiri dana.

 

 | Author: Shutterstock Kokosovo mlijeko; foto: foto: Shutterstock

Mlijeko od kikirikija

Ako voliš kikiriki - mlijeko od njega još je jedan način na koji ćeš moći uživati u spomenutoj namirnici. Ono je hranjivo, bogato magnezijem, a također je vegansko, bez kolesterola, hormona i laktoze. Odlično će se slagati uz malene slastice kao što su brownies kolačići, ali možeš ga koristiti i za pripremu granola.

Nadalje, osim što je kikiriki bogat proteinima, masnoćama i raznim zdravim hranjivim tvarima, neke su studije pokazale i rezultate da kikiriki može biti čak koristan i u gubitku kilograma te je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Stoga, što čekaš? Baci se na pripremu!

 

Možda vas zanima... Napravi (jeftino) domaće mlijeko od kikirikija Recepti

 

 | Author: Stockfood Mlijeko od kikirikija; foto: foto: Stockfood

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.