Šparoge su jedno od onog povrća koje ima vjernu publiku. Osim što su nutritivno bogate i pune antioksidansa, vlakana i vitamina, imaju tu sretnu osobinu da su ukusne čak i kad su pripremljene na najjednostavniji način — samo kratko sotirane, pečene ili kuhane na pari.
No kako uživati u njima i nakon što završi proljetna sezona? Jednostavno — zamrznuti ih!
Šparoge spremi za kasnije
Iako ih možeš pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, najbolje su one sezonske, koje se beru od veljače do lipnja, s vrhuncem u travnju i svibnju. Ako se opskrbljuješ na tržnici ili ponekad uloviš dobru akciju u trgovini, umjesto da ih zaboraviš u hladnjaku dok ne postanu nejestive, zamrzni šparoge i sačuvaj njihovu svježinu za kasnije.
Ipak, imaj na umu da zamrznute šparoge nisu najbolji izbor za sirove salate, ali su savršene za kuhanje – možeš ih ubaciti direktno iz zamrzivača u juhu, na roštilj ili u omiljeni wok.
Blanširanje šparoga – ključan korak za očuvanje okusa
Kako pravilno zamrznuti šparoge?
Da bi šparoge zadržale boju, teksturu i okus, potrebno ih je najprije blanširati. Ovaj postupak sprječava gubitak hranjivih tvari i osigurava da nakon odmrzavanja neće postati kašaste. Evo kako to učiniti korak po korak:
1. Priprema – Operi šparoge i odreži im donji, drvenasti dio. Možeš ih ostaviti cijele ili ih narezati na manje komade, ovisno o tome kako šparoge planiraš koristiti.
2. Blanširanje – Stavi šparoge u kipuću vodu i kuhaj 2-3 minute, ovisno o debljini.
3. Brzo hlađenje – Šparoge odmah prebaci u zdjelu s hladnom vodom i ledom kako bi se prekinuo proces kuhanja. Ohladi ih potpuno, oko 5 minuta.
4. Sušenje – Ocijedi šparoge i obriši ih kuhinjskim ručnikom kako se ne bi stvorila ledena kristalizacija tijekom zamrzavanja.
5. Brzo zamrzavanje – Položi šparoge u jednom sloju na lim za pečenje i zamrzni na sat vremena kako se ne bi slijepile.
6. Konačno zamrzavanje – Premjesti zamrznute šparoge u vrećice za zamrzavanje, istisni što više zraka i zatvori. Šparoge tako mogu stajati do 6 mjeseci.
Ako slučajno skuhaš više šparoga nego što možeš pojesti u nekoliko dana (kuhane šparoge čuvaju se u hladnjaku do 4 dana), možeš ih zamrznuti i nakon kuhanja. Najbolje je da su kuhane al dente, jer će tako nakon odmrzavanja zadržati bolju teksturu. Pusti ih da se potpuno ohlade, stavi ih u vrećicu za zamrzavanje, istisni zrak i zatvori. I to je to! Potroši ih u roku od 2-3 mjeseca.
Prije zamrzavanja šparoge ocijedi ih i obriši ručnikom
Kako koristiti zamrznute šparoge?
Dobra vijest je da zamrznute šparoge ne trebaš odmrzavati prije kuhanja! Zamrznute šparoge možeš direktno ubaciti u tavu, pećnicu ili lonac.
Za pečenje ili roštiljanje šparoge prelij maslinovim uljem, posoli i peci na 200 °C oko 15 minuta. Za stir-fry i sotiranje dodaj šparoge direktno u vruću tavu s malo maslaca ili ulja i kuhaj 5-7 minuta, a u juhe i variva šparoge ubaci zamrznute i kuhaj dok ne omekšaju.
Mogu li se zamrznuti sirove šparoge?
Tehnički da, i sirove šparoge, odnosno one koje nisu blanširane, mogu se zamrznuti, ali rezultat te neće oduševiti. Bez blanširanja, šparoge će promijeniti boju, okus i teksturu, pa ćeš ih vjerojatno baciti umjesto pojesti.
Ako već zamrzavaš šparoge, bolje je izdvojiti nekoliko minuta za pravilnu pripremu – vjeruj nam, isplatit će se!
I još malo ideja i recepata za ljubitelje šparoga...