Špajza 21. ožujka 2025.

Kako zamrznuti šparoge i sačuvati im okus i teksturu

Rižoto
20 MIN
30 MIN
6
SREDNJE
foto: valeria_aksakova/Freepik
Saznaj kako pravilno zamrznuti šparoge i kako ih koristiti u jelima a da ne izgube svježinu i hrskavost

Šparoge su jedno od onog povrća koje ima vjernu publiku. Osim što su nutritivno bogate i pune antioksidansa, vlakana i vitamina, imaju tu sretnu osobinu da su ukusne čak i kad su pripremljene na najjednostavniji način — samo kratko sotirane, pečene ili kuhane na pari.

No kako uživati u njima i nakon što završi proljetna sezona? Jednostavno — zamrznuti ih!

šparoge Možda vas zanima... Skuhaj šparoge sous vide, da budu savršene baš svaki put Recepti

Šparoge spremi za kasnije

Iako ih možeš pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, najbolje su one sezonske, koje se beru od veljače do lipnja, s vrhuncem u travnju i svibnju. Ako se opskrbljuješ na tržnici ili ponekad uloviš  dobru akciju u trgovini, umjesto da ih zaboraviš u hladnjaku dok ne postanu nejestive, zamrzni šparoge i sačuvaj njihovu svježinu za kasnije.

Ipak, imaj na umu da zamrznute šparoge nisu najbolji izbor za sirove salate, ali su savršene za kuhanje – možeš ih ubaciti direktno iz zamrzivača u juhu, na roštilj ili u omiljeni wok.

Kako zamrznuti šparoge i sačuvati im okus i teksturu | Author: YvonneHuijbens / Pixabay Blanširanje šparoga – ključan korak za očuvanje okusa foto: YvonneHuijbens / Pixabay

Kako pravilno zamrznuti šparoge?

Da bi šparoge zadržale boju, teksturu i okus, potrebno ih je najprije blanširati. Ovaj postupak sprječava gubitak hranjivih tvari i osigurava da nakon odmrzavanja neće postati kašaste. Evo kako to učiniti korak po korak:

1. Priprema – Operi šparoge i odreži im donji, drvenasti dio. Možeš ih ostaviti cijele ili ih narezati na manje komade, ovisno o tome kako šparoge planiraš koristiti.
2. Blanširanje – Stavi šparoge u kipuću vodu i kuhaj 2-3 minute, ovisno o debljini.
3. Brzo hlađenje – Šparoge odmah prebaci u zdjelu s hladnom vodom i ledom kako bi se prekinuo proces kuhanja. Ohladi ih potpuno, oko 5 minuta.
4. Sušenje – Ocijedi šparoge i obriši ih kuhinjskim ručnikom kako se ne bi stvorila ledena kristalizacija tijekom zamrzavanja.
5. Brzo zamrzavanje – Položi šparoge u jednom sloju na lim za pečenje i zamrzni na sat vremena kako se ne bi slijepile.
6. Konačno zamrzavanje – Premjesti zamrznute šparoge u vrećice za zamrzavanje, istisni što više zraka i zatvori. Šparoge tako mogu stajati do 6 mjeseci.

Ne gasi ekran dok kuham

Rižoto od šparoga
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pileći temeljac 6 šalica
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Luk 1 kom
  • Šparoge 500 g
  • Češnjak 4 kom
  • Crni papar 0,25 žličica
  • Sol 1,50 žličica
  • Limun 1 kom
  • Riža 1,50 šalica
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Kopar - svježi 0,25 šalica
Postupak
  1. Ugrij temeljac na srednjoj vatri, dok pripremaš ostale sastojke. Temeljac ne treba zakipjeti, samo treba biti vruć.


  2. Sotiraj šparoge. Veliku tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj 2 žlice maslinova ulja. Kad se ulje dobro zagrije, dodaj luk, šparoge, češnjak, papar i 1 žličicu soli. Sotiraj oko 3 minute, uz povremeno miješanje. Umiješaj 2 žlice sok do limuna i sotiraj još 2-3 minute. Šparoge trebaju ostati žive zelene boje. Odloži na tanjur sa strane.


  3. Pripremi rižoto. Vrati tavu na srednje jaku vatru. Dodaj 1 žlicu maslinova ulja. Kad se ugrije dodaj rižu i prži, uz miješanje, 30 sekundi do 1 minutu. Dodaj oko ¾ šalice temeljca i promiješaj. Smanji vatru na srednju. Pusti da riža upije svu tekućinu te dodaj još temeljca. Dodaj ½ žličice soli i još ¾ šalice temeljca. Miješaj redovito dok riža upija temeljac. Dodaj temeljac malo po malo, i stalno miješaj, sve dok ne potrošiš sav temeljac, a riža ne postane kremasta i al dente – ukupno oko 25 minuta. 


  4. Dovrši rižoto i posluži. Makni s vatre, u rižoto umiješaj parmezan i posluži. Umiješaj šparoge. Umiješaj i 2 žlice svježeg nasjeckanog kopra i limunovu koricu. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Posluži posuto svježim koprom i limunovom koricom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

342 kcal

17 %

MASTI

11,00 g

15 %

KOLESTEROL

5,70 g

1 %

UH

49,00 g

17 %

PROTEINI

13,10 g

26 %

 

Ako slučajno skuhaš više šparoga nego što možeš pojesti u nekoliko dana (kuhane šparoge čuvaju se u hladnjaku do 4 dana), možeš ih zamrznuti i nakon kuhanja. Najbolje je da su kuhane al dente, jer će tako nakon odmrzavanja zadržati bolju teksturu. Pusti ih da se potpuno ohlade, stavi ih u vrećicu za zamrzavanje, istisni zrak i zatvori. I to je to! Potroši ih u roku od 2-3 mjeseca.

fresh green asparagus in bowl on marble background | Author: Jcomp / Freepik Prije zamrzavanja šparoge ocijedi ih i obriši ručnikom foto: Jcomp / Freepik

Kako koristiti zamrznute šparoge?

Dobra vijest je da zamrznute šparoge ne trebaš odmrzavati prije kuhanja! Zamrznute šparoge možeš direktno ubaciti u tavu, pećnicu ili lonac.

Za pečenje ili roštiljanje šparoge prelij maslinovim uljem, posoli i peci na 200 °C oko 15 minuta. Za stir-fry i sotiranje dodaj šparoge direktno u vruću tavu s malo maslaca ili ulja i kuhaj 5-7 minuta, a u juhe i variva šparoge ubaci zamrznute i kuhaj dok ne omekšaju.

Mogu li se zamrznuti sirove šparoge?

Tehnički da, i sirove šparoge, odnosno one koje nisu blanširane, mogu se zamrznuti, ali rezultat te neće oduševiti. Bez blanširanja, šparoge će promijeniti boju, okus i teksturu, pa ćeš ih vjerojatno baciti umjesto pojesti.

Ako već zamrzavaš šparoge, bolje je izdvojiti nekoliko minuta za pravilnu pripremu – vjeruj nam, isplatit će se!

I još malo ideja i recepata za ljubitelje šparoga...

divlje šparoge Možda vas zanima... Stigle prve divlje šparoge, koja je razlika od uzgojenih? Špajza tjestenina, pesto od šparoga Možda vas zanima... Uz ovaj pesto od šparoga tjesteninu ćeš voljeti još više! Recepti Ina Garten Možda vas zanima... Kremasto savršenstvo: proljetna carbonara Recepti šparoge Možda vas zanima... Kako pripremiti šparoge u pećnici u 5 lakih koraka Recepti Medvjeđi luk i šparoge Možda vas zanima... NAJBOLJI SPOJ: Šparoge s umakom od medvjeđeg luka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.