Recepti Tjestenina 17. ožujka 2025.

Uz ovaj pesto od šparoga tjesteninu ćeš voljeti još više!

Tjestenina
10 MIN
15 MIN
6
SREDNJE
tjestenina, pesto od šparoga
Tjestenina s pestom od šparoga
foto: La Cuisine de Geraldine/Pinterest
Zaboravi bosiljak i isprobaj pesto od šparoga i mladog špinata. Garantiramo ti svježu, kremastu i aromatičnu proljetnu poslasticu!

Istinskome gurmanu vjesnik proljeća nisu visibabe nego - šparoge. Ove vitke zelene stabljike prava su delicija, cijenjena zbog svoje hrskave teksture i blago orašastog, svježeg okusa.

No unatoč popularnosti, šparoge često izazivaju dileme – kako ih skuhati, s čim ih kombinirati i što napraviti s onim tvrdim donjim dijelovima koji obično završe u smeću? Za one koji do sada šparoge nisu pripremali drugačije osim na žaru, u rižotu ili s jajima, vrijeme je za malo kulinarske avanture. Danas donosimo recept za odličan pesto od šparoga i mladoga špinata.

divlje šparoge Možda vas zanima... Stigle prve divlje šparoge, koja je razlika od uzgojenih? Špajza

Pesto od šparoga je najbolja ideja!

Klasični pesto od bosiljka uvijek je dobra ideja, ali proljeće donosi priliku za nešto novo. Šparoge su savršena alternativa – daju pestu, tom popularnom umaku, blagu slatkoću i nježnu teksturu, dok špinat dodaje bogatstvo boje i hranjivih tvari.

U kombinaciji šparoga s pinjolima, parmezanom i maslinovim uljem, dobivaš pesto koji se slaže sa svime – od tjestenine do tosta, pečenog povrća pa čak i pizze. Ako voliš isprobavati nove okuse i tražiš način iskoristiti šparoge na najbolji mogući način, ovaj recept je savršeno rješenje.

pesto od šparoga | Author: Closet Cooking/Pinterest Pesto od šparoga foto: Closet Cooking/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pesto od šparoga
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šparoge 450 g
  • Mladi špinat 90 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Parmezan 1 šalica
  • Pinjoli 1 šalica
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Sok od limuna 0,50 kom
  • Sol 0,50 žličica
  • Tjestenina 230 g
Postupak
  1. Stavi grijati dva lonca vode do vrenja – jedan veći za tjesteninu i jedan srednji za šparoge.


  2. Dok se voda zagrijava, rasporedi pinjole u jednom sloju na veliku tavu. Prži ih na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postanu mirisni i lagano

    3/4 količine pinjola koristit ćeš za pesto, a preostalu četvrtinu za posipanje jela.


  3. Posoli vodu u srednjem loncu i ubaci šparoge očišćene od tvrdih dijelova i prepolovljene poprečno. Kuhaj ih samo 2-3 minute, dok ne postanu jarko zelene i lagano omekšale.

    Ocijedi šparoge i brzo ih isperi hladnom vodom da zaustaviš proces kuhanja. Nekoliko vrhova šparoga (otprilike 2-3 cm od kraja) odreži dijagonalno i sačuvaj ih za dekoraciju.


    Kako zamrznuti šparoge i sačuvati im okus i teksturu



  4. U sjeckalicu ili blender stavi blanširane šparoge, mladi špinat, češnjak, parmezan i 3/4 šalice tostiranih pinjola. Miksaj dok ne dobiješ gustu pastu, a zatim postupno dodaj 1/4 šalice maslinovog ulja, dok pesto ne postane kremast.

    Ako je pesto od šparoga pregust, razrijedi ga s malo vode od kuhanja tjestenine. Dodaj limunov sok i sol, kušaj i po potrebi prilagodi začine.


  5. Posoli vodu za tjesteninu i kuhaj prema uputama na pakiranju. Ocijedi tjesteninu i odmah je pomiješaj sa 1 šalicom pesta od šparoga.


  6. Pospi jelo preostalom četvrtinom tostiranih pinjola, naribanim parmezanom i laganim preljevom maslinovog ulja. Dodaj sačuvane vrhove šparoga kao ukras i uživaj u ovom svježem proljetnom obroku!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

391 kcal

19 %

MASTI

30,00 g

41 %

KOLESTEROL

0,14 g

0 %

UH

23,00 g

8 %

PROTEINI

13,00 g

26 %

Ovaj divan pesto od šparoga kao namaz na tostiranom kruhu, umak za pečeno povrće ili čak preljev za pizzu. Ovaj savršeni pesto od šparoga možeš čuvati u hladnjaku do 3 dana, ali - nestat će puno brže!

Bilo kuda, šparoge svuda!

Možda vas zanima... Zapečena riža sa šparogama - ovo morate isprobati! Recepti Možda vas zanima... Njoki sa šparogama: Ultimativan ljetni hit! Kolumne Možda vas zanima... Za ručak: Nezaboravan umak od šparoga Recepti Šparoge Možda vas zanima... Jednostavnije ne može: Šparoge u pršutu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.