Zaboravi bosiljak i isprobaj pesto od šparoga i mladog špinata. Garantiramo ti svježu, kremastu i aromatičnu proljetnu poslasticu!
Istinskome gurmanu vjesnik proljeća nisu visibabe nego - šparoge. Ove vitke zelene stabljike prava su delicija, cijenjena zbog svoje hrskave teksture i blago orašastog, svježeg okusa.
No unatoč popularnosti, šparoge često izazivaju dileme – kako ih skuhati, s čim ih kombinirati i što napraviti s onim tvrdim donjim dijelovima koji obično završe u smeću? Za one koji do sada šparoge nisu pripremali drugačije osim na žaru, u rižotu ili s jajima, vrijeme je za malo kulinarske avanture. Danas donosimo recept za odličan pesto od šparoga i mladoga špinata.
Klasični pesto od bosiljka uvijek je dobra ideja, ali proljeće donosi priliku za nešto novo. Šparoge su savršena alternativa – daju pestu, tom popularnom umaku, blagu slatkoću i nježnu teksturu, dok špinat dodaje bogatstvo boje i hranjivih tvari.
U kombinaciji šparoga s pinjolima, parmezanom i maslinovim uljem, dobivaš pesto koji se slaže sa svime – od tjestenine do tosta, pečenog povrća pa čak i pizze. Ako voliš isprobavati nove okuse i tražiš način iskoristiti šparoge na najbolji mogući način, ovaj recept je savršeno rješenje.
Pesto od šparoga
foto: Closet Cooking/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pesto od šparoga
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Šparoge
450
g
Mladi špinat
90
g
Češnjak
2
režanj
Parmezan
1
šalica
Pinjoli
1
šalica
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Sok od limuna
0,50
kom
Sol
0,50
žličica
Tjestenina
230
g
Postupak
Stavi grijati dva lonca vode do vrenja – jedan veći za tjesteninu i jedan srednji za šparoge.
Dok se voda zagrijava, rasporedi pinjole u jednom sloju na veliku tavu. Prži ih na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postanu mirisni i lagano
3/4 količine pinjola koristit ćeš za pesto, a preostalu četvrtinu za posipanje jela.
Posoli vodu u srednjem loncu i ubaci šparoge očišćene od tvrdih dijelova i prepolovljene poprečno. Kuhaj ih samo 2-3 minute, dok ne postanu jarko zelene i lagano omekšale.
Ocijedi šparoge i brzo ih isperi hladnom vodom da zaustaviš proces kuhanja. Nekoliko vrhova šparoga (otprilike 2-3 cm od kraja) odreži dijagonalno i sačuvaj ih za dekoraciju.
U sjeckalicu ili blender stavi blanširane šparoge, mladi špinat, češnjak, parmezan i 3/4 šalice tostiranih pinjola. Miksaj dok ne dobiješ gustu pastu, a zatim postupno dodaj 1/4 šalice maslinovog ulja, dok pesto ne postane kremast.
Ako je pesto od šparoga pregust, razrijedi ga s malo vode od kuhanja tjestenine. Dodaj limunov sok i sol, kušaj i po potrebi prilagodi začine.
Posoli vodu za tjesteninu i kuhaj prema uputama na pakiranju. Ocijedi tjesteninu i odmah je pomiješaj sa 1 šalicom pesta od šparoga.
Pospi jelo preostalom četvrtinom tostiranih pinjola, naribanim parmezanom i laganim preljevom maslinovog ulja. Dodaj sačuvane vrhove šparoga kao ukras i uživaj u ovom svježem proljetnom obroku!
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
391 kcal
19 %
MASTI
30,00 g
41 %
KOLESTEROL
0,14 g
0 %
UH
23,00 g
8 %
PROTEINI
13,00 g
26 %
Ovaj divan pesto od šparoga kao namaz na tostiranom kruhu, umak za pečeno povrće ili čak preljev za pizzu. Ovaj savršeni pesto od šparoga možeš čuvati u hladnjaku do 3 dana, ali - nestat će puno brže!