Recepti Povrće 14. ožujka 2025.

Skuhaj šparoge sous vide, da budu savršene baš svaki put

Povrće
5 MIN
10 MIN
4
JEDNOSTAVNO
šparoge
Šparoge skuhaj sous vide metodom
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Uz sous vide metodu kuhanja dobit ćeš svaki put savršeno kuhane šparoge – sočne, hrskave i prepune arome

Prava je umjetnost skuhati šparoge točno kako treba. Samo trenutak predugo na vatri i umjesto hrskave, svježe teksture, dobiješ meku i gnjecavu verziju koja nema ni boju ni okus kakav si očekivao.

Pečenje i roštiljanje šparoga svakako su popularne metode, ali ako želiš šparoge koje su uvijek savršeno kuhane, sous vide je tehnika koju vrijedi isprobati.

divlje šparoge Možda vas zanima... Stigle prve divlje šparoge, koja je razlika od uzgojenih? Špajza

Zašto kuhati šparoge sous vide?

Sous vide je metoda kuhanja u kojoj se hrana (vakuumski) zatvori u vrećicu i kuha u vodi precizno kontrolirane temperature. To znači da će šparoge uvijek biti ravnomjerno kuhane, bez rizika od prekuhavanja ili gubitka svježine. Rezultat su sočne, ali čvrste šparoge, prepunog okusa, s onim blagim orašastim tonom koji dolazi do izražaja samo kada su pripremljene na pravi način.

Osim što čuva teksturu i aromu, sous vide omogućuje da se šparoge kuhaju bez nadzora. Nema potrebe stalno provjeravati jesu li gotove – samo ih uroni u vodenu kupelj, postavi temperaturu i vrijeme i pusti da tehnologija odradi svoje.

šparoge | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Uzgojene, odnosno vrtne šparoge foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Kako odabrati najbolje šparoge?

Za sous vide je ključno koristiti što svježije šparoge jer će se tada najbolje očuvati njihova prirodna slatkoća. Ako ih bereš iz vlastitog vrta, na pravom si putu. No, ako ih kupuješ, pripazi na nekoliko znakova svježine.

Vrhovi šparoga trebali bi biti zatvoreni i čvrsti – ako su se počeli otvarati, znači da su već izgubile dio svježine. Stabljike moraju biti elastične i lagano se savijati, ali ne i lomiti. Donji dijelovi trebali bi biti vlažni, a ne suhi i drvenasti.

šparoge Možda vas zanima... Kako kupiti najbolje šparoge i kako im sačuvati svježinu Špajza

Koliko dugo treba kuhati šparoge sous vide?

Vrijeme kuhanja ovisi o debljini šparoga. Tanje šparoge, promjera poput olovke, bit će gotove za šest do sedam minuta, dok će one srednje debljine trebati sedam do osam minuta. Deblje šparoge, koje su nešto mesnatije, zahtijevaju devet do deset minuta.

Znat ćeš da su šparoge gotove kada postanu živahno zelene, mekane, ali i dalje elastične pod prstima. Ako vilica lako prolazi kroz njih, ali se ne raspadaju – spremne su.

šparoge | Author: N Voitkevich/Pexels Šparoge foto: N Voitkevich/Pexels

Kako iskoristiti višak šparoga?

Sous vide šparoge su toliko ukusne da ćeš ih vjerojatno pojesti odmah, ali ako nešto ostane, lako ih možeš iskoristiti u raznim jelima. Dodaj ih u tjesteninu zajedno sa svježe naribanom limunovom koricom, maslinovim uljem i svježe naribanim sirom pecorinom za brz i lagan ručak.

Također, nasjeckane sous vide šparoge ubaci u omlet ili fritatu, gdje će se savršeno stopiti s jajima, sirom i začinskim biljem. U salatama će sous vide šparoge donijeti hrskavu svježinu, a u kremastim juhama šparoge će pružiti blag, baršunast okus.

Ne gasi ekran dok kuham

Šparoge sous vide
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Šparoge 450 g
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Limunova korica 1 kom
  • Sok od limuna 1 kom
  • Morska sol
Postupak
  1. Napuni lonac vodom i u njega uroni termalni cirkulator sous vide (umjesto njega možeš koristiti i digitalni termometar za hranu). Postavi temperaturu na 82°C i pričekaj da se voda zagrije.


  2. Operi šparoge i odreži donje, drvenaste dijelove. Stavi ih u veliku vrećicu sa zip zatvaračem, dodaj crni papar i maslinovo ulje (sol ćeš dodati nakon kuhanja kako bi šparoge zadržale lijepu zelenu boju). Šparoge lagano protresi u vrećici kako bi se začini ravnomjerno rasporedili. Kako bi vrećica ostala potopljena tijekom kuhanja, dodaj u nju nekoliko žlica za juhu ili drugi težak predmet.


  3. Koristi metodu istiskivanja zraka vodom: polako uroni vrećicu u vodu, dopuštajući tlaku vode da istisne zrak iznutra. Kada sav zrak izađe, zatvori vrećicu tik iznad razine vode.


  4. Kada voda postigne željenu temperaturu, uroni vrećicu sa šparogama u lonac.

    • Ako su šparoge tanke poput olovke, provjeri ih nakon 6-7 minuta.
    • Srednje debele ili deblje šparoge provjeri nakon 8-10 minuta.

    Ako nisi siguran jesu li gotove, izvadi ih nakon 8 minuta, pažljivo otvori vrećicu i vilicom provjeri mekoću. Ako vilica teško prolazi kroz stabljiku, vrati ih u vodu još 1-2 minute.


  5. Izvadi vrećicu iz vode, ugasi sous vide cirkulator i odmah posluži. Prelij ih limunovim sokom i naribanom koricom, dodaj malo maslinovog ulja ili otopljenog maslaca (po želji) i pospi krupnom morskom soli. Ostaci šparoga mogu se čuvati u hladnjaku do 5 dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

94 kcal

4 %

MASTI

7,00 g

9 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

8,00 g

2 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Ako šparoge spremaš sous vide za kasniju upotrebu, čuvaj ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku – tako će ostati svježe do tri dana.

Uživaj u šparogama!

Ina Garten Možda vas zanima... Kremasto savršenstvo: proljetna carbonara Recepti Soufflé od šparoga Možda vas zanima... Napravi prozračni nabujak od šparoga i oduševi goste! Recepti rižoto od šparoga Možda vas zanima... Dočekaj proljeće uz ovaj divan rižoto od šparoga Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.