Špajza 21. veljače 2023.

O.Da Bar – šibenska oaza finih i zdravih zalogaja

O.Da Bar
O.Da Bar - šibenska oaza finih i zdravih obroka foto: O.Da Bar
gastro postao gastro.24sata.hr
Na ovoj vrlo popularnoj adresi za sve ljubitelje veganskih i vegetarijanskih namirnica pronaći ćeš ukusne i kvalitetne obroke, snackove i sendviče, ali i slastice i sladolede, a za njih je 'kriva' Ana Cigić koja ljubav prema kuhanju gaji od malena

Ljubitelji zdravih sokova i smoothieja, sirovih kolača i raznih drugih slastica, kave s biljnim mlijekom…. i svih onih slasnih organskih namirnica bez laktoze, glutena, rafiniranog bijelog šećera i jaja vjerno već četiri godine zalaze u šibenski O.Da Bar. Na ovoj vrlo popularnoj adresi za sve ljubitelje veganskih i vegetarijanskih namirnica pronaći ćeš ukusne obroke, snackove i sendviče, ali i slastice i sladolede čiji sastojci nisu upitne ni kvalitete ni sadržaja a za njih je 'kriva' Ana Cigić, po struci magistrica ekonomije koja ljubav prema kuhanju gaji od malena – još od osnovne škole kada je pozorno stajala uz svoju mamu i pratila kakve kolače i ostale slastice radi te već tada zapisivala recepte za njih!

 | Author: O.Da Bar Ana Cigić po struci je magistrica ekonomije, no od djetinjstva je luda za kuhanjem foto: O.Da Bar

 

Možda vas zanima... Med nije veganski, ali ovih 6 alternativa jesu! Špajza

San o otvaranju zdravog kutka u Šibeniku

U srednjoj školi sam otkrila zdravu prehranu i započela proučavati literaturu o njoj. Istodobno sam počela pratiti i svijet grupnih treninga prvo kao polaznica, a zatim i kao certificirana trenerica (već sam 15 godina upisana u registar hrvatskih aerobic instruktora). Uz širenje poznanstava, pronalaženje istomišljenika i sljedbenika počela sam izrađivati prve sirove torte za prijatelje i obitelj. Kada su mi počele stizati i ‘službene’ narudžbe od poznatih i nepoznatih, počela se rađati i ideja o otvaranju vlastitog zdravog kutka u Šibeniku, priča nam Ana.

 | Author: O.Da Bar U O.Da Baru nude se neodoljive slastice foto: O.Da Bar

I odmah priznaje kako to nije bilo nimalo lako u sredini u kojoj je otvaranje restorana zdrave prehrane bila suluda ideja, no Anu nisu pokolebali. Na ‘dišpet’ demotivatorima preživjela je i prvu najgoru, i drugu 'koronašku', te ‘treću sreću’ godinu pa je hrabro zakoračila evo već u četvrtu godinu poslovanja i to u – ‘malom Šibeniku’!

 

Anita Matić Delić Možda vas zanima... Veganska jela ne moraju biti čudna i nedostupna! Špajza

Uz zdravi obrok dolaze i dobri savjeti

Sugrađani i gosti su prezadovoljni, a uz svoj omiljeni zdravi obrok uvijek dobiju i šačicu savjeta o zdravom življenju. Imamo opušten, prijateljski odnos. Oni to znaju i uvijek se iznova vraćaju. Surađujem na projektima, odrađujem cateringe za glazbene bendove (primjerice, Lorde, The King Gizzard and the Wizard Lizard...), surađujem sa sudionicima festivala animiranog filma Supertoon… Puno je novih klijenata, posebice onih sa zdravstvenim problemima, poput celijakije, dijabetesa, raznih alergija i intolerancija, objašnjava vlasnica O.Da Bara.

 | Author: O.Da Bar O.Da Bar foto: O.Da Bar

U ponudi njezina vege bara uvijek ima nešto slatko i nešto slano - za svakoga ponešto. Od slatkoga tu su najčešće sirovi kolači i kruh od banane, veganski sladoled, štrudle, deserti u čaši… Sve je bez glutena, laktoze i rafiniranog bijelog šećera. Od slanoga Ana posebno preporučuje domaću tortillu bez glutena, humus, falafel, veganski burger, vegansku fritatu, sendviče, maštovite salate, variva i još mnogo veganskih jela u sklopu dnevnih menija.

Obroci kao u vlastitom domu

Sva jela rađena su s ljubavlju, onako kako ih Ana radi i sebi kod kuće. Upravo zbog takvog pristupa – jer svojim gostima kuha kao što kuha doma – Ana je već dobila ponude za franšizu, no odbila ih je, ali svakako planira proširiti svoju ponudu,te i dalje organizirati radionice zdrave prehrane te surađivati na projektima koji šire pozitivnu priču o zdravim namirnicama.

Za kraj nam je Ana otkrila tajnu svoje omiljene veganske fritate – za koju se u njezinu O.Da Baru uvijek traži porcija više!

 | Author: O.Da Bar O.Da Bar foto: O.Da Bar  | Author: O.Da Bar O.Da Bar foto: O.Da Bar

Veganska fritata

Sastojci:

  • 320 g slanutkovog brašna
  • 1 žličica kurkume
  • sol
  • 500 ml vode
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 žličice GF praška za pecivo 
  • kim
  • povrće po želji (primjerice, šaka blitve, 100 g tikve ili mrkve, 50 g poriluka i 100 g šampinjona)

 

Veganski kesten pire u čaši Možda vas zanima... Kremasti kesten pire u čaši - provjerena veganska verzija Recepti

 

Priprema:

  1. Pomiješaj brašno, kurkumu, sol i vodu i miješaj da postanu smjesa bez grudica te ostavi sa strane 1 sat.
  2. Za to vrijeme šaku blitve, 100 g tikve ili mrkve, 50 g poriluka i 100 g šampinjona usitni te dinstaj na laganoj vatri dok ne ispusti vodu. Kad se sve ohladi umiješaj u smjesu od slanutkovog brašna pa dodaj ostale sastojke. 
  3. Sve izlij u kalup promjera 20 cm ili manji kalup za pečenje kruha, pospi s malo kima te peci na 200 stupnjeva oko 45 minuta. Posluži uz kiseli kupus i tofunezu.

 | Author: O.Da Bar O.Da Bar foto: O.Da Bar

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bojan12 10:13 22. Veljača 2023.

    odlicni recepti ja bi samo dodao i malo hidrogenizovane vode za okus i za zdravlje. hvala