Špajza 17. listopada 2022.

Med nije veganski, ali ovih 6 alternativa jesu!

Veganske alternative medu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve koji su vegani donosimo zamjenske namirnice koje mogu koristiti u svojim smoothiejima, preljevima za salatu i u još puno drugih jela

Žao nam je što to moramo reći, ali med tehnički nije veganski proizvod. Naime, ova slatka i ljepljiva stvar koju dodaješ u šalicu čaja ili upotrebljavaš za glaziranje mrkve smatra se životinjskim proizvodom (i stoga nije pogodan za vegane) jer ga proizvode pčele. Osim toga, med je zapravo hrana za pčele, a djeluje kao primarni izvor potrebnih ugljikohidrata, aminokiselina, antioksidansa i prirodnih antibiotika za zujanje kukaca.

Veganske alternative medu

Bilo da razmišljaš o veganskoj prehrani ili jednostavno želiš smanjiti broj životinjskih proizvoda koje konzumiraš, postoji mnogo alternativa medu – a toliko su dobre opcije da s njima slobodno možeš zasladiti sve što želiš i jednako će biti slatko kao s pravim medom!

 | Author: Shutterstock Med tehnički nije veganski proizvod foto: Shutterstock

Javorov sirup

Iako nije toliko viskozan kao med, javorov sirup, koji se pravi od kuhanog soka javorovog drveta, odlična je zamjena za med u receptima bez pečenja. Također, može se koristiti i kao preljev za, na primjer, palačinke ili druge slastice.
Savjet: Što je tamniji javorov sirup koji koristiš, to će biti bogatiji okus!

Možda vas zanima... Blog "Veganica.hr" promovira zdravu, kreativnu i vegansku prehranu Špajza

Melasa

Iako javorov sirup i melasa izgledaju slično, zapravo imaju vrlo različite okuse. To je zato što se, za razliku od javorovog sirupa, melasa proizvodi od šećerne trske i ima okus koji nije baš tako sladak kao popularni dodatak za palačinke. Međutim, poput javorovog sirupa, melasa se često može koristiti kao zamjena za med u receptima za pekarske proizvode - samo pazi da kupiš svijetlu ili malo tamniju melasu, a naš je savjet da se kloniš crne melase, jer može nadjačati druge okuse.

 | Author: Shutterstock Melasa foto: Shutterstock

Sirup od datulja i pasta od datulja

Sirup od datulja dobiva se zagrijavanjem datulja u vodi, miješanjem i procjeđivanjem dobivene smjese. To je uobičajeni sastojak u bliskoistočnim kuhinjama i, kao i mnoge druge opcije na ovom popisu, može se koristiti za dodavanje slatkoće pečenim proizvodima. U izraelskoj kuhinji, primjerice, sirup od datulja često se koristi za aromatiziranje slanih jela, poput piletine ili janjetine

Pasta od datulja, koja je gušća od sirupa, nešto je svestranija i može se koristiti poput pekmeza. Upotrijebi je umjesto meda za pripremu peciva, preljeva za salatu ili smoothieja, ili ga upari s malo sira sljedeći put kada pripremiš platu sa sirevima ili pecivima za svoje goste.

Možda vas zanima... Smoothie s datuljama i orašastim plodovima Recepti

Agavin nektar

Obično se koristi za zaslađivanje koktela, ali ima i mnogo drugih namjena. Primjerice kao zaslađivač, koji obično dolazi iz biljke plave agave, dobro djeluje kao zamjena za med u vrućem ili ledenom čaju, pečenim proizvodima, pa čak i za sladolede na štapiću. Također, tamni nektar od agave fantastičan je dodatak zobenim pahuljicama i francuskom tostu.

Savjet: Agavin nektar ima niži glikemijski indeks od običnog šećera i meda, što ga čini odličnim alternativnim zaslađivačem za dijabetičare!

 | Author: Shutterstock Agavin nektar foto: Shutterstock

Kokosov nektar

Popularna je zamjena za med jer ima sličnu konzistenciju kao med, što također znači da se može koristiti u omjeru 1:1. Zaslađivač na biljnoj bazi, zapravo je sok iz cvjetova kokosovog stabla, a također ima prirodno sladak i blag okus, što ga čini vrlo svestranim. Koristi ga za zaslađivanje smoothieja, preljeva za salatu, deserta, pa čak i jutarnje šalice kave ili ga pokapaj na palačinke i tost.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.