Ljubitelji veganske prehrane već neko vrijeme s oduševljenjem dijele slatke recepte za kolače, torte i druge slastice 's potpisom' bloga Žlica šećera. Iza popularnog bloga stoji Juraj Močilac, 29-godišnji Slavonac koji priprema maštovite slastice koje – kontradiktorno nazivu – nemaju ni grama šećera!
Iako je po struci magistar informacijskih znanosti Juraj za sebe voli reći kako je zapravo i slobodni fotograf i zaljubljenik u vegansko slastičarstvo, ali i overall kreativac u stalnoj potrazi za novim, zanimljivim projektima.
Veganska prehrana otvara prostor za kreativnost
"Ljubav prema veganstvu dogodila mi se spontano, prije otprilike pet godina, kad sam shvatio da druga živa bića ne moraju patiti da bih ja bio sit. Većina će reći da je takva prehrana ograničavajuća, ali ja mislim upravo suprotno. Tek tu se otvara prostor za kreativnost i eksperimentiranje i super je kad spojiš nespojivo i pokažeš da veganska prehrana ne mora biti dosadna“, s ponosom nam priča Juraj.
Priznaje nam kako ne voli birati koje su mu slastice najdraže, jer općenito slatkom uvijek kaže 'da'. No, ipak, ako baš mora birati prednost daje - desertima u čaši.
"Jednostavni su, mogu efektno izgledati i super su porcije za ekipna druženja i goste. Plus, ako ti torta iz nekog razloga ne uspije, samo je strpaš u čašu i kažeš da je tako trebalo biti!“, otkriva nam izvrsnu 'tajnu'.
Svaki dan peče kolače
Kolače radi svakodnevno jer surađuje s lokalima i brendovima, a za sebe i svoje bližnje trudi se napraviti barem jednom tjedno nešto slatko, premda je u zadnje vrijeme to, nažalost, nešto rjeđe.
Kako bi ostao vjeran svojim omiljenim desertima u čaši, za čitatelje portala missGASTRO odabrao je - kesten pire. To mu je, priznaje nam, apsolutno najdraža jesensko-zimska slastica i voli ga u svim varijantama. A da ljubav doista ide kroz želudac slaže se u potpunosti.
Kesten pire u čaši
Sastojci (za 2 porcije):
- 300 g neočišćenog kestenja
- 3-4 žlice javorovog sirupa ili nekog drugog tekućeg zaslađivača
- 1 i 1/2 žličica ruma
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1/4 žličice burbon vanilije u prahu
- par žlica čvrstog dijela kokosovog mlijeka iz konzerve (za šlag)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremi kestenje tako što ćeš nožem zarezati X na svakom plodu, a potom ih prebaci na lim za pečenje i peci 20 minuta. Pusti ih koju minutu da se malo ohlade pa ih oguli.
- Stavi ih kuhati u posudu s vodom. Vode stavi tek toliko da ih sve prekrije. Kad zakuha, smanji plamen i kuhaj 15-20 minuta. Procijedi kestene, ali sačuvaj vodu u kojoj su se kuhali.
- Kuhane kestene stavi u blender ili multipraktik, dodaj malo vode u kojoj su se kuhali, javorov sirup, rum i vaniliju pa blendaj dok ne dobiješ gustu, kompaktnu smjesu. Ako ti je pregusta, dodaj još malo vode ili biljnog mlijeka.
- Kad je pire gotov, ravnomjerno ga rasporedi u zdjelice i stavi u hladnjak da se dobro ohladi.
- Hladni kesten pire posluži uz šlag od dobro ohlađenog kokosovog mlijeka. Koristi samo čvrsti dio koji ćeš izraditi električnim mikserom, a na kraju ga ukrasi po želji - naribaj malo tamne čokolade, razmrvi kekse ili nasjeckaj orašaste plodove.
Matovine i jako ukusne recepte Jurja Močilca možeš pronaći na Instagramu te na web stranici Žlica šećera - Veganske slastice za izbirljiva nepca.