Recepti 10. veljače 2023.

Kremasti kesten pire u čaši - provjerena veganska verzija

Veganski kesten pire u čaši
Veganski kesten pire u čaši - odlična ideja za plant based valentinovo foto: Juraj Močilac/Žlica šećera
gastro postao gastro.24sata.hr
Juraj Močilac, autor bloga Žlica šećera, oduševljava ljubitelje veganskih slastica receptima koji u sebi nemaju ni grama šećera, a s nama je podijelio recept s kojim ćeš garantirano osvojiti voljenu osobu za Valentinovo!

Ljubitelji veganske prehrane već neko vrijeme s oduševljenjem dijele slatke recepte za kolače, torte i druge slastice 's potpisom' bloga Žlica šećera. Iza popularnog bloga stoji Juraj Močilac, 29-godišnji Slavonac koji priprema maštovite slastice koje – kontradiktorno nazivu – nemaju ni grama šećera!

Iako je po struci magistar informacijskih znanosti Juraj za sebe voli reći kako je zapravo i slobodni fotograf i zaljubljenik u vegansko slastičarstvo, ali i overall kreativac u stalnoj potrazi za novim, zanimljivim projektima. 

 

kesten pire Možda vas zanima... Voliš kesten pire? Napravi ga kod kuće i uživaj! Recepti

 

Veganska prehrana otvara prostor za kreativnost

"Ljubav prema veganstvu dogodila mi se spontano, prije otprilike pet godina, kad sam shvatio da druga živa bića ne moraju patiti da bih ja bio sit. Većina će reći da je takva prehrana ograničavajuća, ali ja mislim upravo suprotno. Tek tu se otvara prostor za kreativnost i eksperimentiranje i super je kad spojiš nespojivo i pokažeš da veganska prehrana ne mora biti dosadna“, s ponosom nam priča Juraj.

 | Author: Juraj Močilac/Žlica šećera Juraj Močilac autor je bloga Žlica šećera na kojem dijeli recepte za veganske slastice u kojima, suprotno nazivu, nema nimalo šećera! foto: Juraj Močilac/Žlica šećera

Priznaje nam kako ne voli birati koje su mu slastice najdraže, jer općenito slatkom uvijek kaže 'da'. No, ipak, ako baš mora birati prednost daje - desertima u čaši

"Jednostavni su, mogu efektno izgledati i super su porcije za ekipna druženja i goste. Plus, ako ti torta iz nekog razloga ne uspije, samo je strpaš u čašu i kažeš da je tako trebalo biti!“, otkriva nam izvrsnu 'tajnu'. 

 

Možda vas zanima... Jesu li ovo najljepše plant-based slastice Instagrama? Špajza

 

Svaki dan peče kolače

Kolače radi svakodnevno jer surađuje s lokalima i brendovima, a za sebe i svoje bližnje trudi se napraviti barem jednom tjedno nešto slatko, premda je u zadnje vrijeme to, nažalost, nešto rjeđe. 

Kako bi ostao vjeran svojim omiljenim desertima u čaši, za čitatelje portala missGASTRO odabrao je - kesten pire. To mu je, priznaje nam, apsolutno najdraža jesensko-zimska slastica i voli ga u svim varijantama. A da ljubav doista ide kroz želudac slaže se u potpunosti.

 | Author: Juraj Močilac/Žlica šećera Kesten pire u veganskoj varijanti foto: Juraj Močilac/Žlica šećera

Kesten pire u čaši

Sastojci (za 2 porcije):

  • 300 g neočišćenog kestenja
  • 3-4 žlice javorovog sirupa ili nekog drugog tekućeg zaslađivača
  • 1 i 1/2 žličica ruma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1/4 žličice burbon vanilije u prahu
  • par žlica čvrstog dijela kokosovog mlijeka iz konzerve (za šlag)

 

Darko Debić Možda vas zanima... Kesten pire iskoristi za pripremu odličnog kolača Kolumne

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremi kestenje tako što ćeš nožem zarezati X na svakom plodu, a potom ih prebaci na lim za pečenje i peci 20 minuta. Pusti ih koju minutu da se malo ohlade pa ih oguli.
  2. Stavi ih kuhati u posudu s vodom. Vode stavi tek toliko da ih sve prekrije. Kad zakuha, smanji plamen i kuhaj 15-20 minuta. Procijedi kestene, ali sačuvaj vodu u kojoj su se kuhali.
  3. Kuhane kestene stavi u blender ili multipraktik, dodaj malo vode u kojoj su se kuhali, javorov sirup, rum i vaniliju pa blendaj dok ne dobiješ gustu, kompaktnu smjesu. Ako ti je pregusta, dodaj još malo vode ili biljnog mlijeka. 
  4. Kad je pire gotov, ravnomjerno ga rasporedi u zdjelice i stavi u hladnjak da se dobro ohladi.
  5. Hladni kesten pire posluži uz šlag od dobro ohlađenog kokosovog mlijeka. Koristi samo čvrsti dio koji ćeš izraditi električnim mikserom, a na kraju ga ukrasi po želji - naribaj malo tamne čokolade, razmrvi kekse ili nasjeckaj orašaste plodove. 

Matovine i jako ukusne recepte Jurja Močilca možeš pronaći na Instagramu te na web stranici Žlica šećera - Veganske slastice za izbirljiva nepca.

 | Author: Juraj Močilac/Žlica šećera Veganski kesten pire odličnog je okusa, posebno kad mu se doda šlag od kokosova vrhnja foto: Juraj Močilac/Žlica šećera

Anita Matić Delić Možda vas zanima... Veganska jela ne moraju biti čudna i nedostupna! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.