Kako i sama priznaje, prije 15-ak godina glumica Anita Matić Delić i suprug, snimatelj Mario Delić bili su neshvaćeni zbog svog veganskog, preciznije makrobiotičkog načina prehrane, no sada svi žele kuhati po njezinim receptima.
"Dobro je da ljude takav način prehrane sve više privlači, da paze što unose u sebe, čak i oni koji nisu vegani. Prije 15 godina svi su mi se čudili, a sada mi se svakodnevno javljaju s pitanjima, traže savjet, često i kolege glumci. Evo neki dan javio mi se kolega iz Kerempuha Matija Šakoronja da kuha po mom receptu, a i glumica Jadranka Đokić me pitala za savjet oko nekog recepta“, priča nam Anita koja smatra da se svaki način prehrane, ne samo veganski, mora prilagoditi nečijim individualnim potrebama (spolu, dobi, zdravstvenom stanju, načinu života, tome koliko je osoba fizički aktivna…), ali i godišnjem dobu, podneblju…
Anita način prehrane zasnovan na namirnicama biljnog podrijetla nastoji približiti svima i zato se na njezinim profilima na Instagramu i Facebooku mogu pronaći brojni recepti koji se oslanjaju na našu gastronomsku tradiciju, bez čudnovatih algi i drugih mnogima egzotičnih namirnica. Ta su jela napravljena od svima nam bliskih namirnica (ok, ponekad doda tofu ili seitan, no za to smo već svi čuli, a većina je barem jednom i probala).
"Volim tradicionalna jela pretvarati u veganska, tako i nastojim približiti moj način prehrane ljudima koji su dosad uglavnom jeli tradicionalnu hranu. Primjerice, pita krumpiruša je pravo vegansko jelo. Također, mnogi vole moj dinstani kiseli kupus s pire krumpirom i seitanom. Seitan se može i izostaviti jer i naši stari ovo su jelo često jeli bez mesa, jer ga nisu uvijek imali. Pa onda grah i ričet – kojem okus sjajno nadopune kobasice od tofua, ali i ja ga često jedem bez tog dodatka.
Zimi trebamo koristiti namirnice i načine kuhanja koji griju organizam. Pa grah i ričet sigurno nećemo jesti ljeti! Dobar primjer zimskog jela koje grije je gusta juha od mrkve, bundeve i kurkume, ili sarma!“, govori Anita za čiju vegansku sarmu svi traže recept, a ona će ga objaviti u svojoj knjizi recepata za koju se svi nadamo da će brzo ugledati svjetlo dana.
Za veganske inačice tradicionalnih recepata jako je važna upotreba začina pa tako Anita često u tim jelima koristi dimljenu sol i dimljenu papriku. Također, svima savjetuje da primjerice ne koriste slanutak iz konzerve, nego da kupe sirovi, navečer ga namoče i drugi dan ga skuhaju. Bit će zdravije i jeftinije, a sve drugo je stvar dobre organizacije. Jer ako ona sve uspijeva stići, uz brojne probe i predstave, kulinarske radionice, snimanja i druge obaveze, stignu i drugi.
"Ljudi kuhajte, jeftinije vam je! I koristite lokalne, svježe i cjelovite namirnice koje su u sezoni, a ne rafiniranu, procesuiranu hranu“, jednostavan je Anitin savjet. Jer kaže, ako se netko hrani veganski to ne znači nužno i da se hrani zdravo. Naime, u supermarketima buja ponuda gotovih veganskih proizvoda koji nisu baš najzdravija opcija. No treba birati cjelovitu i balansiranu vegansku prehranu, a ne samo - vegansku prehranu.
"U početku je i meni trebalo puno vremena da savladam tu vrstu prehrane, išla u školu makrobiotičke kuhinje u Makronovu“, priznaje nam Anita koja sada brojne veganske, odnosno makrobiotičke recepte ima u malom prstu i često izmišlja nove. Sada i sama u Makronovi drži odlične tematske radionice (veganske slastice, obroci za van, blagdanski stol…) koje često zbog velikog interesa mora i ponavljati te na njima s polaznicima dijeli odlične recepte i dobre savjete.
Trenutačno Anita odmara od radionica, ali ne staje s kuhanjem, smišljanjem novih recepata i planiranjem radionica s kojima ponovno kreće na proljeće, u svibnju. A dok čekaš Anitine nove radionice, inspiriraj se na njezinim društvenim mrežama gdje pod hashtagom #glumicapakuha nesebično s pratiteljima dijeli recepte, savjete i svoja razmišljanja o veganskoj, odnosno makrobiotičkoj prehrani. I s nama je podijelila dva odlična recepta koje donosimo u nastavku - jedan slani i jedan slatki, da nam svima uljepšaju ovu zimu.
Zapečena heljda s kiselim kupusom
Heljda je žitarica koja prirodno ne sadrži gluten i najviše grije organizam od svih žitarica, pa se preporučuje zimi. Bogata je mineralima i dijetalnim vlaknima te sadrži 8 esencijalnih aminokiselina. Fermentirana hrana puna je probiotika, enzima i dobrih bakterija koji pomažu u održavanju crijevne flore, kod detoksikacije organizma i pridonose jačanju imuniteta.
Sastojci:
- 1 šalica heljde
- 500 g naribanog kiselog kupusa
- 100 g dimljenog tofua, naribanog
- 1 veći luk, nasjeckani
- 2 žlice tamnog sezamovog ulja (ili maslinovog ili suncokretovog)
- 2-3 lovorova lista
- 2 šalice (cca 450 ml) vrućeg povrtnog temeljca ili vode
Postupak:
- Na suhoj zagrijanoj tavi popržite heljdu (2-3 minute) uz stalno miješanje na srednjoj vatri.
- Izvadite heljdu iz tave ostavite sa strane.
- Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se pećnica grije, na tavi dinstajte luk na ulju, dodajte kupus i naribani dimljeni tofu i dinstajte par minuta.
- Dodajte heljdu, lovorov list i sve izmiješajte i premjestite u vatrostalnu posudu, ulijte temeljac i poklopite. Pecite u pećnici 30 minuta.
Kakao kocke s pireom od jabuka
(za manji kalup promjera 23x23 cm)
Suhi sastojci:
- 1 i 1/2 šalica pirovog polubijelog brašna (ili pšenično polubijelo)
- 1/3 šalice kakaa u prahu (40 g)
- 1/2 šalice mljevenih lješnjaka (50 g)
- 2 žličice praška za pecivo
Sastojci - pire od jabuka:
- 2 srednje jabuke (cca 300 g)
- malo vode
Tekući sastojci:
- 1/2 šalice sojinog jogurta
- 1/2 šalice zobenog mlijeka
- 1/3 šalice ulja
- 2/3 šalice agavinog sirupa
- pire od jabuka
- 1/2 žličice vanilije burbon u prahu
- 1-2 žličice cimeta
Ostalo:
- agavin šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Jabuke ogulite, odstranite koštice i narežite na kockice. Stavite u lončić, ulijte vode do 1/2 razine jabuka i kuhajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju. Ocijedite od viška vode i pomoću štapnog miksera izmiksajte u pire.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Brašno i kakao prosijte u zdjelu. Dodajte ostale suhe sastojke i sve promiješajte.
- U drugoj posudi pomiješajte sve tekuće sastojke zajedno sa začinima. Ulijte ih polako u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano izmiješajte kuhačom u jednoliku smjesu.
- Kalup obložite papirom za pečenje (ili nauljite kalup), izlijte smjesu u kalup, protresite da se smjesa jednako rasporedi u kalupu. Pecite 35 minuta.
- Napravite provjeru drvenim štapićem (mora biti suh ako je biskvit pečen) pa po potrebi pecite malo duže ako je tijesto još vlažno jer to ovisi i o jačini pećnice. Prije rezanja ostavite da se kolač ohladi, a posluživanja pospite agavinim šećerom u prahu.