Od 2007. godine torta od mrkve iz ponude veganskog restorana Cafe Indigo u američkom gradu Concordu nosi titulu najbolje na svijetu! Recept je nadživio restoran koji više ne radi, ali i dalje je nude brojni trgovci zdravom hranom diljem SAD-a.
Autorica recepta je pekarica Patti Dann, autorica uspješnih kuharica, a njezinu vegansku tortu od mrkve oni koju su je kušali opisuju kao – savršenu ravnotežu sočnog, laganog i slatkog biskvita te lagane, pahuljaste kreme koja nije premasna. Recept je objavljen tek nedavno, te je tako otkrivena tajna brižljivo čuvana više od 15 godina.
A kako je recept nastao, otkrila je njegova autorica Patti. Naime, 2005. godine njezina kći koja je veganka imala je problema u biranju torte za svoje vjenčanje. Patti je tada odlučila kreirati ovaj recept budući da je njezinu budućem zetu upravo torta od mrkve bila omiljena slastica
Gosti na svadbi bili su oduševljeni te su Patti ohrabrivali da je krene praviti u većim količinama i prodavati. Ubrzo su njezinu tortu proglasili najboljom na svijetu, a ostalo je povijest…
"Kuhinja je moje sretno mjesto. Volim kuhati i peći kolače za svoju obitelj i prijatelje. Volim eksperimentirati i kreirati nove recepte u kojima svi mogu uživati.
Ništa me ne veseli više od toga kada vidim osmijeh na licima ljudi koji su kušali moja jela", govori Patti Dann, autorica kuharica "Kids in the Kitchen" i "Simple Vegan Comfort Food", koja uskoro planira još jedno izdanje puno odličnih recepata. Naime, ovaj recept za njezinu tortu od mrkve, kao i brojne druge Pattine slatke i slane uspješnice, bit će objavljene u njezinoj novoj knjizi sezonskih veganskih recepata nastalih s ljubavlju.
Veganska torta od mrkve
Sastojci – za tortu:
- 3 šalice brašna (1 šalica=250 ml)
- 2 i ¼ šalice šećera
- ¾ šalice ribanog kokosa
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 i ½ žličice cimeta
- 1 i ½ žličica soli
- 1 šalica + 2 žlice repičina ulja
- ¾ šalice prirodnog soka od jabuke
- ¾ šalice usitnjenog ananasa iz konzerve, zajedno sa sokom
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 šalice naribane mrkve (oko 5 velikih mrkvi)
Sastojci – za kremu:
- 225 g veganskog krem sira
- 8 žlica veganskog maslaca, na sobnoj temperaturi
- 4 šalice šećera u prahu
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Dva okrugla kalupa za torte istog promjera (oko 20 cm) obloži papirom za pečenje.
- U veliki zdjelu za miksanje dodaj brašno, šećer, kokos, sodu bikarbonu, cimet i sol te dobro izmiješaj. Dodaj repičino ulje, sok od jabuke, ananas i vaniliju te dobro izmiksaj. Dodaj mrkve i dalje miksaj dok se sve dobro ne sjedini.
- Tijesto podjednako razdijeli u oba kalupa, i peci 45 do 50 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi.
- Za kremu izmiksaj veganski krem sir i maslac, dodaj šećer u prahu - šalicu po šalicu - te na kraju vaniliju.
- Dva biskvita spoji kremom, a kremom premaži i vrh torte.