Bez pečenja, s prirodno slatkom podlogom i šarenim bobičastim voćem – jogurt pita s korom od datulja i orašastih plodova pravi je ljetni hit
Ova lagana, ali bogata jogurt pita oslanja se na četiri ključna sastojka za podlogu - datulje, orah, badem i prstohvat soli - i nadjev od grčkog jogurta naranče i meda, koji joj daje citrusnu svježinu i blagu slatkoću. Ova jogurt pita posebno je praktična za ljetne dane kada je uključivanje pećnice zadnja opcija.
Bobičasto voće dodaje boju, vitamine i vlakna, čineći ovu pitu jednako prikladnom za obiteljska okupljanja i svečane trenutke. Osim što je bez glutena i bogata vlaknima, izvrsno odgovara i posebnim prehrambenim režimima.
Što još možeš isprobati
Kako bi rezultat bio najbolji, preporučuje se koristiti najgušći grčki jogurt koji možeš pronaći. Što se voća tiče, osim mješavine bobičastog, možeš koristiti breskve, nektarine, šljive, kivi ili mango.
Ako želiš da torta ima čvršći rez, možeš u nadjev umiješati i 1½ žličicu želatine bez okusa. Torta je najukusnija dan kada se pripremi, jer s dužim stajanjem jogurt počinje puštati tekućinu. Stoga ju je idealno poslužiti nakon što se "odmori" sat vremena u hladnjaku.
Za nadjev koristi najgušći grčki jogurt koji možeš nabaviti
foto: stockking / Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Jogurt pita bez pečenja
25 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Datulje
15
kom
Orasi
0,75
šalica
Tostirani bademi
0,75
šalica
Sol
0,25
žličica
Grčki jogurt
1,25
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Narančina korica
0,50
žličica
Med
2
žličica
Bobičasto voće
1,50
šalica
Suncokretovo ulje
Postupak
U zdjelu stavi datulje i prelij ih vrlo vrućom vodom. Pokrij i ostavi da odstoje 15 minuta. Ocijedi ih, osuši i prereži po pola, ukloni koštice.
Pripremi kalup za pitu (promjera 20 cm) tako da ga premažeš uljem te ga stavi sa strane.
U multipraktik ubaci ocijeđene datulje, orahe, bademe i sol. Miksaj pulsiranjem dok ne dobiješ fino usitnjenu smjesu koja se lijepo spaja pod prstima.
Smjesu za podlogu prebaci u pripremljeni kalup. Lagano namaži ruke ili dno kalupa uljem i pažljivo pritisni smjesu uz dno i stranice kalupa, ravnomjerno raspoređujući.
U srednjoj zdjeli pomiješaj jogurt, ekstrakt vanilije, naribanu koricu naranče i med. Dobro promiješaj i prelij smjesu preko pripremljene podloge. Poravnaj površinu.
Po vrhu pažljivo složi voće po želji. Labavo pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak na 1 sat kako bi se nadjev stegnuo.
Prije posluživanja nareži tortu na kriške i koristi mali spatulu za lakše vađenje iz kalupa.