Kad je vruće izbjegavamo paliti pećnicu, ali i dalje žudimo za divnim desertima. Donosimo ti recept za odličan šareni tart od jagoda i limuna koji pećnicu nije vidio...
Ovih dana već je dosta vruće pa krećemo s receptima za koje ti ne treba pećnica. Jedan od takvih je i ovaj sjajan desert bez pečenja - šareni tart od jagoda i limuna koji osvaja okusima, ali i šarenim, veselim izgledom.
Kora se priprema jednostavno - od mljevenih keksa i maslaca, dok je nadjev u osnovi curd od limuna, podijeljen u dva dijela, a u jedan od njih dodaje se džem od jagoda. Slasno, slatko, osvježavajuće i, najvažnije - nema paljenja pećnice!
Donosimo odličan recept za šareni tart od jagoda i limuna, na tebi je da ga isprobaš!
Curd od limuna osnova je nadjeva ovog osvježavajućeg tarta
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Šareni tart od jagoda i limuna - bez pečenja
25 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
250
g
Petit beurre keksi
300
g
Sol
0,50
žličica
Jaje
4
kom
Žumanjak
4
kom
Šećer
250
g
Limunova korica
2
žličica
Sok od limuna
250
ml
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žlica
Džem od jagoda
250
ml
Slatko vrhnje
Postupak
5 žlica maslaca rastopi na slaboj vatri ili u mikrovalnoj, prebaci u veliku zdjelu. Dodaj mljevene kekse i 1/4 žličice soli. Dobro promiješaj da se sve sjedini.
Dnom šalice za mjerenje mješavinu keksa utisni u dno i stranice kalupa. Stavi u hladnjak da se dobro stisne, minimalno 20 minuta.
U srednjoj zdjeli izmiksaj žumanjke i cijela jaja. Rastopi ostatak maslaca. Dodaj u maslac mješavinu jaja, šećer, limunovu koricu, sok od limuna i gustin. Zagrijavaj, uz stalno miješanje pjenjačom, dok se curd ne stisne na gustoću pudinga, 6-8 minuta.
Curd od limuna procijedi kroz fino cjedilo u vatroslatnu posudu srednje veličine. ! žalicu curda (250 ml) prebaci u durgu posudu te u taj manji dio umiješaj džem od jagoda.
Obje kreme postupno ulij u sredinu pripremljene kore od keksa, naizmjence. Malo kreme od limuna, malo one od jagoda.
Vrhom štapića za ražnjiće izmiješaj dviej kreme. Dobro ohladi da se stisne, minimalno 2 sata, najbolje preko noći.
Dobro ohlađeni šareni tart od jagoda i limuna posluži uz tučeno slatko vrhnje.