Recepti 24. srpnja 2023.

Od kupina i Oreo keksa napravi osvježavajući tart!

Tart od kupina i Oreo keksa
Oreo keksi i kupine - savršena ljetna kombinacija! foto: Anshuman Mohapatra/Pexels; Pixabay/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne želiš uključiti pećnicu, ali želiš nešto slatko? Evo rješenja – slasna kombinacija kupina i Oreo keksa, bez puno komplikacija!

Tko se nije osladio kupinama ubranim u grmu pokraj puta, vraćajući se ljeti s plaže? Kad već bereš kupine, zašto ih ne pomiješaš s Oreo keksima i pretvoriš u sočni tart?

Kad tome dodamo i podatak da ovaj tart ne moraš stavljati u pećnicu, to je samo dodatan plus! Ali upravo zbog činjenice da se ne peče, za ovaj će ti tart trebati svježe kupine.

 | Author: Thinkstock Kupine foto: Thinkstock

Tart od kupina i Oreo keksa, bez pečenja

Sastojci:

  • 24 Oreo keksa, sitno zgnječena
  • 5 žlica maslaca, otopljenog
  • 1/2 žličice soli
  • 1 paketić želatine
  • 500 g kupina
  • 1 žlica. sok od naranče
  • 2/3 šalice tučenog slatkog vrhnja
  • 2/3 šalice kondenziranog mlijeka
  • 180 g mascarponea, sobne temperature
  • 1/4 šalice mini Oreo keksa (opcija)

 

Možda vas zanima... Brza i laka Oreo torta od samo tri sastojka Recepti

 

Postupak:

  1.  U velikoj zdjeli pomiješaj komadiće Oreo keksa, maslac i 1/4 žličice soli. Dobivenom smjesom prekrij dno i bočne stranice kalupa za tart promjera 23 cm. Stavi u hladnjak da se ohladi, na 20 minuta.
  2. Dok se smjesa hladi, u maloj posudi na srednjoj vatri kuhaj želatinu i 3 žlice vode, često miješajući, dok se želatina ne otopi, za otprilike 1 minutu. Neka se malo ohladi.
  3. U blenderu izmiksaj 400 g kupina u glatki pire. Procijedi kroz sito u zdjelu srednje veličine (trebaš dobiti oko šalicu i pol pirea). Jednu žlicu pirea odmah odvoji za preljev. Dodaj sok od naranče, želatinu i preostalu četvrtinu žličice soli u ostatak pirea od kupina i promiješaj da se sjedini.
  4. U velikoj zdjeli samostojećeg miksera (ili pomoću ručnog miksera) tuci vrhnje na srednjoj do visokoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Polako dodaj kondenzirano mlijeko i miješaj dok se ne sjedini.
  5. Odvoji 85 grama šlaga za premaz. Dok je mikser u niskoj brzini, dodaj smjesu mascarponea i kupina i miksaj dok se smjesa ne sjedini i nestanu bijele mrlje.
  6. Sipaj nadjev u koru od Oreo keksa. Hladiti najmanje 1, a najviše 2 sata prije posluživanja.
  7. U srednjoj zdjeli, ubaci preostalu žlicu pirea od kupina u preostalih 150 g tučenog vrhnja sve dok ne budu vidljive čvrste pruge kupina i tučenog vrhnja.
  8. Sredinu kolača obloži šlagom. Polovicu preostalih 100 g kupina prereži na pola, a ostale ostavi cijele. Ukrasi gornji dio tarta prepolovljenim i cijelim kupinama i mini Oreo keksima (ako ih odlučiš koristiti).

 | Author: Arturo Esparza/Unsplash Oreo keksi foto: Arturo Esparza/Unsplash

 

Možda vas zanima... Zasladi se odličnom pitom od kupina i badema Kolumne Oreo Cotton Candy Možda vas zanima... Oreo keksi dobili ljetnu verziju – okus šećerne vate vraća u djetinjstvo! Najave
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.