gastro postao
Zasladi se jednostavnim čokoladnim desertom po receptu popularne američke kuharice Marthe Stewart...
Posljednjih dana uživamo u kremastim tjesteninama, složencima, pohanom kruhu na sto načina, ali i cijelom nizu peciva, dizanih tijesta - i čokoladnih slastica. Kad nam ponestane inspiracije, redovito je tražimo na web stranici Marthe Stewart, apsolutne ekspertice za comfort food. Upravo smo tamo naišli i na jednostavan recept za tart s ganacheom od čokolade. Isplati se isprobati!
Tart od čokolade
Tart od čokolade
Sastojci:
- 3 žlice listića badema (cca 75 g)
- 6 žlica šećera
- 1 i 1/4 šalice brašna (cca 160 g)
- ¼ žličice soli
- 6 žlica hladnog maslaca (cca 90 g)
- 350 g čokolade (50 % kakaa)
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Sitno samelji bademe. Pomiješaj ih s brašnom, šećerom i solju pa ih dobro izmiješaj.
- Dodaj hladni maslac narezan na listiće pa dobro izradi rukama u mrvičastu smjesu.
- Prebaci tijesto u kalup s dnom koje se može odvojiti pa je pažljivo utisni u dno i uz rubove.
- Peci otprilike 20 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju, pa pusti da se u potpunosti ohladi.
- Zagrij vrhnje pa ga prelij preko nasjeckane čokolade. Miješaj dok se ne otpi, a zatim umiješaj vaniliju.
- Prelij ganache preko ohlađenog prhkog tijesta i pusti da se hladi sat vremena u hladnjaku.
- Posluži uz lagano tučeno slatko vrhnje!
Čokolada
PRATIŠ MARTHU? Pripremili smo još njezinih recepata: