gastro postao
Za sve ljubitelje limuna i naranče donosimo recept za sočnu, mirisnu citrusnu poslasticu…
Zašto trostruko citrusni kuglof? Odgovor je jednostavan! Citrusi se nalaze u tijestu, citrusni sirup stavlja se preko toplog kolača i, završno, kuglof se premazuje citrusnom glazurom!
Autorica recepta je celebrity chefica Martha Stewart, čije recepte obožavamo. Za pripremu kuglofa trebat ćeš izdvojiti 45 minuta.
Sastojci:
- maslac za premazivanje
- 350 g brašna
- 2 limuna
- 1 velika ili 2 male naranče
- 300 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 3/4 žličice krupne soli
- 180 g creme fraiche
- 6 velikih jaja, sobne temperature
- 165 g maslaca, rastopljenog
Za sirup:
- 1/3 šalice svježeg limunovog soka (od 1 do 2 limuna)
- 3 žlice svježeg soka od naranče
- 100 g šećera
Za glazuru:
- 125 g šećera u prahu
- 2 do 3 žlice svježeg limunovog soka
Za posluživanje:
- lagano zaslađeni šlag
- kandirana korica limuna (po želji)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži kalup za kuglof maslacem, pospi ga brašnom te istresi višak brašna.
- Sitno naribaj 2 žličice korice limuna i 1/2 žličice korice naranče.
- Oštrim nožem ukloni koru i gorki bijeli dio citrusa. Držeći limun ili naranču iznad posude, izreži citrus na kriške te ih iscijedi u posebnu posudu. Zatim te iste kriške izreži na komadiće i stavi ih u zasebnu posudu. Postupak ponovi s preostalim limunom i narančama, stavljajući sok u jednu zdjelu i komadiće citrusa u drugu (trebat će ti 3 žlice soka i 3/4 šalice komadića voća.)
- U posudu stavi brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodaj creme fraiche; miksaj na srednjoj brzini dok se ne sjedini.
- Zatim dodaj jaja, jedno po jedno, nastavi miksati.
- Potom umiješaj otopljeni maslac, sok citrusa i naribanu koricu limuna i naranče. Dodaj komadiće limuna i promiješaj da se svi sastojci sjedine. Premjesti tijesto u pripremljeni kalup.
- Peci oko 48 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu tijesta ne postane čista.
- Za sirup: Sokove citrusa i šećer u prahu prokuhaj u loncu, miješajući dok se šećer ne otopi.
- Za glazuru: Umuti u posudi šećer i sok od limuna.
- Kada je kolač gotov, ostavi ga da se ohladi 15 minuta. Izvadi ga iz kalupa i prebaci u plitku posudu. Premaži ga sirupom i ostavi da se sav sirup upije u kolač. Kuglof zatim vrati u pećnicu na dodatnih 5 minuta.
- Nakon 5 minuta izvadi kuglof iz pećnice i premaži ga gustom glazurom.
- Prije posluživanja, ostavi kolač da se potpuno ohladi.
- Posluži ga uz žlicu šlaga i kandiranu koricu limuna.
Dobar tek!