Recepti 11. veljače 2021.

Trostruko citrusni kuglof po receptu Marthe Stewart

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve ljubitelje limuna i naranče donosimo recept za sočnu, mirisnu citrusnu poslasticu…

Zašto trostruko citrusni kuglof? Odgovor je jednostavan! Citrusi se nalaze u tijestu, citrusni sirup stavlja se preko toplog kolača i završno kuglof se premazuje citrusnom glazurom!

Autorica recepta je celebrity chefica Martha Stewart čije recepte obožavamo. Za pripremu kuglofa trebat ćeš izdvojiti 45 minuta.

Sastojci:

  • maslac za podmazivanje kalupa
  • 350 g brašna
  • 2 limuna
  • 1 velika ili 2 male naranče
  • 300 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 3/4 žličice krupne soli
  • 180 g creme fraiche
  • 6 velikih jaja, sobne temperature
  • 165 g maslaca, rastopljenog

Za sirup:

  • 1/3 šalice svježeg limunovog soka (od 1 do 2 limuna)
  • 3 žlice svježeg soka od naranče
  • 100 g šećera

Za glazuru:

  • 125 g šećera u prahu
  • 2 do 3 žlice svježeg limunovog soka

Za posluživanje:

  • lagano zaslađeni šlag
  • kandirana korica limuna (po želji)

 

Creme Fraiche Možda vas zanima... Kako napraviti domaći Crème Fraîche? None

 

Priprema: 

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži kalup za kuglof maslacem, pospi ga brašnom te istresi višak brašna.
  2. Sitno naribaj 2 žličice korice limuna i 1/2 žličice korice naranče.
  3. Oštrim nožem ukloni koru i gorki bijeli dio citrusa. Držeći limun ili naranču iznad posude, izreži citrus na kriške te ih iscijedi u posebnu posudu. Zatim te iste kriške izreži na komadiće i stavi ih u zasebnu posudu. Postupak ponovi s preostalim limunom i narančama, stavljajući sok u jednu zdjelu i komadiće citrusa u drugu (trebat će ti 3 žlice soka i 3/4 šalice komadića voća.)
  4. U posudu stavi brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodaj creme fraiche; miksaj na srednjoj brzini dok se ne sjedini.
  5. Zatim dodaj jaja, jedno po jedno, nastavi miksati.  
  6. Potom umiješaj otopljeni maslac, sok citrusa i naribanu koricu limuna i naranče. Dodaj komadiće limuna i promiješaj da se svi sastojci sjedine. Premjesti tijesto u pripremljeni kalup. 
  7. Peci oko 48 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu tijesta ne postane čista.
  8. Za sirup: Sokove citrusa i šećer u prahu prokuhaj u loncu, miješajući dok se šećer ne otopi.
  9. Za glazuru: Umuti u posudi šećer i sok od limuna.
  10. Kada je kolač gotov, ostavi ga da se ohladi 15 minuta. Izvadi ga iz kalupa i prebaci u plitku posudu. Premaži ga sirupom i ostavi da se sav sirup upije u kolač.  Kuglof zatim vrati u pećnicu na dodatnih 5 minuta. 
  11. Nakon 5 minuta izvadi kuglof iz pećnice i premaži ga gustom glazurom. 
  12. Prije posluživanja, ostavi kolač da se potpuno ohladi. 
  13. Posluži ga uz žlicu šlaga i kandiranu koricu limuna.

Dobar tek!

Možda vas zanima... Mramorni kuglof prava je slatka bomba Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.