Ako danas trebaš dozu slatkog, posluži se receptom Marthe Stewart za klasične keksiće s čokoladom. Trebat će ti nekoliko sastojaka iz svakog hladnjaka i smočnice – te mnogo kvalitetne, nasjeckane čokolade ili čokoladnih kapljica.
Kad su u pitanju chocolate chip cookies, zaista se ne smiješ bojati šećera. U tom procesu ne treba raditi ustupke na račun zdrave prehrane, jer tekstura neće biti ista. Za dobar keks se isplati napraviti kompromis!
Uz to, ova je smjesa dostatna za pripremu otprilike 35 malih keksa. Ako smatraš da je to previše, dio tijesta možeš omotati u foliju i zamrznuti.
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- ½ žličice sode
- 220 g maslaca
- 100 g šećera
- 200 g svijetlog smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja (L)
- 300 g nasjeckane čokolade
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- U jednoj posudi pomiješaj brašno i sodu.
- U drugoj posudi izmiksaj omekšali maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje.
- Smanji brzinu miksera i dodaj brašno pa miksaj kratko, dok se smjesa ne sjedini. Umiješaj nasjeckanu čokoladu.
- Nakon kratkog hlađenja, oblikuj kuglice i rasporedi ih po papiru za pečenje s razmakom od barem pet centimetara.
- Peci osam do deset minuta, dok rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju.
- Pusti da se keksi u potpunosti ohlade prije no što ih serviraš ili premjestiš u kutiju s poklopcem.
JOŠ NEKOLIKO RECEPATA ZA OBOŽAVATELJE KEKSIĆA: