Špajza 03. rujna 2021.

Evo gdje se najčešće griješi u pripremi keksa...

Priprema keksa s čokoladom foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema, izrada i pečenje keksića nisu uvijek jednostavan pothvat. Izbjegni nekoliko osnovnih grešaka i postani majstoricom u pripremi hrskavih keksića

Pogreške poput korištenja proizvoda kojima je istekao rok trajanja te slaganje keksića preblizu jedan drugome su učestale, unatoč tome što su banalne. Upravo se one nerijetko kriju iza 'fijaska' koji je nastao na tvom limu za pečenje. 

Kako bismo ti pomogli da ih sljedećeg puta zaobiđeš, osim što trebaš pozorno pratiti upute na odabranom receptu (pa ako piše da koristiš maslac sobne temperature, ona koristi maslac sobne temperature), donosimo ti još nekoliko trikova koji će ti pomoći u tome da tvoji keksići budu slasni, mirišljavi i lijepog izgleda!

 

Možda vas zanima... Čoko keksići punjeni namazom od lješnjaka Recepti

 

Nemoj pretjerati s miješanjem tijesta za keksiće, no nemoj ni prerano odustati

Pretjerano miješanje tijesta rezultirat će pomalo suhim i hrskavim keksićima, stoga ako ti je to cilj samo nastavi. Ako pak nije, moraš znati kada prestati miješati. Pravo vrijeme za prestati miješati je u trenutku kada u tijestu više ne vidiš bijele tragove brašna.

No, osim pretjeranog miješanja, važno je znati i da preslabo izmiješano tijesto može biti jednako štetno jer može rezultirati stvaranjem grudica suhih sastojaka u završnom proizvodu. Stoga, prestati miješati trebaš tek kada tvoja smjesa izgleda jednolično, obraćajući pozornost na spomenute suhe sastojke koji se ne bi smjeli zgrudati. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Ako tvoje tijesto nije dovoljno ohlađeno, možda ćeš imati problema s teksturom keksića

Tijesto za keksiće nakon miješanja treba malo odmoriti kako bi se svi sastojci proželi. Bitno je pustiti ga da se ohladi u hladnjaku do 24 sata prije pečenja, a minimalno sat vremena. Obavezno ga umotaj u plastičnu foliju kako se ne bi osušilo i poprimilo mirise druge hrane koju držiš u hladnjaku. 

Pridržavajući se spomenutog načina pripreme, osiguravaš hrskavost - bitan element u procesu uživanja u keksićima. 

 

Možda vas zanima... Slasni keksići s džemom od malina Recepti

 

Konstantno otvaranje pećnice može utjecati na pečenje tvojih keksića

Iako je mnogima ovo primamljivo, trebala bi izbjegavati provjeravanje napretka keksića otvaranjem vrata pećnice te time dopuštati da ju topli zrak napusti, a onaj hladniji uđe unutra. Ako ih baš želiš provjeriti i ne možeš se zaustaviti, pokušaj to napraviti uz pomoć svjetiljke ili svijetla unutar pećnice.

Pokušaj prilagodbe standardnog recepta za kekse u neku zdraviju verziju neće ti uvijek uspjeti

Nitko ne govori da ne možeš i ne trebaš eksperimentirati u svojoj kuhinji, ali pečenje je, za razliku od kuhanja, drugačija vrsta znanosti. Pretvaranje standardnog recepta u veganski ili bezglutenski recept nije tako jednostavno kao što ti misliš, a zamjena jednog sastojka s drugim neće uvijek funkcionirati. 

Na primjer, mijenjanje šećera za neki drugi, alternativni sastojak poput meda također nije jednostavno zbog toga što njihov omjer nije 1:1. Stoga, umjesto prilagodbe standardnog recepta, bolje je da pokušaš naći točno onaj koji želiš i radiš po njemu, umjesto da eksperimentiraš i riskiraš neuspjeh. Naravno, ako imaš bogato iskustvo u pečenju keksića, recepture ti neće predstavljati preveliki problem. 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Tvoji keksići možda zagore ako podlogu premažeš maslacem

Većina chefova koja se bavi izradom slastica, torti te keksića, svoje proizvode peku na masnom papiru ili silikonskoj podlozi. No, ako ga ti trenutno ne posjeduješ ili ga jednostavno nemaš naviku ni kupovati, ono što se preporučuje jest korištenje ulja, a ne maslaca, jer upravo zbog njega dno keksića može zagorjeti. 

 

keksi Možda vas zanima... Keksi s bananama i čaša mlijeka? Da, uvijek! Recepti Možda vas zanima... Maleni, ali ukusni keksići od palente, ružmarina, naranče i limuna Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.