Postoji li poznatiji pekar i slastičar koji se bori protiv gumenastih, nedovoljno pečenih kolača od Paula Hollywooda? Zvijezda popularnog showa "Dobar, bolji, najbolji.....britanski slastičar" i autor brojnih kuharica te zvijezda kulinarskih TV emisija, dobro zna kada je kolač savršen. A njegov trik za provjeru jesu li muffini ili cupcakes dovoljno pečeni je – nevjerojatno jednostavan.
Prsti su najbolji alat za provjeru
Na TikToku je otkrio svoj trik za koji ti ne treba čačkalica, ni termometar, već samo – prsti. Dovoljno je lagano dotaknuti vrh muffina. Ako se korica vrati natrag i osjetite laganu čvrstoću, kolači su gotovi. Ako ostane udubljenje ili su muffini na osjet još premekani, još ih ostavi u pećnici.
“Kada ih dotakneš, trebaju biti lagano hrskavi, čvrsti i vratiti se natrag. Ako ostane otisak prsta – nisu dovoljno pečeni”, objašnjava Hollywood dok pokazuje na pladnju prekrasnih muffina s borovnicama.
Muffini - savršeno pečeni trebali bi imati jnutarnju temperaturu od oko 96 stupnjeva
Zlatno pravilo – boja i čačkalica
Drugi pokazatelj je boja. Hollywood kaže da tražite onu zlatno smeđu nijansu po cijeloj površini. No pripazi: ako pečeš muffine na previsokoj temperaturi, izvana mogu izgledati gotovi, a iznutra ostati sirovi.
U tom slučaju ipak posegni za starim trikom s čačkalicom – zabodi ju u sredinu muffina. Ako izađe čista ili sa suhim mrvicama, spremni su. Ako je na čačkalici ostalo mokrog tijesta, muffini se trebaju peći još nekoliko minuta.
Za one koji žele biti posebno precizni, Paul otkriva i profesionalni način provjere: unutarnja temperatura gotovog muffina trebala bi biti oko 96 °C.