Špajza 02. kolovoza 2024.

Savjeti Paula Hollywooda kako da kruh ostane svjež

paul hollywood, kruh
Slavni Paul Hollywood zna kako najbolje čuvati kruh
foto: Karolina Grabowska/Unsplash; PA/PIXSELL
Slavni britanski pekar i slastičar Paul Hollywood veliki je stručnjak za pečenje raznih vrsta kruha i peciva, a zna i kako ih najbolje skladištiti da dulje ostanu svježi

Voliš kruh, no ne jedeš ga puno, ili je jednostavno za ručak bilo nešto uz što ne jedeš kruh? I sada imaš hrpu starog kruha... A bio je tako dobar kad je bio svjež!

OK, uvijek možeš iskoristiti stari kruh u nekom receptu poput nabujka ili pudinga od kruha ili pak knedli od kruha. I to je u redu, ali što ako ti se baš jede svježi kruh...

kruh Možda vas zanima... Paul Hollywood zna kako napraviti savršeni kruh Špajza

Kruh nemoj čuvati u hladnjaku, kaže Paul

Tu na scenu stupa slavni britanski pekar i slastičar Paul Hollywood, veliki stručnjak koji otkriva načine kako najbolje skladištiti kruh da bi što dulje ostao svjež.

Ako pitaš Paula, ideja da je kruh najbolje staviti u hladnjak za njega ima veliko "NE!" jer čuvanje kruha u hladnjaku izvlači vlagu iz kruha, zbog čega brže postaje ustajao.

kruh | Author: Shutterstock Čak i ustajali kruh možeš se ponovno vratiti u svježe stanje foto: Shutterstock

I bez Paula znali smo da hladnjak nije idealan, ali bili smo znatiželjni bi li zamatanje kruha u plastičnu foliju bilo korisno, no pronašli smo savjet instruktora kulinarstva i 'boga glutena' Petera Reinharta, autora knjige "The Bread Baker's Apprentice" i 11 drugih knjiga o kruhu i pizzi.

"Pohranjivanje hrskavog kruha uvelike se razlikuje od pohranjivanja mekog narezanog kruha za koji su idealne plastične vrećice ili plastična folija. Hrskavi kruh, koji ima malo ili nimalo masnoće, počet će gubiti svoju hrskavu koricu i kremastu unutrašnjost u roku od nekoliko sati", objasnio je Reinhart.

Paul Hollywood Možda vas zanima... Paul Hollywood otkriva sve tajne sourdough tijesta Špajza

Kako od ustajalog do savršeno svježeg kruha

Ako kod kuće imaš štrucu ustajalog kruha, nije sve izgubljeno. Stavi kruh u vruću pećnicu (na 220 stupnjeva), na 4-5 minuta. Tako će korica ponovno postati hrskava, a tvoj kruh bit će kao da je tek pečen.

Naravno, nakon što se takav kruh ohladi, ponovno će brzo izgubiti svoju privlačnost i zato ga je najbolje što prije pojesti.

Paul Hollywood | Author: Facebook @Paul Hollywood Paul Hollywood foto: Facebook @Paul Hollywood

Kako čuvati svježi kruh

Za čuvanje kruha oko 24 sata idealna je papirnata vrećica na sobnoj temperaturi. Ako kruh čuvaš dulje od toga, čvrsto ga zamotaj u plastičnu foliju i zamrzni.

U tom slučaju moraš računati da je zamrznutoj štruci kruha potrebno otprilike 2 sata da se odmrzne prije nego što kruh ubaciš u vruću pećnicu i vratiš ga na početne, svježe i hrskave postavke.

Ako tako kaže Paul, mi mu vjerujemo!

Baguette Možda vas zanima... Hrskavi baguette po receptu Paula Hollywooda Recepti paul hollywood, lavanda Možda vas zanima... "Ima okus kao sapun!", kaže Paul Hollywood o lavandi u desertima Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.