Voliš kruh, no ne jedeš ga puno, ili je jednostavno za ručak bilo nešto uz što ne jedeš kruh? I sada imaš hrpu starog kruha... A bio je tako dobar kad je bio svjež!
OK, uvijek možeš iskoristiti stari kruh u nekom receptu poput nabujka ili pudinga od kruha ili pak knedli od kruha. I to je u redu, ali što ako ti se baš jede svježi kruh...
Kruh nemoj čuvati u hladnjaku, kaže Paul
Tu na scenu stupa slavni britanski pekar i slastičar Paul Hollywood, veliki stručnjak koji otkriva načine kako najbolje skladištiti kruh da bi što dulje ostao svjež.
Ako pitaš Paula, ideja da je kruh najbolje staviti u hladnjak za njega ima veliko "NE!" jer čuvanje kruha u hladnjaku izvlači vlagu iz kruha, zbog čega brže postaje ustajao.
I bez Paula znali smo da hladnjak nije idealan, ali bili smo znatiželjni bi li zamatanje kruha u plastičnu foliju bilo korisno, no pronašli smo savjet instruktora kulinarstva i 'boga glutena' Petera Reinharta, autora knjige "The Bread Baker's Apprentice" i 11 drugih knjiga o kruhu i pizzi.
"Pohranjivanje hrskavog kruha uvelike se razlikuje od pohranjivanja mekog narezanog kruha za koji su idealne plastične vrećice ili plastična folija. Hrskavi kruh, koji ima malo ili nimalo masnoće, počet će gubiti svoju hrskavu koricu i kremastu unutrašnjost u roku od nekoliko sati", objasnio je Reinhart.
Kako od ustajalog do savršeno svježeg kruha
Ako kod kuće imaš štrucu ustajalog kruha, nije sve izgubljeno. Stavi kruh u vruću pećnicu (na 220 stupnjeva), na 4-5 minuta. Tako će korica ponovno postati hrskava, a tvoj kruh bit će kao da je tek pečen.
Naravno, nakon što se takav kruh ohladi, ponovno će brzo izgubiti svoju privlačnost i zato ga je najbolje što prije pojesti.
Kako čuvati svježi kruh
Za čuvanje kruha oko 24 sata idealna je papirnata vrećica na sobnoj temperaturi. Ako kruh čuvaš dulje od toga, čvrsto ga zamotaj u plastičnu foliju i zamrzni.
U tom slučaju moraš računati da je zamrznutoj štruci kruha potrebno otprilike 2 sata da se odmrzne prije nego što kruh ubaciš u vruću pećnicu i vratiš ga na početne, svježe i hrskave postavke.
Ako tako kaže Paul, mi mu vjerujemo!