Recepti 31. svibnja 2020.

Maleni, ali ukusni keksići od palente, ružmarina, naranče i limuna

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako voliš talijansku kuhinju, provjeri i ove slasne kolačiće..

Ukusni i slatki, jednostavni za napraviti, ovi kolačići od palente, ružmarina i naranče sjajan su maleni zalogaj uz šalicu kave ili onda kada nisi jako gladna, ali baš bi nešto gricnula.

Iako će se u ovom receptu dobro snaći i isključivo kukuruzno brašno, korištenje palente podići će njegov okus na novu razinu i donesti onu karakterističnu i autentičnu rustikalnu teksturu. Za one koji vole nešto kiselkastiji okus, uvijek se mogu odlučiti na koricu i sok od limuna, a dodati im možeš i svježe voće prilikom posluživanja ili zamrznuto voće prije pečenja.

 

Možda vas zanima... Jaffa cupcakes - omiljeni keksi postali su slasni kolačići Kolumne

 

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 60 g palente
  • 1/2 žličice soli
  • 85 g tostiranih badema
  • 12 žlica maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 150 g šećera
  • 2 žličice limunove (ili narančine) korice
  • 2 žlice soka od naranče
  • 1 1/2 žličice mljevenog svježeg ružmarina
  • 1 veliko jaje 
  • šećer, po želji
  • listovi ružmarina, za ukras
  • bobičasto voće, za ukras

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U srednje velikoj posudi umuti brašno, palentu i sol. Po želji na ovom koraku dodaj bademe.
  3. U zasebnoj velikoj zdjeli mikserom tuci maslac i šećer dok ne dobiješ laganu i tečnu smjesu. Dodaj u nju koricu naranče, sok od naranče i mljeveni ružmarin i promiješaj dok se sve ne sjedini.
  4. Zatim dodaj jaje i lagano promiješaj. 
  5. Koristeći malu brzinu na mikseru u dobivenu smjesu dodaj oko 1/3 smjese brašna i palente. Promiješaj dok se ne sjedine svi sastojci. Ponovi još dva puta, odnosno dok imaš smjese. Nemoj pretjerano miješati, tek toliko koliko je potrebno.
  6. Pomoću žlice ili grabilice za sladoled rasporedi tijesto na lim za pečenje obložen masnim papirom.
  7. Svaki dio pospi lagano šećerom i ukrasi listovima ružmarina.
  8. Peci dok kolačići ne poprime zlatnu boju na rubovima, oko 16 do 18 minuta.
  9. Jednom pečene, izvadi van i pričekaj da se ohlade. Posluži i ukrasi po želji svježim ili smrznutim bobičastim voćem.

U slast!

 

Možda vas zanima... Odlični kolačići s kremom od vanilije i preljevom od nara Kolumne Možda vas zanima... Kolačići od bijele čokolade, lješnjaka i kandiranog voća Recepti Možda vas zanima... Sve što trebamo: Brzi kolačići od banane i čokolade Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.