Ukusni i slatki, jednostavni za napraviti, ovi kolačići od palente, ružmarina i naranče sjajan su maleni zalogaj uz šalicu kave ili onda kada nisi jako gladna, ali baš bi nešto gricnula.
Iako će se u ovom receptu dobro snaći i isključivo kukuruzno brašno, korištenje palente podići će njegov okus na novu razinu i donesti onu karakterističnu i autentičnu rustikalnu teksturu. Za one koji vole nešto kiselkastiji okus, uvijek se mogu odlučiti na koricu i sok od limuna, a dodati im možeš i svježe voće prilikom posluživanja ili zamrznuto voće prije pečenja.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 60 g palente
- 1/2 žličice soli
- 85 g tostiranih badema
- 12 žlica maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 150 g šećera
- 2 žličice limunove (ili narančine) korice
- 2 žlice soka od naranče
- 1 1/2 žličice mljevenog svježeg ružmarina
- 1 veliko jaje
- šećer, po želji
- listovi ružmarina, za ukras
- bobičasto voće, za ukras
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- U srednje velikoj posudi umuti brašno, palentu i sol. Po želji na ovom koraku dodaj bademe.
- U zasebnoj velikoj zdjeli mikserom tuci maslac i šećer dok ne dobiješ laganu i tečnu smjesu. Dodaj u nju koricu naranče, sok od naranče i mljeveni ružmarin i promiješaj dok se sve ne sjedini.
- Zatim dodaj jaje i lagano promiješaj.
- Koristeći malu brzinu na mikseru u dobivenu smjesu dodaj oko 1/3 smjese brašna i palente. Promiješaj dok se ne sjedine svi sastojci. Ponovi još dva puta, odnosno dok imaš smjese. Nemoj pretjerano miješati, tek toliko koliko je potrebno.
- Pomoću žlice ili grabilice za sladoled rasporedi tijesto na lim za pečenje obložen masnim papirom.
- Svaki dio pospi lagano šećerom i ukrasi listovima ružmarina.
- Peci dok kolačići ne poprime zlatnu boju na rubovima, oko 16 do 18 minuta.
- Jednom pečene, izvadi van i pričekaj da se ohlade. Posluži i ukrasi po želji svježim ili smrznutim bobičastim voćem.
U slast!