Voćna salata je kao bijela majica u ormaru – klasik koji uvijek prolazi, ali može postati pomalo dosadna ako je stalno nosimo na isti način. Ljeti, kad smo zatrpani lubenicama, marelicama, breskvama i bobičastim voćem, čini se da je uspjeh zagarantiran. Ipak, svi znamo onaj osjećaj kad probaš savršeno zrelo voće koje je… okej. Svježe, ali "bez duše".
Desert voli prstohvat soli
Nije da se žalimo, ali znamo da može bolje. Tu na scenu stupa prstohvat začina iz smočnice koji sve mijenja: pahuljice morske soli. Da, dobro vidiš – sol. Možda ti zvuči nelogično, ali kad malo bolje razmisliš, sol u desertima nije nikakva novost.
Slani karamel? Čokolada s morskom soli? Sol u browniejima ili biskvitu? Sve to već obožavamo jer znamo da malo soli naglašava slatkoću i daje onaj poseban "šmek".
Pahuljice morske soli
Kod voćne salate, stvari funkcioniraju na isti način. Prstohvat krupne morske soli ili još bolje cvijet soli dodan netom prije posluživanja pojačava prirodnu slatkoću voća i daje mu novu dimenziju okusa. Posebno dobro djeluje kod voća koje je blagog okusa ili mrvicu nedozrelog kao što su lubenica, dinja, jagode, mango…
Kako točno koristiti sol?
Važno je ići polako. Ne želiš presoliti nego stvoriti kontrast koji će slatkoći dati prostor da dođe do izražaja. Idealno je dodati sol tik prije posluživanja kako se ne bi potpuno otopila – taj lagani crunch u kombinaciji s mekanim voćem je nešto što se ne preskače.
Sol u voćnoj salati? Apsolutno da!
Ako želiš podići salatu za još jednu okusnu razinu, dodaj par listića svježe mente ili malo svježe naribane korice limete – ta svježina uz slano-slatki balans je čista ljetna poezija.
Ove savjete možeš isprobati i na našem receptu...