Jeste li znali da postoji domaći kruh, kojeg možete pripremiti u 5 minuta, ispeći za 40 minuta u običnoj pećnici, a koji je usput zdrav i super fin? Iznenadite svoju obitelj domaćim, mirisnim i brzim kruhom.
Sastojci u ovom kruhu su brašno, soda, sol i mlaćenica. Mlaćenica sadrži mliječnu kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom pa se formiraju sitni mjehurići ugljičnog dioksida. Mogu se dodavati i ostali sastojci kao što su maslac, jaje, grožđice i orašasti plodovi.
Nema ništa ljepše od toplog domaćeg kruha podijeljenog s obitelji!
Potrebno vam je:
- 250 g glatkog brašna
- 250 g integralnog brašna
- 1 mala žlica sode bikarbone
- 1 mala žlica soli
- 420 ml mlaćenice
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°c. U većoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sodu i sol. Dodajte mlaćenicu i miješajte kuhačom dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
- Radnu površinu pospite brašnom i prebacite tijesto. Nježno kotrljajte i preklapajte tijesto rukama kako bi se svi sastojci sjedinili. Ne mijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i poravnajte je lagano rukom.
- Zarežite po vrhu duboko nožem križ koji kruh dijeli na četvrtine. Pospite ga brašnom.
- Prebacite ga na lim obložen papirom za pečenje i pecite pola sata, dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite ga neka se ohladi na rešetki.