Špajza 16. siječnja 2025.

Koliko puta možeš odmrznuti i ponovno zamrzavati hranu

zamrznute mahune
Koja se hrana smije više puta zamrzavati i odmrzavati, a koja ne?
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Donosimo sve što trebaš znati o namirnicama koje podnose višestruko zamrzavanje. I onima koje se ne bi smjele ponovno zamrzavati...

Odmrzavanje i ponovno zamrzavanje hrane često izaziva dvojbe. Hoće li se kvaliteta hrane promijeniti? Je li to sigurno? Odgovor ovisi o vrsti namirnica. Iako mnoge namirnice možeš bez problema više puta zamrzavati, kod nekih je bolje izbjeći taj postupak jer gube teksturu, okus ili sigurnost.

Višestruko zamrzavanje?

Neke namirnice prirodno bolje podnose višestruko zamrzavanje zbog svoje strukture i sastava, dok druge mogu izgubiti kvalitetu ili okus. Primjerice, kruh i peciva dobro podnose ponovno zamrzavanje jer imaju nisku razinu vode, a gluten i masnoće u njima zadržavaju teksturu i okus. Iako će možda biti malo suši, to neće utjecati na njihovu sigurnost.

Kruh Možda vas zanima... Kako zamrznuti kruh da bi ostao svjež Špajza Koliko dugo kolači u zamrzivaču ostaju fini i svježi Možda vas zanima... Koliko dugo kolači i keksi ostaju fini u zamrzivaču Špajza

Koliko puta možeš sigurno odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu | Author: 8photo / Freepik Kruh i peciva dobro podnose ponovno zamrzavanje foto: 8photo / Freepik

Tekuće namirnice poput juha i temeljaca također su pogodne za višestruko zamrzavanje, posebno ako ne sadrže mliječne ili škrobne baze, koje se mogu razdvojiti prilikom odmrzavanja. Njihov visok udio vode i masnoća omogućava im zadržavanje teksture i okusa čak i nakon više ciklusa zamrzavanja.

Zamrznuta hrana Možda vas zanima... Koliko hrana traje u zamrzivaču? Špajza

Blanširanje prije zamrzavanja

S druge strane, voće i povrće kupljeni zamrznuti u trgovini prolaze postupak brzog zamrzavanja, koji čuva njihovu strukturu i boju. Međutim, kod kućnog zamrzavanja stvaraju se veći kristali leda koji mogu oštetiti stanične stijenke. Rezultat je voće i povrće koje pri ponovljenom zamrzavanju može postati smeđe ili izgubiti teksturu. Blanširanje prije zamrzavanja može pomoći očuvati boju, okus i čvrstoću.

 | Author: Thinkstock Višestruko zamrzavanje ovisi o vrsti hrane i pravilnom rukovanju foto: Thinkstock

Meso i perad sigurno je ponovno zamrzavati pod uvjetom da su odmrznuti na odgovarajući način – u hladnjaku, a ne na sobnoj temperaturi. Iako gubi dio vlage tijekom svakog ciklusa odmrzavanja, što može utjecati na njegovu sočnost, pravilno rukovanje osigurava da ostane sigurno za konzumaciju.

Kuhano meso se čak bolje podnosi ponovno zamrzavanje jer gubi manje vlage nego sirovo.

maslac Možda vas zanima... Kako pravilno zamrznuti maslac Špajza sir Možda vas zanima... Sve što trebaš znati o zamrzavanju sira Špajza

Namirnice koje ne treba ponovno zamrzavati

Neke namirnice loše podnose odmrzavanje i ponovno zamrzavanje jer gube teksturu i okus. Sirovi plodovi mora, poput škampa ili ribe, nakon višestrukog zamrzavanja često postaju kašasti.

Povrće s visokim udjelom vode, poput krastavaca i zelene salate, gubi čvrstoću i postaje gnjecavo. Jela koja sadrže puno mliječnih proizvoda, poput kremastih juha, umaka ili složenaca sklona su razdvajanju i zgrušavanju.

Slično vrijedi i za hranu bogatu sirom ili vrhnjem – ponovljeno zamrzavanje može uzrokovati pojavu vodenaste teksture ili neprivlačne zrnatosti.

Koliko puta možeš sigurno odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu | Author: Freepik Hranu uvijek odmrzavaj u hladnjaku foto: Freepik

Slijedi ove savjete za zamrzavanje hrane

Ako želiš osigurati najbolji okus i sigurnost hrane, ključ je u pravilnom rukovanju i planiranju.

  • Hranu uvijek odmrzavaj u hladnjaku kako bi se izbjegao rast bakterija koje mogu nastati na sobnoj temperaturi.
  • Hranu zamrzavaj u manjim porcijama kako bi izbjegao višak koji moraš ponovno zamrzavati. Korištenje hermetičkih posuda ili vakuumskih vrećica pomoći će smanjiti izlaganje zraku i spriječiti pojavu "inja".
  • Za povrće, blanširanje prije zamrzavanja pomaže očuvati njegovu boju, okus i teksturu, čineći ga otpornijim na višestruke cikluse zamrzavanja.
  • Kada je to moguće, kuhaj zamrznutu hranu bez prethodnog odmrzavanja, primjerice juhe ili variva jer se na taj način bolje čuvaju okus i tekstura.
Je li sigurno jesti hranu s kristalićima leda iz zamrzivača Možda vas zanima... Je li sigurno jesti hranu s kristalićima leda iz zamrzivača? Špajza Trebaš li prati zamrznuto voće i povrće? Možda vas zanima... Treba li prati zamrznuto voće i povrće? Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.