Proces pravljenja sira izvorno je osmišljen kako bi produljio vijek trajanja mlijeka, ali ni sir ne može trajati zauvijek. Svima nam se dogodilo da smo u zakutku hladnjaka otkrili plijesan (a znamo da nije plemenita) na zaboravljenoj kriški ove delicije.
Rješenje postoji – zamrzavanje. Međutim, ne može se svaki sir zamrznuti, a one koji mogu, važno je pravilno pohraniti kako bi se izbjegli problemi poput isušivanja ili promjene teksture. Srećom, uz nekoliko korisnih savjeta, možeš osigurati da nijedan komad sira ne završi u smeću.
Koji sir je sigurno zamrznuti?
Prilikom zamrzavanja hrane, promjene u vodi unutar namirnica uzrokuju širenje i skupljanje, što može utjecati na teksturu i okus sira. Zbog toga je najbolje zamrzavati sireve s nižim udjelom vlage, poput polutvrdih i tvrdih sireva (cheddar, gruyère, parmezan, gouda...) Ovi sirevi su otporniji na promjene te nakon odmrzavanja zadržavaju kvalitetu.
S druge strane, mekani i svježi sirevi poput brieja, ricotte ili taleggia nisu dobri kandidati za zamrzavanje jer visok udio vlage može dovesti do odvajanja masti i stvaranja zrnate ili masne teksture. Ovi sirevi trebaju se, dakle, konzumirati svježi.
Kako pravilno zamrznuti sir?
Kako bi se očuvala kvaliteta sira tijekom zamrzavanja, potrebno je minimizirati kontakt sa zrakom. Najbolje je zamrzavati neotvorene sireve u originalnoj, čvrsto zatvorenoj ambalaži. Ako je sir već otvoren, preporučuje se zamotati ga u plastičnu foliju, a zatim staviti u hermetičku vrećicu za zamrzavanje, iz koje treba istisnuti što više zraka.
Također, možeš zamrzavati naribani sir u originalnom pakiranju, a većina vrećica s ribanim sirom je ponovno zatvoriva, što ih čini prikladnima za upotrebu direktno iz zamrzivača.
Koliko sir može biti zamrznut?
Iako zamrzivač, tehnički gledano, čuva hranu neograničeno, to ne znači da će sir zauvijek zadržati okus i kvalitetu. Preporučuje se označiti datum zamrzavanja i iskoristiti sir unutar 3-6 mjeseci kako bi se osigurala najbolja kvaliteta. Dulje zamrzavanje može dovesti do propadanja teksture i okusa.
Nakon odmrzavanja, može doći do promjena u teksturi i okusu sira, što znači da možda neće biti jednako ukusan za konzumaciju "na suho" kao kad je svjež.
Ipak, prethodno zamrznuti sir može biti izvrstan za kuhanje. Možeš ga iskoristiti za pripremu jela poput tjestenine sa sirom, pizze, omleta ili čak za dodavanje u juhe.