gastro postao
Iskoristi jesenske večeri za uživanje u gustom umaku od sira i piva
Jesen ne može proći bez bar jednog kratkog kulinarskog eksperimenta s pivom. Ako se ne želiš upustiti u pripremu torte s tamnim pivom ili marinirati meso u pivu, isprobaj ovaj brzinski umak od cheddara.
Umak može stajati do 3 dana u hladnjaku. Prije serviranja ga samo zagrij na vatri, bez dodavanja mlijeka ili vode, i posluži ga uz hrskavi kruh, krekere, tortilja čips, štapiće mrkve ili celera ili pak domaće perece.
Umak od sira i piva
Sastojci:
- 4 žlice maslaca
- 4 žlice glatkog brašna
- 0.33 l svijetlog piva
- 250 ml mlijeka
- 450 g cheddara
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- 1 žličica dimljene paprike
- sol
Postupak:
- U dubljoj posudi na srednje jakoj vatri rastopi maslac. Dodaj brašno pa miješaj i kuhaj otprilike 3 minute.
- Postepeno ulij mlijeko i pivo pa kuhaj još 5 minuta, dok se umak ne zgusne.
- Makni s vatre i umiješaj naribani cheddar i začine.
- Posluži toplo!