Svako kućanstvo ima svoj recept za tjesteninu sa sirom, od klasične zapečene tjestenine s cheddarom, preko varijanti sa svježim sirom pa do brzinske verzije sa štednjaka. Sve su nabrojane varijante vrlo ukusne, ali za pripremu apsolutno savršenog mac&cheesea se ipak treba malo potruditi.
U nastavku donosimo savjete uz pomoć kojih ćeš napokon dostići savršenstvo...
Izbor tjestenine
Prvi korak u pripremi je odabir adekvatne vrste tjestenine. Uz makarone, mogu proći i pužići, školjkice ili svrdla. U svakom slučaju, bitno je da umak dobro prione uz tjesteninu i zavuče se u svaku brazdu i rupicu, zbog čega bi trebalo izbjeći špagete.
Tjesteninu skuhaj al dente u dobro posoljenoj vodi. Imaj na umu da će se nastaviti kuhati u umaku pa bi bilo najbolje da je makneš s vatre minutu ranije no što piše u uputama na pakiranju.
Izbor sira
Osnovno pravilo kod pripreme tjestenine sa sirom je, logično, da ne štediš na siru. Pritom ne mislimo samo na količinu, već i na kvalitetu proizvoda.
Cheddar je u SAD-u kralj mac & cheesea, a široko je dostupan i u hrvatskim supermarketima. Odlično se topi, ne razdvaja se i ne stvaraju se grudice pri topljenju. Možeš dodati i neke druge vrste, poput parmezana, ali u znatno manjoj količini.
Ako planiraš upotrijebiti 400 g suhe tjestenine, nabavi barem 600 g sira po izboru.
Bešamel kao baza
Osnova za kremasti umak od sira je bešamel. Napravi ga s punomasnim mlijekom, ali nemoj čekati da se u potpunosti zgusne (jer trebaš dodati i pozamašnu količinu sira). Savjet je da ga makneš s vatre kada poprimi gustoću hladnog slatkog vrhnja.
Ne može proći bez krušnih mrvica!
Nakon što pomiješaš skuhanu tjesteninu s predobrim umakom od sira, završi jelo posipom od krušnih mrvica. Pomiješaj ih s malo rastopljenog maslaca, dobro posoli i popapri i dodaj malo naribanog parmezana.
Slobodno ubaci i zgnječeni češnjak, malo mljevene paprike, kajenskog papra i/ili suhog peršina. Kada ovaj hrskavi posip poprimi lijepu zlatnu boju, znat ćeš da je tjestenina spremna za posluživanje. Dobar tek!