Špajza 04. rujna 2023.

Vodič za pripremu vrhunske tjestenine sa sirom

Tjestenina sa sirom
Tjestenina sa sirom, popularni mac and cheese foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Tjestenina sa sirom lako bi mogla postati tvoje omiljeno jelo, ako je pripremiš "po propisima". Imamo nekoliko savjeta koji će definitivno pomoći...

Svako kućanstvo ima svoj recept za tjesteninu sa sirom, od klasične zapečene tjestenine s cheddarom, preko varijanti sa svježim sirom pa do brzinske verzije sa štednjaka. Sve su nabrojane varijante vrlo ukusne, ali za pripremu apsolutno savršenog mac&cheesea se ipak treba malo potruditi.

U nastavku donosimo savjete uz pomoć kojih ćeš napokon dostići savršenstvo...

 

Cabrales Možda vas zanima... Ovo je najskuplji sir na svijetu! Špajza

 

Izbor tjestenine

Prvi korak u pripremi je odabir adekvatne vrste tjestenine. Uz makarone, mogu proći i pužići, školjkice ili svrdla. U svakom slučaju, bitno je da umak dobro prione uz tjesteninu i zavuče se u svaku brazdu i rupicu, zbog čega bi trebalo izbjeći špagete. 

Tjesteninu skuhaj al dente u dobro posoljenoj vodi. Imaj na umu da će se nastaviti kuhati u umaku pa bi bilo najbolje da je makneš s vatre minutu ranije no što piše u uputama na pakiranju.

 | Author: Lemón/Unsplash Važan je odabir tjestenine foto: Lemón/Unsplash

Izbor sira

Osnovno pravilo kod pripreme tjestenine sa sirom je, logično, da ne štediš na siru. Pritom ne mislimo samo na količinu, već i na kvalitetu proizvoda.

Cheddar je u SAD-u kralj mac & cheesea, a široko je dostupan i u hrvatskim supermarketima. Odlično se topi, ne razdvaja se i ne stvaraju se grudice pri topljenju. Možeš dodati i neke druge vrste, poput parmezana, ali u znatno manjoj količini.

Ako planiraš upotrijebiti 400 g suhe tjestenine, nabavi barem 600 g sira po izboru.

Bešamel kao baza

Osnova za kremasti umak od sira je bešamel. Napravi ga s punomasnim mlijekom, ali nemoj čekati da se u potpunosti zgusne (jer trebaš dodati i pozamašnu količinu sira). Savjet je da ga makneš s vatre kada poprimi gustoću hladnog slatkog vrhnja.

 

Možda vas zanima... Tko je izmislio béchamel, slavni francuski umak? Kolumne

 

Ne može proći bez krušnih mrvica!

Nakon što pomiješaš skuhanu tjesteninu s predobrim umakom od sira, završi jelo posipom od krušnih mrvica. Pomiješaj ih s malo rastopljenog maslaca, dobro posoli i popapri i dodaj malo naribanog parmezana.

Slobodno ubaci i zgnječeni češnjak, malo mljevene paprike, kajenskog papra i/ili suhog peršina. Kada ovaj hrskavi posip poprimi lijepu zlatnu boju, znat ćeš da je tjestenina spremna za posluživanje. Dobar tek!

 

Krušne mrvice Možda vas zanima... Koja je razlika između panko i klasičnih krušnih mrvica? Špajza

 

 

via GIPHY

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.