gastro postao
Nema većeg gušta od friških pereca! Evo kako ih možeš pripremiti kod kuće...
Pereci i hladno pivo su odlična kombinacija, što ih čini odličnim izborom za druženja vikendom i proslave. Priprema nije zahtjevna, ali svakako uzmi u obzir da se tijesto treba dobro dignuti i da ne smiješ brzati. Kao i sa svakim dizanim tijestom, strpljenje i ljubav su presudni.
Imaj na umu da su sastojci dostatni za pripremu 8 većih pereca. Ako se odlučiš napraviti 16 manjih, obavezno umanji vrijeme pečenja.
Domaći pereci
Sastojci:
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 7 g suhog kvasca
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica soli
- 50 g rastopljenog maslaca
- 300 ml mlake vode
- 2 žlice sode
- 1 jaje (L)
- krupna sol
Postupak:
- Najprije pomiješaj brašno, suhi kvasac, žlicu šećera i žličicu soli. Ulij mlaku vodu i maslac pa umijesi tijesto.
- Prebaci tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesi 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
- Prebaci tijesto u nauljenu posudu, pokrij krpom ili plastičnom folijom i pusti da se diže sat vremena.
- Kad se tijesto udvostruči, podijeli ga na osam jednakih dijelova. Svaki komad tijesta razvuci dlanovima i oblikuj ga poput užeta tako da bude dugo 50 cm.
- Oblikuj perec pa ih rasporedi po limu obloženom papirom za pečenje. Pokrij i pusti da se dižu još 20-ak minuta.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Za to vrijeme u veću posudu ulij vodu i dodaj dvije žlice sode pa je zagrij.
- Kad voda uskuha, smanji vatru i kuhaj svaki perec posebno 20-ak sekundi sa svake strane. Isplivat će na površinu pa ih samo možeš preokrenuti vilicom ili špatulom.
- Vrati perece na lim za pečenje i svaki premaži umućenim jajem.
- Peci ih u pećnici otprilike 20 minuta, dok ne poprime lijepu smeđu boju. Pusti da se u potpunosti ohlade prije serviranja.