Recepti 12. listopada 2023.

Mali vodič za pripremu domaćih pereca

Domaći pereci
Domaći pereci foto: Natalie Behn/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema većeg gušta od friških pereca! Evo kako ih možeš pripremiti kod kuće...

Pereci i hladno pivo su odlična kombinacija, što ih čini odličnim izborom za druženja vikendom i proslave. Priprema nije zahtjevna, ali svakako uzmi u obzir da se tijesto treba dobro dignuti i da ne smiješ brzati. Kao i sa svakim dizanim tijestom, strpljenje i ljubav su presudni. 

 

Mliječna peciva Možda vas zanima... Univerzalno tijesto za mekana mliječna peciva Recepti

 

Imaj na umu da su sastojci dostatni za pripremu 8 većih pereca. Ako se odlučiš napraviti 16 manjih, obavezno umanji vrijeme pečenja. 

domaći pereci | Author: Mark Zanzig/Unsplash Domaći pereci foto: Mark Zanzig/Unsplash

Domaći pereci

Sastojci:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica soli
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 300 ml mlake vode
  • 2 žlice sode
  • 1 jaje (L)
  • krupna sol

Postupak:

  1. Najprije pomiješaj brašno, suhi kvasac, žlicu šećera i žličicu soli. Ulij mlaku vodu i maslac pa umijesi tijesto.
  2. Prebaci tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesi 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
  3. Prebaci tijesto u nauljenu posudu, pokrij krpom ili plastičnom folijom i pusti da se diže sat vremena. 
  4. Kad se tijesto udvostruči, podijeli ga na osam jednakih dijelova. Svaki komad tijesta razvuci dlanovima i oblikuj ga poput užeta tako da bude dugo 50 cm.
  5. Oblikuj perec pa ih rasporedi po limu obloženom papirom za pečenje. Pokrij i pusti da se dižu još 20-ak minuta.
  6. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Za to vrijeme u veću posudu ulij vodu i dodaj dvije žlice sode pa je zagrij.
  7. Kad voda uskuha, smanji vatru i kuhaj svaki perec posebno 20-ak sekundi sa svake strane. Isplivat će na površinu pa ih samo možeš preokrenuti vilicom ili špatulom.
  8. Vrati perece na lim za pečenje i svaki premaži umućenim jajem. 
  9. Peci ih u pećnici otprilike 20 minuta, dok ne poprime lijepu smeđu boju. Pusti da se u potpunosti ohlade prije serviranja. 

 

Mekana peciva s češnjakom Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:19 12. Listopad 2023.

    njam