Babka nije novitet, ali ne prestaje oduševljavati korisnike društvenih mreža, osobito Instagrama i TikToka. Riječ je o slatkom kruhu koji izvorno potječe iz Poljske, ali obožavan je u židovskoj zajednici diljem svijeta - a i puno šire. Prvotno su se ostaci challaha, kruha koji se tradicionalno jede u vrijeme židovskih blagdana, nadijevali džemom ili cimetom i motali u pletenicu. Najpoznatija (i najfotogeničnija) verzija s čokoladom počela se pripremati tek sredinom 20. stoljeća u SAD-u.
U posljednjih 5 godina babka je i u ponudi gotovo svake artisan pekare u Hrvatskoj. Rijetko tko može odoljeti slojevima bogatog tijesta i nadjeva - bez obzira na cijenu. Upravo zato smo pripremili mali vodič za sve koji se u pripremi žele okušati kod kuće.
1. Strpljenje je ključno
Bez obzira na tvoje vještine u pripremi dizanih tijesta, nemoj tražiti prečace i požurivati proces. Računaj da će dizanje tijesta potrajati nekoliko sati i prema tome napravi raspored. Što dulje tijesto odmara, to ćeš ga lakše oblikovati.
Priprema babke
2. Prati recept!
Ponavljamo, nemoj preskakati korake kako bi proces bio brži. Svi koraci su napisani s razlogom i garancija su za kvalitetan krajnji rezultat. To pravilo osobito vrijedi za tijesta i kolače, gdje nema puno prostora za metodu "od oka".
Nastavno na posljednju rečenicu... Obavezno upotrijebi digitalnu vagu! Mjerenje u čašicama od jogurta i žlicama neće dobro završiti. U eksperimentiranje se upusti tek nakon nekoliko uspješnih babki.
3. Pažljivo razvaljaj tijesto
Ako želiš da babka zaista bude instagramična, uloži malo truda u valjanje tijesta. Prije svega, svaki komad tijesta neka bude podjednake gramaže. Razvaljaj ih u pravokutnike jednakih dimenzija i debljine i podjednako nadjeni čokoladom, džemom ili cimetom.
Ako rolice nisu podjednako duge, nećeš moći ispleti čvrstu pletenicu. Sigurni smo da nakon toliko truda ne želiš zeznuti u finalnoj fazi.
Babka s borovnicama
4. Nemoj preskočiti sirup
Kako bi babka bila što sočnija, prelij je običnim šećernim sirupom. Prelijevaj sporo i pripazi da ne pretjeraš jer će biti nejestivo slatka i razmočena.
5. Ostatak zamrzni
Imaj na umu da je babka najukusnija na sam dan pripreme. Brzo se suši i ne spada u kategoriju kruhova koji na kuhinjskom pultu mogu stajati tri dana.
Ostatak možeš dobro omotati folijom, staviti u vrećicu sa zatvaračem i zamrznuti. Bitno je samo da pričekaš da se u potpunosti ohladi prije zamrzavanja.
Sretno!