Babka nije novitet, ali ne prestaje oduševljavati korisnike društvenih mreža, osobito Instagrama i TikToka. Riječ je o slatkom kruhu koji izvorno potječe iz Poljske, ali obožavan je u židovskoj zajednici diljem svijeta - a i puno šire. Prvotno su se ostaci challaha, kruha koji se tradicionalno jede u vrijeme židovskih blagdana, nadijevali džemom ili cimetom i motali u pletenicu. Najpoznatija (i najfotogeničnija) verzija s čokoladom počela se pripremati tek sredinom 20. stoljeća u SAD-u.
U posljednjih 5 godina babka je i u ponudi gotovo svake artisan pekare u Hrvatskoj. Rijetko tko može odoljeti slojevima bogatog tijesta i nadjeva - bez obzira na cijenu. Upravo zato smo pripremili mali vodič za sve koji se u pripremi žele okušati kod kuće.
1. Strpljenje je ključno
Bez obzira na tvoje vještine u pripremi dizanih tijesta, nemoj tražiti prečace i požurivati proces. Računaj da će dizanje tijesta potrajati nekoliko sati i prema tome napravi raspored. Što dulje tijesto odmara, to ćeš ga lakše oblikovati.
2. Prati recept!
Ponavljamo, nemoj preskakati korake kako bi proces bio brži. Svi koraci su napisani s razlogom i garancija su za kvalitetan krajnji rezultat. To pravilo osobito vrijedi za tijesta i kolače, gdje nema puno prostora za metodu "od oka".
Nastavno na posljednju rečenicu... Obavezno upotrijebi digitalnu vagu! Mjerenje u čašicama od jogurta i žlicama neće dobro završiti. U eksperimentiranje se upusti tek nakon nekoliko uspješnih babki.
3. Pažljivo razvaljaj tijesto
Ako želiš da babka zaista bude instagramična, uloži malo truda u valjanje tijesta. Prije svega, svaki komad tijesta neka bude podjednake gramaže. Razvaljaj ih u pravokutnike jednakih dimenzija i debljine i podjednako nadjeni čokoladom, džemom ili cimetom.
Ako rolice nisu podjednako duge, nećeš moći ispleti čvrstu pletenicu. Sigurni smo da nakon toliko truda ne želiš zeznuti u finalnoj fazi.
4. Nemoj preskočiti sirup
Kako bi babka bila što sočnija, prelij je običnim šećernim sirupom. Prelijevaj sporo i pripazi da ne pretjeraš jer će biti nejestivo slatka i razmočena.
5. Ostatak zamrzni
Imaj na umu da je babka najukusnija na sam dan pripreme. Brzo se suši i ne spada u kategoriju kruhova koji na kuhinjskom pultu mogu stajati tri dana.
Ostatak možeš dobro omotati folijom, staviti u vrećicu sa zatvaračem i zamrznuti. Bitno je samo da pričekaš da se u potpunosti ohladi prije zamrzavanja.
Sretno!