Špajza 29. rujna 2023.

Savjeti za pripremu savršene babke

foto: Polina Tankilevitch/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Najprije pročitaj 5 važnih savjeta, a zatim se baci na pripremu babke prema nekom od naših odličnih recepata.

Babka nije novitet, ali ne prestaje oduševljavati korisnike društvenih mreža, osobito Instagrama i TikToka. Riječ je o slatkom kruhu koji izvorno potječe iz Poljske, ali obožavan je u židovskoj zajednici diljem svijeta - a i puno šire. Prvotno su se ostaci challaha, kruha koji se tradicionalno jede u vrijeme židovskih blagdana, nadijevali džemom ili cimetom i motali u pletenicu. Najpoznatija (i najfotogeničnija) verzija s čokoladom počela se pripremati tek sredinom 20. stoljeća u SAD-u.

U posljednjih 5 godina babka je i u ponudi gotovo svake artisan pekare u Hrvatskoj. Rijetko tko može odoljeti slojevima bogatog tijesta i nadjeva - bez obzira na cijenu. Upravo zato smo pripremili mali vodič za sve koji se u pripremi žele okušati kod kuće. 

 

Babka s borovnicama i limunom Možda vas zanima... Ispeci babku s borovnicama, svi će ti zahvaljivati Recepti

 

1. Strpljenje je ključno

Bez obzira na tvoje vještine u pripremi dizanih tijesta, nemoj tražiti prečace i požurivati proces. Računaj da će dizanje tijesta potrajati nekoliko sati i prema tome napravi raspored. Što dulje tijesto odmara, to ćeš ga lakše oblikovati.

babka s borovnicama | Author: Shutterstock Priprema babke foto: Shutterstock

2. Prati recept!

Ponavljamo, nemoj preskakati korake kako bi proces bio brži. Svi koraci su napisani s razlogom i garancija su za kvalitetan krajnji rezultat. To pravilo osobito vrijedi za tijesta i kolače, gdje nema puno prostora za metodu "od oka".

Nastavno na posljednju rečenicu... Obavezno upotrijebi digitalnu vagu! Mjerenje u čašicama od jogurta i žlicama neće dobro završiti. U eksperimentiranje se upusti tek nakon nekoliko uspješnih babki.

 

Babka od čokolade Možda vas zanima... Čokoladna babka - kolač stvoren za hladne dane Kolumne

 

3. Pažljivo razvaljaj tijesto

Ako želiš da babka zaista bude instagramična, uloži malo truda u valjanje tijesta. Prije svega, svaki komad tijesta neka bude podjednake gramaže. Razvaljaj ih u pravokutnike jednakih dimenzija i debljine i podjednako nadjeni čokoladom, džemom ili cimetom. 

Ako rolice nisu podjednako duge, nećeš moći ispleti čvrstu pletenicu. Sigurni smo da nakon toliko truda ne želiš zeznuti u finalnoj fazi.

babka s borovnicama | Author: Shutterstock Babka s borovnicama foto: Shutterstock

4. Nemoj preskočiti sirup

Kako bi babka bila što sočnija, prelij je običnim šećernim sirupom. Prelijevaj sporo i pripazi da ne pretjeraš jer će biti nejestivo slatka i razmočena. 

5. Ostatak zamrzni

Imaj na umu da je babka najukusnija na sam dan pripreme. Brzo se suši i ne spada u kategoriju kruhova koji na kuhinjskom pultu mogu stajati tri dana.

Ostatak možeš dobro omotati folijom, staviti u vrećicu sa zatvaračem i zamrznuti. Bitno je samo da pričekaš da se u potpunosti ohladi prije zamrzavanja.

 

Možda vas zanima... Babka s orasima i cimetom - slatki kruh koji obožavamo! Kolumne

 

Sretno!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:10 29. Rujan 2023.

    lijepo