Recepti 22. ožujka 2020.

Recept za buhtle i male tajne dizanog tijesta

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatke i tople buhtle tope se u ustima, a ako ih upotpuniš i džemom, po mogućnosti onim domaćim, njihov sladak okus nećeš moći tako brzo zaboraviti!

Jednom kada pripremiš buhtle i gotove ih izvadiš iz pećnice, divan će miris prožeti tvoju kuhinju. 

Njihovo tijesto mora biti slatko i meko, a samo nekoliko sastojaka bit će ti potrebno da ga napraviš. Jednom zamiješano, tijesto mora biti elastično i glatko, a znat ćeš da je "gotovo" u trenutku kada više na prstima ne budeš imala slijepljene komadiće tijesta . Buhtle možeš napuniti džemom ili čokoladom, a tradicionalnu se koristi domaći džem od šljiva.

Kako bi dizano tijesto bilo meko, dio mlijeka možeš zamijeniti i s vrhnjem, a važno je obratiti i pozornost na to da svi sastojci, osim mlijeka, budu sobne temperature prilikom pripreme. Nakon što tijesto ostaviš da se digne, ono bi trebalo udvostručiti svoj volumen.

 

Možda vas zanima... Slasne buhtle s domaćim džemom Recepti

 

Svježe i mekane buhtle zasigurno će te podsjetiti na djetinjstvo ili bakinu kuhinju i tako te odvesti na putovanje kroz sjećanja. Zato, nemoj čekati, već zamijesi ovaj fini kolač prvom prilikom!

Sastojci:

  • 500 g brašna 
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g pekmeza 
  • 100 g maslaca
  • 40 g šećera
  • 1 suhi kvasac 
  • 1 jaje
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • korica limuna
  • pola žličice soli
  • maslac za premazivanje

 

Možda vas zanima... Ovo je sjajno! Buhtle punjene jabukama Recepti

 

Priprema:

  1. U veću posudu dodaj sve suhe sastojke - brašno, a zatim u njega kvasac, sol, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer. Promiješaj te zatim dodaj jaje i rastopljeni maslac. Promiješaj, a zatim polagano ulijevaj toplo mlijeko i umijesi tijesto.
  2. Glatko i jednolično tijesto zatim stavi u nauljenu posudu. Pokrij ga prozirnom folijom ili krpom i stavi na toplo mjesto u kući te pričekaj da se digne. Veličina tijesta nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.
  3. Jednom dignuto tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izreži ga na kvadrate. Na svaki kvadratić stavi žlicu punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza. Savij krajeve kvadrata te ih dobro pritisni. Poslaži buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom s time da dio gdje si pritisnula kraje staviš na dno.
  4. Posložene buhtle ostavi da odstoje na dvadesetak minuta, a zatim ih stavi u pećnicu na 35 do 45 minuta na 200 stupnjeva.
  5. Jednom gotove, buhtle premaži maslacem i pusti ih još malo da odstoje. Iako su najfinije za konzumaciju kada su tople, mekane i fine bit će i kad se ohlade. U slast!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.