Buhtle s čokoladom ili domaćim džemom u trenutku će tvoj dom ispuniti slatkim mirisom i sjećanjima na djetinjstvo. Buhtle su nam jedna od omiljenih slastica od dizanog tijesta, ne samo zato što su neodoljivo fine, nego ih je i lako pripremiti. Odlične su i za početnike koji se nisu još susreli s dizanim tijestom, ali i gastro majstore koji će buhtle pripremiti kao od šale.
Domaće buhtle pripremaju se lako
Tek nekoliko jednostavnih trikova ti je potrebno da pripremiš savršene domaće buhtle s čokoladom ili džemom. Najprije pripazi da su sve namirnice za buhtle sobne temperature, jedino mlijeko treba biti toplo kako bi lakše aktiviralo kvasac.
Kada je u pitanju kvasac, uvijek je bolja opcija svježi, ali za buhtle će biti dobar i suhi. Aktiviraj ga u mlijeku i s malo šećera te dodaj glavnoj smjesi.
Dio mlijeka možeš zamijeniti vrhnjem kako bi tijesto za buhtle bilo još mekše, a znat ćeš da je savršeno zamiješano kada se prestane lijepiti za ruke. Tijesto u isto vrijeme treba biti meko, ali i elastično te glatko. Pripaziti treba i da ga ne bi predugo mijesili jer će se tada teže udvostručiti volumenom i biti kompaktnije.
Buhtle napuni čokoladom ili džemom
Tradicionalno se buhtle pune domaćim džemom od šljiva, a odlične su i ako ih upotpuniš džemom od marelice. Iako je džem najpopularnije punjenje za buhtle, mnogima će ipak biti draže buhtle punjene čokoladom.
Za punjenjnje za buhtle možeš koristiti Nutellu, Linoladu ili bilo koji čokoladni namaz, a za posebno ukusne buhtle pokušaj pripremiti domaći namaz od lješnjaka i čokolade.
Najbolje domaće buhtle
Sastojci:
- 400 g brašna
- 140 ml mlijeka
- 80 g maslaca (40 + 40)
- 60 g šećera
- 25 g svježeg kvasca ili jedan suhi
- 2 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 limun (korica)
- 1/2 žličice soli
- džem ili čokoladni namaz po želji
Postupak:
- Najprije pomiješaj toplo mlijeko sa šećerom i dodaj kvasac. Ostavi da se kvasac aktivira 10-ak minuta.
- U veću posudu dodaj sve suhe sastojke - brašno, sol, šećer, koricu limuna i vanilin šećer.
- Promiješaj te zatim dodaj jaja, aktivirani kvasac i 40 g rastopljenog maslaca. Dobro umijesi glatko tijesto.
- Glatko i jednolično tijesto zatim stavi u nauljenu posudu. Pokrij ga krpom i stavi u topli kutak doma te pričekaj da se udvostruči volumenom.
- Jednom dignuto tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izvaži. Gramažu tijesta podijeli sa 12, toliko će svaka kuglica tijesta biti teška.
- Svaku od 12 kuglica pojedinačno rukama spljošti i u sredinu stavi žlicu punjenja po izboru. Savij krajeve tijesta prema sredini te ih dobro pritisni.
- Poslaži buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje s time da dio gdje je tijesto buhtlica spojeno staviš na dno.
- Posložene buhtle ostavi da se dignu 20 minuta, a zatim ih premaži ostatkom otopljenog maslaca
- Buhtle peci oko 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok ne poprime zlatno žutu boju.
- Jednom gotove, buhtle pusti neka se malo ohlade pa ih posipaj šećerom u prahu. Iako su najfinije za konzumaciju kada su tople, mekane i fine bit će i kad se ohlade.
Imamo još genijalnih ideja za buhtle...