Sezona jabuka donosi nam neke sjajne recepte, u kojima istinski uživamo cijele sezone. Neke poznajemo jako dobro, pripremamo stalno i volimo u svako doba dana i tjedna. No, neka izdanja jabuka su nam ipak malo manje poznata i nešto ih rjeđe susrećemo. Među takvima su i buhtle punjene jabukama i čini nam se da bi nam mogle postati jedan od najdražih recepata s jabukama.
Iako nas klasična punjenja, koja na prvom (i drugom) mjestu uključuju pekmez i čokoladu itekako vesele, odlučili smo se okušati i u ovoj slatkoj varijanti koja uključuje najsočnije slatke jabuke i dozu finih začina.
Sve što će ti trebati jest klasično tijesto za buhtle, a za to će itekako dobro poslužiti recept koji možeš pronaći na linku u nastavku:
Kada je gotova priprema tijesta, pusti ga da se diže, a za to vrijeme pripremi nadjev od jabuka. Jabuke nasjeckaj na sitno i poprskaj limunovim sokom. U dubljoj posudi otopi kockicu maslaca, dodaj jabuke i pirjaj nekoliko minuta. Dodaj ekstrakt vanilije, cimet, klinčić i druge začine po želji.
Pirjaj dok jabuke malo ne omekšaju, a zatim dobivenom smjesom puni tijesto. Buhtle dobro zatvori sa svih strana kako nadjev ne bi iscurio te ih posloži jednu do druge u posudu za pečenje.
Buhtle premaži maslacem i peci dok se ne zarumene. Na kraju ih pospi šećerom u prahu koji je pomiješan s cimetom.
Ako ti se svide ove buhtle punjene jabukama, možda ćeš ih poželjeti pripremati češće, pa nije loše imati pripremljene jabuke baš za to. Posebno ako ih sad već imaš dovoljno - svježih i domaćih. Bilo bi šteta pustiti ih da stoje predugo. Pokušaj ih ovako spremiti: