gastro postao
Kad ti prijatelji poklone domaći pekmez od mandarina, nemaš što puno razmišljati, ideš raditi buhtličke! Mekane, slatke, pune... najbolje su kad ih radi naša blogerica Tihana Topčić!
Bilo ljeto ili zima, buhtle su uvijek dobrodošao kolač na svakom stolu, radnom stolu, krilu, ili ma gdje uživali u ovom slasnom kolaču. Evo kako ih priprema naša draga blogerica!
Recept: (za cca 25 kom)
- 1 paketić suhog kvasca
- 1 dcl toplog mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 žlica glatkog brašna
- 1 kg glatkog brašna
- 20 dkg šećera
- prstohvat soli
- 20 dkg otopljenog maslaca
- 3-3,5 dcl toplog mlijeka
- 2 jaja
- 1 limun
- šećer
- naribana korica limuna
- pekmez ili nutella, ili s čim god vam srce želi da ih punite
Postupak:
- Suhi kvasac otopiti u 1 dcl toplog mlijeka, zajedno sa žlicom šećera i brašna, prekriti krpom i ostaviti na toplom da nabubri 10tak min
- Jaja lagano umutiti u toplo mlijeko
- U velikoj zdjeli pomiješati zajedno brašno, šećer, sol, limun šećer, naribanu koricu limuna, dodati uzdignuti kvasac, otopljeni maslac, te nastavcima za tijesto mikserom dobro razraditi
- Postepeno dodavati mlijeko s jajima
- Dobro mikserom izmijesiti dok ne dobijete glatko, lagano ljepljivo tijesto
- Prekriti krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči
- Lagano još jednom rukama premijesiti tijesto, izrezati na manje komade i oblikovati kuglice (promjera cca 5cm)
- Lagano ih prstima pristisnuti kako bi stavili željeno punjenje, prstima zatvoriti kuglice tako što joj dobro spojite rubove da punjenje ne bi iscurilo
- Taj dio koji se spaja ide na dno pleha
- Slažite jednu do druge da se dodiruju
- Ostavite ih još 15tak minuta na toplom da se dignu
- Premažite jajem, i stavite u hladnu pećnicu
- Peći na 160 C cca 30tak minuta (dok se poprime lijepu zlatnosmeđu boju)
- Ostaviti da se malo ohlade i posipati šećerom u prahu
Dobar tek!
Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.