Kolumne 18. veljače 2016.

Buhtle: Ultimativni recept za najdraže bucke

Buhtle
Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad ti prijatelji poklone domaći pekmez od mandarina, nemaš što puno razmišljati, ideš raditi buhtličke! Mekane, slatke, pune... najbolje su kad ih radi naša blogerica Tihana Topčić!

Bilo ljeto ili zima, buhtle su uvijek dobrodošao kolač na svakom stolu, radnom stolu, krilu, ili ma gdje uživali u ovom slasnom kolaču. Evo kako ih priprema naša draga blogerica!

Recept: (za cca 25 kom)

  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1 dcl toplog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 kg glatkog brašna
  • 20 dkg šećera
  • prstohvat soli
  • 20 dkg otopljenog maslaca
  • 3-3,5 dcl toplog mlijeka 
  • 2 jaja
  • 1 limun
  • šećer
  • naribana korica limuna
  • pekmez ili nutella, ili s čim god vam srce želi da ih punite
Buhtle | Author: Tihana Topčić Tihana Topčić

Postupak:

  1. Suhi kvasac otopiti u 1 dcl toplog mlijeka, zajedno sa žlicom šećera i brašna, prekriti krpom i ostaviti na toplom da nabubri 10tak min
  2. Jaja lagano umutiti u toplo mlijeko
  3. U velikoj zdjeli pomiješati zajedno brašno, šećer, sol, limun šećer, naribanu koricu limuna, dodati uzdignuti kvasac, otopljeni maslac, te nastavcima za tijesto mikserom dobro razraditi
  4. Postepeno dodavati mlijeko s jajima
  5. Dobro mikserom izmijesiti dok ne dobijete glatko, lagano ljepljivo tijesto
  6. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči
  7. Lagano još jednom rukama premijesiti tijesto, izrezati na manje komade i oblikovati kuglice (promjera cca 5cm)
  8. Lagano ih prstima pristisnuti kako bi stavili željeno punjenje, prstima zatvoriti kuglice tako što joj dobro spojite rubove da punjenje ne bi iscurilo
  9. Taj dio koji se spaja ide na dno pleha
  10. Slažite jednu do druge da se dodiruju
  11. Ostavite ih još 15tak minuta na toplom da se dignu
  12. Premažite jajem, i stavite u hladnu pećnicu
  13. Peći na 160 C cca 30tak minuta (dok se poprime lijepu zlatnosmeđu boju)
  14. Ostaviti da se malo ohlade i posipati šećerom u prahu

Dobar tek!

Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.