Špajza 28. rujna 2022.

3 ideje kako iskoristiti jabuke koje stoje

Teglica domaćeg džema bit će idealan poklon dragoj osobi foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Naučili smo odavno da hranu ne treba bacati, a nekako nam se često dogodi da voće jednostavno ne stignemo pojesti. Ujesen nam uvijek dobro dođu ideje kako iskoristiti jabuke koje stoje.

Osim banana koje obično završe u banana breadu, ujesen su nam posude za voće često pune jabuka. Pored svih jesenskih blagodati, "obične" jabuke nam često nekako promaknu, pa ostanu predugo čekati na svoj red. Sigurni smo zato da će ove 3 ideje kako iskoristiti jabuke koje stoje dobro doći!

Budimo iskreni, nekad nam jabuke dosade i zaboravimo da ih možemo jesti na najobičniji način, da jednostavno zagrizemo jabuku. No, jesen nas podsjeti na brojne kombinacije u kojima nam jabuke nikad neće dosaditi - pita, štrudli i kolača nikad dosta! Ipak, nekad dobro dođe i koja druga ideja kako iskoristiti jabuke koje stoje.

Možda vas zanima... Jabuke u šlafroku neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo Recepti

Ako imaš sreće da u tvojim posudama stoje domaće, nešpricane jabuke (jer, budimo realni, one koje kupiš u trgovini to nisu), one će trajati kraće nego kupovne. Osim toga, neki će reći kako ne izgledaju baš fino i slasno kao one na policama trgovačkih lanaca, jer su prepune točkica i ne baš savršenog oblika, pa će ih zato ostaviti "za poslije". I onda za nekoliko dana tražiti ideje kako iskoristiti jabuke koje stoje!

Dakle, evo tri ideje koje su nas najviše osvojile!

Džem od jabuka

Kad čuješ "domaći džem", pomisliš kako to uopće nije za tebe? Polako, daj nam šansu! Za ovo će ti trebati stvarno malo vremena i truda, a može biti i idealan poklon za drage osobe. Teglica domaćeg džema, zamisli!

 | Author: Fillvlad/Pexels Savršen poklon s osobnim potpisom foto: Fillvlad/Pexels

Sastojci:

  • 1 kg jabuka, oguljenih, očišćenih i nasjeckanih
  • 250 g šećera
  • sok od 1/2 limuna
  • štapić cimeta

Priprema:

1. Stavi mali tanjur u zamrzivač. U veliku tavu ili lonac stavi jabuke i šećer, te dodaj 350 ml vode. Ostavi da se krčka i miješaj da se rastopi šećer.
2. Kuhaj na laganoj vatri uz redovito miješanje, oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
3. Umiješaj sok od limuna, dodaj štapić cimeta i ostavi da se krčka još 2, 3 minute, dok smjesa ne bude gusta i sjajna.
4. Na onaj tanjur koji je u zamrzivaču stavi vrlo malo smjese. Nakon nekoliko sekundi smjesa bi se trebala malo učvrstiti. Ako je i dalje dosta tekuća, vrati tavu na vatru i kuhaj još 10-15 minuta. Tanjur vrati u hladnjak i ponovno testiraj. Trebalo bi biti gotovo!
5. Razdijeli smjesu u čiste, sterilizirane staklenke i dobro zatvori. Ovdje pročitaj kako to najbolje napraviti. Na ovaj način spremljen džem može trajati i do tri mjeseca, a kad se otvori mora se pojesti u roku od mjesec dana.

Pirjane jabuke

Jabuke ovako pripremljene možeš pojesti s jogurtom kao fini doručak, iskoristiti ih kao desert ili zamrznuti i koristiti po potrebi - za slastice, na primjer. Ako imaš puno jabuka, udvostruči ili utrostruči količinu.

Sastojci:

  • 3 jabuke, oguljene i nasjeckane
  • 2-4 žlice šećera (običnog ili smeđeg)
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1/2 žličice cimeta u prahu

Priprema:

1. Stavi jabuke, šećer, sok limuna i cimet u tavu, te dodaj žlicu vode. Pokrij poklopcem i kuhaj na srednje jakoj vatri 5-10 minuta ili dok jabuke ne omekšaju toliko da ih možeš lagano probušiti vrhom noža.
2. Ako voliš manje komadiće i jednoličnu smjesu, nastavi kuhati još 5 minuta bez poklopca, uz često miješanje.

Pire od jabuka

Možda si već puno puta naišla na ovaj sastojak - pire od jabuka. Često se koristi u muffinima, kolačima, a može se koristiti i u zobenoj kaši, vaflima, pa čak i kao zamjena za jaja. Ako ga nemaš spremnog, često ti se ne da raditi još i to. Zato je idealno iskoristiti jabuke koje stoje za pire, koji možeš zamrznuti i čuvati u zamrzivaču i do godine dana.

 | Author: Pixabay Pire će dobro doći za brojne slastice foto: Pixabay

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • šalica vode
  • šećer
  • cimet

Priprema:

1. Oguli jabuke, očisti i nareži na komadiće, pa stavi u tavu na vatru.
2. Dodaj polovicu vode, te nekoliko žlica šećera - ovisno o slatkoći jabuka. Dodaj malo cimeta, po ukusu.
3. Pokrij tavu i pusti da kuha 20-ak minuta na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Možda će trebati još vode.
4. Kad jabuke omekšaju, makni ih s vatre.
5. Štapnim mikserom usitni jabuke i dodaj još cimeta ako želiš.

Kad se pire ohladi, razdvoji ga na određene količine, pa ako želiš zapiši koliko ima u svakoj grama. Idući put imaš spreman pire!

Iako sad znaš kako ih iskoristiti, dobro je znati i kako je najbolje čuvati jabuke. Jabuke vole hladna i vlažna mjesta, a najduže će trajati u hladnjaku. Stavi ih u ladicu, a idealno je zapakirati ih zasebno u plastične vrećice.

Možda vas zanima... Zasladi vikend čipsom od jabuke s cimetom Recepti Možda vas zanima... Jabuke i karamel sljubljeni u slasni desert Recepti Možda vas zanima... Starinski recept za punjene pečene jabuke Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.