gastro postao
Tradicionalan recept za pečene jabuke punjene orasima koji će te podsjetiti na najljepše okuse i mirise iz bakine kuhinje...
Jabuke s nadjevom od oraha i meda omiljena su tradicionalna zimska slastica. Priprema je zaista brza i jednostavna, a naše su ih bake znale pripremati i "od oka".
Od sastojaka trebat će ti jabuke, mljeveni orasi i med (ili šećer), a s okusom pečenih jabuka dobro će se sljubiti i cimet. Možeš ih poslužiti i kao doručak, ako dodaš dvije žlice zobenih pahuljica u punjenje, a odlične su uz kuglicu sladoleda ili tučenog slatkog vrhnja - kao pravi pravcati zimski desert!
Jabuke punjene orasima i medom
Sastojci:
- 6 jabuka srednje veličine
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica meda
- 1 žlica cimeta
- 120 g mljevenih oraha
- sok jednog limuna
- tostirani lješnjaci, po želji
Sastojci - za umak od maslaca i meda:
- 2 žličice maslaca
- 3 žlice meda
Priprema:
- Jabuke operi, odreži im vrh, izdubi dio gdje su sjemenke pomoću nožića i žličice. Isjeckaj ranije izdubljeno meso jabuka.
- U maloj posudi na laganoj vatri zagrij žlicu maslaca pa dodaj sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuhaj dok jabuke ne omekšaju.
- Potom dodaj limunov sok i mljevene orahe, promiješaj i pusti na vatri još malo, tek toliko da se okusi spoje.
- Tostirane lješnjake nasjeckaj na komadiće.
- Na laganoj vatri zagrij maslac, pusti ga da provrije pa mu dodaj med, miješaj minutu, dvije, pa makni s vatre.
- Vrijeme je za punjene jabuka. Svaku jabuku iznutra posipaj s cimetom, a zatim ju napuni nadjevom od oraha do vrha i posipaj tostiranim lješnjacima.
- Jabuke peci oko 35 minuta na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva.
- Dok su još vruće prelij ih umakom od vrućeg meda i maslaca.
- Po želji, na vrh stavi veliku kuglicu sladoleda od vanilije!