Recepti 04. veljače 2023.

Starinski recept za punjene pečene jabuke

; Starinski recept za pečene jabuke punjene orasima i medom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalan recept za pečene jabuke punjene orasima koji će te podsjetiti na najljepše okuse i mirise iz bakine kuhinje...

Jabuke s nadjevom od oraha i meda omiljena su tradicionalna zimska slastica. Priprema je zaista brza i jednostavna, a naše su ih bake  znale pripremati i "od oka".

Od sastojaka trebat će ti jabuke, mljeveni orasi i med (ili šećer), a s okusom pečenih jabuka dobro će se sljubiti i cimet. Možeš ih poslužiti i kao doručak, ako dodaš dvije žlice zobenih pahuljica u punjenje, a odlične su uz kuglicu sladoleda ili tučenog slatkog vrhnja - kao pravi pravcati zimski desert! 

 | Author: Shutterstock Jabuke punjene medom i orasima, foto: Shutterstock

Jabuke punjene orasima i medom

Sastojci:

  • 6 jabuka srednje veličine 
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica cimeta 
  • 120 g mljevenih oraha
  • sok jednog limuna
  • tostirani lješnjaci, po želji 

Sastojci - za umak od maslaca i meda:

  • 2 žličice maslaca
  • 3 žlice meda

 

Možda vas zanima... Kolač s jabukama i jogurtom - klasik za opuštene večeri Recepti

 

Priprema:

  1. Jabuke operi, odreži im vrh, izdubi dio gdje su sjemenke pomoću nožića i žličice. Isjeckaj ranije izdubljeno meso jabuka.
  2. U maloj posudi na laganoj vatri zagrij žlicu maslaca pa dodaj sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuhaj dok jabuke ne omekšaju.
  3. Potom dodaj limunov sok i mljevene orahe, promiješaj i pusti na vatri još malo, tek toliko da se okusi spoje. 
  4. Tostirane lješnjake nasjeckaj na komadiće. 
  5. Na laganoj vatri zagrij maslac, pusti ga da provrije pa mu dodaj med, miješaj minutu, dvije, pa makni s vatre. 
  6. Vrijeme je za punjene jabuka. Svaku jabuku iznutra posipaj s cimetom, a zatim ju napuni nadjevom od oraha do vrha i posipaj tostiranim lješnjacima. 
  7. Jabuke peci oko 35 minuta na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva
  8. Dok su još vruće prelij ih umakom od vrućeg meda i maslaca. 
  9. Po želji, na vrh stavi veliku kuglicu sladoleda od vanilije!

 

Možda vas zanima... Ušećerene jabuke - slatkiš s okusom djetinjstva Recepti Možda vas zanima... Jednostavan (i mirisan) kolač s jabukom i cimetom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.