Špajza 07. rujna 2022.

Sterilizacija staklenki za zimnicu je korak koji se ne preskače

Sterilizacija staklenki foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Voće i povrće na vrhuncu zrelosti i dobar recept nisu jedini preduvjet za pripremu ukusne i trajne zimnice. Od podjednake je važnosti i odabir staklenki u kojima ćete čuvati svoje "blago", kao i njihova čistoća.

Sterilizirane staklenke ključ su uspješne zimnice. Bilo da staklenke steriliziramo u pećnici ili prokuhavanjem, važno je da to odradimo temeljito kako bi ukusno voće ili povrće ostalo jednako ukusno cijelu zimu. 

Stoga koristi samo besprijekorne i neoštećene staklenke i poklopce jer se mogu najbolje zatvoriti i tijekom obrade neće pucati. Koristiš li staklenke s patent poklopcima dobro provjeri jesu li gumeni prsteni neoštećeni i da nemaju razvijenu plijesan. Lak način provjere ispravnosti poklopaca jest da staklenke napuniš vodom, zatvoriš i držiš preokrenute na kuhinjskoj krpi. Na krpi ne smiješ primijetiti ni najmanje tragove vode.

Sterilizacija staklenki počinje čišćenjem

I najmanja prljavština može utjecati na kvalitetu zimnice stoga staklenke i poklopci kao uostalom i svi aparati, posude i radne površine koje se koriste moraju biti savršeno čisti. Bilo koji postupak sterilizacije staklenki odabereš, potrebno je staklenke i poklopce dobro oprati vodom i deterdžentom te isprati vrućom vodom. Prethodno korištene staklenke možeš, za dodatnu sigurnost, kratko prokuhati i u vodi s dodatkom octa.

 | Author: Shutterstock Sterilizacija staklenki kuhanjem foto: Shutterstock

Sterilizacija staklenki kuhanjem

Popularan način sterilizacije staklenki je kuhanjem u uzavreloj vodi 10 -15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje. Važno je napomenuti da staklenke nikako ne smiješ dirati rukom, ne samo zato što su vruće, nego zato što bi ih ponovno mogli kontaminirati. Poklopce također možeš sterilizirati na ovaj način.
 

Možda vas zanima... Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva Recepti
 

Sterilizacija staklenki u pećnici

Staklenke možeš sterilizirati i u pećnici na način da ih oprane i otvorene držiš u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5 minuta ili na 150°C oko 10 minuta ili pak na 100°C pola sata. Što je temperatura niža, vrijeme sterilizacije je duže. Poklopce možeš sterilizirati na isti način, ali ih drži kraće u pećnici kako se ne bi otopila gumica s unutrašnje strane. Nakon steriliziranja staklenke valja pažljivo izvaditi čistom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da prstima ne dodiruješ niti jedan dio staklenke.

 | Author: Shutterstock Sterilizacija staklenki foto: Shutterstock

Dodatni savjet

Ovisno o vrsti zimnice koju pripremaš, staklenke ostavi da se ohlade ili ih puni dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodi računa da ne zaprljaš rubove staklenki jer to sprječava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućava klicama plijesni da prodru u staklenku.
 

Možda vas zanima... Ljuća i od ajvara – napravi domaću ljutenicu na 3 različita načina! Recepti
 

Za dodatnu sigurnost i trajnost zimnice, nakon sterilizacije, a prije punjenja, poklopac i vrh staklenke možeš prebrisati alkoholom kako bi se uništile uistinu sve bakterije. Još jedan način dodatne sterilizacije koji čak može i poboljšati okus neke zimnice poput marmelade je da u staklenke prije punjenja naliješ malo rakije (pazi da prstima ne dodiruješ staklenku, već koristi čistu rukavicu ili krpu), staklenku zatvori i dobro protresi.
 

Možda vas zanima... Ultimativni vodič: Saznaj kako brzo ukiseliti bilo koje povrće Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.