Špajza 17. rujna 2013.

Jako bitno: Sterilizacija staklenki za zimnicu

staklenke.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Voće i povrće na vrhuncu zrelosti i dobar recept nisu jedini preduvjet za pripremu ukusne i trajne zimnice. Od podjednake je važnosti naime i odabir staklenki u kojima ćete čuvati svoje "blago", kao i njihova čistoća.

Stoga koristite samo besprijekorne i neoštećene staklenke i poklopce jer se mogu najbolje zatvoriti i tijekom obrade neće pucati.Koristite li staklenke s patent poklopcima dobro provjerite jesu li gumeni prsteni neoštećeni i da nemaju razvijenu plijesan. Lak način provjere ispravnosti poklopaca jest da staklenke napunite vodom, zatvorite i držite preokrenute na kuhinjskoj krpi. Na krpi ne smijete primijetiti ni najmanje tragove vode.

 

Možda vas zanima... Zeleni ajvar - nova dimenzija omiljene zimnice KolumneČistoća i oprez su obavezni

I najmanja prljavština može utjecati na kvalitetu zimnice stoga staklenke i poklopci kao uostalom i svi aparati, posude i radne površine koje se koriste moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite vodom i deterdžentom te isperite vrućom vodom. Prethodno korištene staklenke možete, za dodatnu sigurnost, kratko prokuhati i u vodi kojoj ste dodali ocat.

zimnica1.jpg | Author:

Popularan način sterilizacije staklenki je kuhanjem u uzavreloj vodi 10 -15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje. Staklenke možete sterilizirati i u pećnici na način da ih oprane i otvorene držite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5 minuta ili na 150°C oko 10 minuta ili pak na 100°C pola sata.Poklopce možete sterilizirati na isti način, ali ih držite kraće u pećnici kako se ne bi otopila gumica s unutrašnje strane. Nakon steriliziranja staklenke valja pažljivo izvaditi čistom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da prstima ne dodirujete niti jedan dio staklenke. Ovisno o vrsti zimnice koju pripremate staklenke puštate da se ohlade ili ih punite dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodite računa da ne zaprljate rubove staklenki jer to sprječava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućava klicama plijesni da prodru u staklenku.

 

Pekmez Možda vas zanima... Otkrili smo tajnu najslađih zimnica Špajza kiseli_kupus.jpg Možda vas zanima... Top 5 savjeta za savršenu zimnicu Špajza

 

Dodatan savjet

Za dodatnu sigurnost i trajnost zimnice, nakon sterilizacije, a prije punjenja poklopac i vrh staklenke možete prebrisati alkoholom kako bi se uništile uistinu sve bakterije. Još jedan način dodatne sterilizacije koji čak može i poboljšati okus neke zimnice poput marmelade je da u staklenke prije punjenja nalijete malo rakije (pazite da prstima ne dodirujete staklenku, već koristite čistu rukavicu ili krpu), staklenku zatvorite i dobro protresite.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.