Špajza 06. rujna 2023.

Sterilizacija staklenki za zimnicu je obavezan korak!

Staklenke za zimnicu
Znaš li kako pravilno sterilizirati staklenke za zimnicu? foto: Maria Verkhoturtseva/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Voće i povrće na vrhuncu zrelosti i dobar recept nisu jedini preduvjet za pripremu ukusne i trajne zimnice. Od podjednake je važnosti i odabir staklenki u kojima ćete čuvati svoje "blago", kao i njihova čistoća.

Sterilizirane staklenke ključ su uspješne zimnice. Bilo da staklenke steriliziramo u pećnici ili prokuhavanjem, važno je da to odradimo temeljito kako bi ukusno voće ili povrće ostalo jednako ukusno cijelu zimu. 

Stoga koristi samo besprijekorne i neoštećene staklenke i poklopce jer se mogu najbolje zatvoriti i tijekom obrade neće pucati. Koristiš li staklenke s patent poklopcima dobro provjeri jesu li gumeni prsteni neoštećeni i da nemaju razvijenu plijesan.

Lak način provjere ispravnosti poklopaca jest da staklenke napuniš vodom, zatvoriš i držiš preokrenute na kuhinjskoj krpi. Na krpi ne smiješ primijetiti ni najmanje tragove vode.

 

Iva Finderle Možda vas zanima... Iva Finderle otkrila nam je sve tajne domaće zimnice! Špajza

 

Sterilizacija staklenki počinje čišćenjem

I najmanja prljavština može utjecati na kvalitetu zimnice stoga staklenke i poklopci kao uostalom i svi aparati, posude i radne površine koje se koriste moraju biti savršeno čisti.

Koji god postupak sterilizacije staklenki da odabereš, potrebno je staklenke i poklopce dobro oprati vodom i deterdžentom te isprati vrućom vodom. Prethodno korištene staklenke možeš, za dodatnu sigurnost, kratko prokuhati i u vodi s dodatkom octa.

 | Author: Shutterstock Sterilizacija staklenki kuhanjem foto: Shutterstock  | Author: Pixabay Staklenke za zimnicu prvo treba dobro oprati foto: Pixabay

Sterilizacija staklenki kuhanjem

Popularan način sterilizacije staklenki je kuhanjem u uzavreloj vodi 10-15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

Važno je napomenuti da staklenke nikako ne smiješ dirati rukom, ne samo zato što su vruće, nego zato što bismo ih ponovno mogli kontaminirati. Poklopce također možeš sterilizirati na ovaj način.
 

Možda vas zanima... Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva Recepti
 

Sterilizacija staklenki u pećnici

Staklenke možeš sterilizirati i u pećnici na način da ih oprane i otvorene držiš u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5 minuta ili na 150°C oko 10 minuta ili pak na 100°C pola sata. Što je temperatura niža, vrijeme sterilizacije je duže.

Poklopce možeš sterilizirati na isti način, ali ih drži kraće u pećnici kako se ne bi otopila gumica s unutrašnje strane, ako postoji. Nakon steriliziranja, staklenke valja pažljivo izvaditi čistom kuhinjskom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da prstima ne dodiruješ niti jedan dio staklenke.

 | Author: Shutterstock Sterilizacija staklenki foto: Shutterstock  | Author: Liana Horodetska/Pexels Staklenke za zimnicu možeš sterilizirati i u pećnici foto: Liana Horodetska/Pexels

Dodatni savjet

Ovisno o vrsti zimnice koju pripremaš, staklenke ostavi da se ohlade ili ih puni dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodi računa da ne zaprljaš rubove staklenki jer to sprječava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućava klicama plijesni da prodru u staklenku.
 

Možda vas zanima... Ljuća i od ajvara – napravi domaću ljutenicu na 3 različita načina! Recepti
 

Za dodatnu sigurnost i trajnost zimnice, nakon sterilizacije, a prije punjenja, poklopac i vrh staklenke možeš prebrisati alkoholom kako bi se uništile uistinu sve bakterije.

Još jedan način dodatne sterilizacije koji čak može i poboljšati okus neke zimnice poput marmelade je da u staklenke prije punjenja naliješ malo rakije (pazi da prstima ne dodiruješ staklenku, već koristi čistu rukavicu ili krpu), staklenku zatvori i dobro protresi. Također, na ohlađeni pekmez u staklenci može se naliti malo rakije ili ruma, iz istog razloga.

 | Author: Pixabay Staklenke za zimnicu sada su spremne, pripremi svoj omiljeni pekmez od šljiva foto: Pixabay

Iskoristi našu bogatu riznicu recepata za zimnicu...

 

Možda vas zanima... Ultimativni vodič: Saznaj kako brzo ukiseliti bilo koje povrće Špajza Bazgine bobice Možda vas zanima... Od bazginih bobica napravi genijalan džem ili sirup Špajza Ajvar Možda vas zanima... Tradicionalni recept za domaći ajvar i pinđur Špajza Džem od borovnica i tamne čokolade Možda vas zanima... Ludo dobro: Džem od borovnica i tamne čokolade Recepti Možda vas zanima... Ljuta marmelada i ukiseljeni češnjak – jednostavno genijalno! Kolumne Možda vas zanima... Imamo ideju - ukiseljene cherry rajčice Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.