Domaći, slani kiseli krastavci izvađeni izravno iz hladnjaka jedan su od omiljenih ljetnih užitaka. Za kiseljenje povrća potrebna je prije svega dobra volja, svježe povrće, dobra tekuća baza i pravilno pripremljene staklenke. U nastavku ti donosimo savjete i jednostavnu formulu za kiseljenje koju možeš prilagoditi bilo kojem svježem povrću.
Brzo kiseljenje povrća - je li moguće?
Brzo kiseljenje sjajno je rješenje za čuvanje svježeg sezonskog povrća s tržnice ili iz vrta. Brzo kiseljenje, kako mu i samo ime kaže zaista je brzo i jednostavno. Povrće se kiseli u otopini octa, vode i soli (ponekad i šećera) i čuva u hladnjaku. Imaj na umu da brzo kiseljeni kiseli krastavci ne razvijaju jak okus kao fermentirani kiseli krastavci, ali im je potrebno samo nekoliko dana u salamuri prije nego što se u njima može uživati.
Svježe je najbolje!
Kiseljenje je najbolje obaviti sa svježim povrćem. Gotovo se svako povrće može ukiseliti, a oblik koji ćeš odlučiti ukiseliti u potpunosti ovisi o tebi. Na primjer, mrkva se može oguliti i narezati na štapiće ili kolutiće. Cherry rajčice najbolje se čuvaju cijele. Zeleno povrće, poput mahuna ili šparoga, može se blanširati u kipućoj vodi dvije do tri minute, a zatim prebaciti u ledenu kupelj kako bi se očuvala boja.
Ukratko...
Tanko nareži: krastavce, tikvice, đumbir, crveni luk
Izreži na štapiće: mrkvu, krastavce
Oguli: mrkvu
Blanširaj: mahune (po želji)
Kako pripremiti salamuru?
Za brzo kiseljene potrebna je baza napravljena od istog omjera octa i vode, no u slučaju da ti se to čini previše kiselo, omjer možeš prilagoditi svom ukusu. Dakle, osnova baze je ocat, a koju ćeš vrstu odabrati također prepuštamo tebi - bijeli ocat, jabučni, vinski ili rižin ocat su dobar odabir. Osim octa, žličice šećera i žličice soli, veliku ulogu u okusu odigrat će i začini.
Poigraj se s okusima...
Tajna zaista jedinstvenog, aromatičnog ukiseljenog povrća jest u začinima koje dodajemo salamuri. Kiseli krastavci odlično se slažu s okusom češnjaka, sjemenkama kopra i pahuljicama crvene paprike. Mrkva postaje egzotičnija kada se kiseli s korijanderom, đumbirom, kurkumom i majčinom dušicom. Druge klasične kombinacije jesu zeleni grah s češnjakom i svježim koprom, cherry rajčice sa zrnom crnog papra i češnjakom te tikvice s lukom i češnjakom.
- Svježe začinsko bilje: kopar, majčina dušica, origano i ružmarin
- Osušeno bilje: majčina dušica, kopar, ružmarin, origano
- Češanj češnjaka: zdrobljen za blagi okus ili narezan za jači okus češnjaka
- Svježi đumbir: oguljen i tanko narezan
- Mljeveni začini: kurkuma ili dimljena paprika izvrsni su i po boji i po okusu
Kako pripremiti teglice?
Osim odabira najboljih plodova, važno je i dobro pripremiti staklenke. Staklenke, poklopci, kao i sav pribor koji koristiš moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite vodom i deterdžentom te isperite vrućom vodom.
Popularan način sterilizacije staklenki je i kuhanje u uzavreloj vodi od 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja. Staklenke možeš sterilizirati i u pećnici. Drži ih oprane i otvorene u pećnici zagrijanoj na 200°C oko pet minuta. Nakon steriliziranja staklenke izvadi čistom rukavicom. Prilikom punjenja povrća u staklenke vodi računa da ne zaprljaš rubove staklenki jer to sprečava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućuje klicama plijesni da prodru u staklenku.
Kako brzo ukiseliti bilo koje povrće?
Količina navedena u nastavku dovoljna je za 2 srednje staklenke, a vrijeme pripreme je 20 minuta.
- 500 g svježeg povrća (krastavaca, mrkve, mahune, tikvica ili cherry rajčica)
- 2 grančice svježeg začinskog bilja, poput majčine dušice, kopra ili ružmarina (po izboru)
- 1 do 2 žličice cijelih začina, poput zrna crnog papra, korijandera ili sjemenki gorušice (po izboru)
- 1 žličica suhog začinskog bilja ili mljevenih začina (po izboru)
- 2 češnja češnjaka, zdrobljena ili narezana (po izboru)
- 1 šalica octa (jabučnog, bijelog ili rižinog)
- 1 šalica vode
- 1 žlica soli
- 1 žlica šećera (po izboru)
Upute:
- Pripremi staklenke prema gore navedenim uputama.
- Pripremi povrće - operi ga i osuši. Izreži povrće na željene oblike.
- Dodaj arome. Začinsko bilje, začine ili češnjak koje koristiš podijeli između staklenki.
- Dodaj povrće. Stavljaj povrće u staklenke pazeći da ostavljaš oko 1/2 cm prostora od ruba staklenke do povrća.
- Napravi salamuru. Ocat, vodu, sol i šećer (ako ga koristiš) stavi u mali lonac na jaku vatru. Pusti da zavrije, miješajući dok se sol i šećer ne otope. Prelij povrće salamurom. Staklenke nekoliko puta lagano lupni o radnu plohu kako bi uklonila sve mjehuriće zraka. Po potrebi dolij još salamure.
- Zatvori staklenke. Stavi poklopce na staklenke i dobro ih zatvori.
- Ostavi da se staklenke ohlade na sobnu temperaturu. Ukiseljeno povrće čuvaj u hladnjaku. Na otvaranje pričekaj najmanje dva dana, a zatim ga potroši u roku od dva tjedna.
Kod kuće pripremi i...