Kolumne 15. listopada 2018.

Ljuta marmelada i ukiseljeni češnjak – jednostavno genijalno!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada si u mlađoj dobi veseli te kad ti prijatelji donesu čokoladu, u srednjoj kad je tu neko vince ili viski, a kada dođeš do pedesetih - ajvar i slične sitnice ti instant razvuku osmijeh na lice. No, kada sam probao ukiseljeni češnjak OPG-a Grabar Josip, vrijeme kao da je stalo.

Naime, idealna kiselina, blaga ljutina i fenomenalan hrskav zvuk tvrdih režnjeva češnjaka podsjetili su me na dane dok se još moglo krasti mlade bademe s drveta... Dakle, oduševljenje!

Iz tog razloga, kao i zbog toga što je za drugom teglicom (ljuta marmelada) poludjela ženska strana redakcije, morao sam kontaktirati čovjeka koji stoji iza toga.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Poštovani Josipe, tko ste vi i zašto radite ovako fine stvari?
Mi smo malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Baranje. Poljoprivredom smo se počeli baviti prije 5 godina i to kao dodatnom djelatnosti. Počeli smo raditi tradicionalne proizvode koji se godinama spremaju u našoj obitelji - ajvar, pinđur i pekmezi te smo ih ponudili na lokalnim sajmovima.

Nakon što smo dobili dobre povratne informacije od naših kupaca, odlučili smo se nastaviti baviti proizvodnjom i od tada kroz godine rada i puno truda usavršili smo se u izradi proizvoda današnje kvalitete, kojom smo zadovoljni i mi i naši kupci širom Hrvatske.

S obzirom na to da smo i sami gurmani i volimo hranu, počeli smo na sajmovima nuditi i neke nove proizvode koji se ne nalaze kao tradicionalna ponuda na sajmovima, kao što je naš ukiseljeni češnjak i ljuta marmelada.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Gdje se nalazi pogon?
Proizvodni pogon našeg obiteljskog gospodarstva nalazi se u Dardi, u objektu koji smo dogradili u nastavku naše kuće. Proizvode radimo isključivo od naših sastojaka (paprika, rajčica, ljute papričice, češnjak, patlidžan…) jer smo samo tako sigurni u kvalitetu i možemo garantirati sljedivost proizvoda – popularno rečeno: od polja do stola!

Sve je počelo s podizanjem plantaže lješnjaka i ostalog voća na 1,25 ha. S obzirom na to da je to dugotrajni nasad i trebaju proći godine dok se ne dočeka prvi urod, počeli smo se baviti proizvodnjom povrća i preradom istog te smo počeli izlagati na lokalnim sajmovima, u početku nudeći već spomenuti ajvar, pinđur i razne vrste pekmeza.

Od tih početaka je prošlo evo već pet godina i sada imamo u ponudi domaći ajvar, lovački ajvar, pinđur, lovačku salatu i maliđano u blagoj i ljutoj verziji, te ukiseljeni češnjak, marinirani češnjak, ljutu marmeladu, papričice punjene sirom, a od slatkog programa pekmeze, marmelade i džemove od više vrsta voća.

Naši proizvodi mogu se nabaviti na već spomenutim lokalnim sajmovima, na kućnom pragu i preko društvenih mreža.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Možete li nam potanko objasniti kako se radi koji proizvod?
Ajvar se radi tako da se paprika ispeče, oguli i očisti od sjemenki, isto i patlidžan, te se mljevena smjesa prži miješajući nekoliko sati, uz dodavanje soli, ulja i češnjaka, te uz dodavanje ostalih začina. Pinđur se radi tako da se paprika i rajčica peku, a potom gule i čiste od sjemenki te zajedno kuhaju nekoliko sati uz dodavanje ulja, peršinovog lista, češnjaka i ostalih začina.

Lovačka salata radi se tako da se paprika reže na kockice, mrkva na kolutiće te se kuhaju u umaku od rajčice uz dodavanje ulja, češnjaka, peršinovog lista te ostalih začina. Ljuta marmelada radi se ukuhavanjem ljutih papričica koje smo prethodno samljeli, te potom smjesu propasiramo i ponovo ukuhavamo do željene gustoće uz dodavanje male količine soli.

Ukiseljeni češnjak se radi tako da se očišćeni režnjevi češnjaka ukisele u mariniranoj otopini, uz dodatak ljutih papričica, bosiljka i lovorovog lista. Pekmeze radimo od raznog voća koje imamo u našem voćnjaku, a osim pekmeza radimo i džemove i marmelade.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Koja vam je nit vodilja?
Želja nam je biti dio ponude i razvoja kontinentalnog turizma naše Baranje te se nadamo da će se naša priča razvijati i dalje te da će naša djeca nastaviti razvijati naš OPG. Na društvenim mrežama, može nas se pronaći na Facebooku: OPG Grabar Josip, te na Instagramu.

Hvala još jednom na svemu!

OPG Grabar Josip
Darda, Đure Đakovića 11
Josipgrabar201@gmail.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.