Špajza 27. srpnja 2023.

Iva Finderle otkrila nam je sve tajne domaće zimnice!

Iva Finderle
PDF knjiga Ive Finderle "Godišnja doba u teglicama" foto: Iva Finderle
gastro postao gastro.24sata.hr
Iva Finderle, magistra nutricionizma i autorica popularnog bloga Healthy Little Tooth, napisala je izuzetno korisnu knjigu savjeta o pripremi zimnice. S nama je podijelila i svoj recept za kisele krastavce

Što dobijemo kad spojimo sve što volimo raditi, možeš provjeriti na korisnom blogu Healthy Little Tooth Ive Finderle, magistrice nutricionizma. Ondje ćeš pronaći pravo blago korisnih savjeta vezanih uz kuhanje i održivi način života te niz recepata kako pripremiti jela nastala od sastojaka iz vlastita vrta.

Na njezinom blogu možeš pronaći i izuzetno korisne i brižno napisane te fotografijama detaljno popraćene knjige u PDF formatu. Jedna od njih - "Godišnja doba u teglicama" - naročito je korisna baš sada, kad nam je dostupno puno vrsta sezonskog voća i povrća.

 

Staklenke za zimnicu Možda vas zanima... Sterilizacija staklenki za zimnicu je obavezan korak! Špajza

 

Kako je sve počelo...

"Prije nekoliko godina vrt nam je dao puno plodova koje jednostavno nismo stigli pojesti, a zamrzivač koji smo imali kod kuće bio je jako malen. Počela sam istraživati na koje načine mogu spremiti te sezonske plodove kako bismo ih imali i za ostatak godine i jedini način koji je bio izvediv kod kuće je bilo spremanje u teglice", odgovara Iva na pitanje kako je došla na ideju o knjizi sa savjetima za pripremu zimnice.

"Počela sam istraživati što i na koji način mogu konzervirati i tako sam malo po malo počela raditi svoje zimnice, od jednostavnih poput sušenja bilja za čaj ili kiseljenja do onih kompleksnijih poput ajvara ili šalše", kaže Iva.

 | Author: Iva Finderle PDF knjiga Ive Finderle "Godišnja doba u teglicama" foto: Iva Finderle

"Kad se počnem nečime baviti volim sve jako dobro istražiti, više puta pokušati (i još više puta pogriješiti 😊), ali sam iz svega toga jako puno naučila. Volim dijeliti svoja "otkrića" jer se uvijek nekako nadam da će i drugima pomoći.

Jedna opcija je bila podijeliti sve što sam naučila na temu zimnica na svom blogu, post po post, ali mislim da je puno praktičnije da se sve nalazi na jednom, lako dostupnom mjestu. A što je bolje nego knjižica? I tako su nastala "Godišnja doba u teglicama"!", objašnjava nam autorica bloga Healthy Little Tooth.

Slatke i slane zimnice

U knjizi se nalazi 30-ak recepata za izradu slatke i slane zimnice i puno savjeta vezanu uz pripremu, kao što su popis osnovne oprema i namirnica koje su potrebne, opisan je detaljan postupak sterilizacije i punjenja teglica, a objašnjene su vrste konzerviranja koje su lako izvedive u kućnoj radinosti...

Zanimalo nas je koristi li Iva za zimnicu isključivo povrće iz vlastitog vrta, te može li se zimnica napraviti i od povrća i voća iz supermarketa, odnosno trgovačkih centara?

"Većinu zimnice pripremam od povrća i voća iz vlastitog vrta, ali zimnice mogu pripremati i osobe koje nemaju vlastiti vrt. Prije nego sezonsko povrće i voće odete kupiti u trgovačke centre svakako bih preporučila da potražite namirnice kod lokalnih OPG-ova jer oni imaju sezonske namirnice koje nisu putovale kilometrima da stignu do naših stolova. Kada biramo lokalno uzgojene namirnice, sigurniji smo u uzgoj, potičemo lokalnu proizvodnju i namirnice su sigurno bogatije okusom s obzirom na to da se beru u trenutku kada su u potpunosti zrele", savjetuje Iva.

U uvodu knjige Iva napominje da su mnogi savjeti nastali na iskustvu, metodom pokušaja i promašaja. Može li se sjetiti nekih od takvih "promašaja"?

Greške se događaju i najboljima

"Koliko dug može biti ovaj članak?", smije se Iva i obrazlaže: "Kod svakog eksperimentiranja s nepoznatim uvijek ima promašaja. Ja sam sve samo ne iznimka! Recimo, kad sam prvi puta radila šalšu, znala sam da treba sterilizirati teglice, ali nisam znala da se ne smije njima mahati uokolo ukoliko ih kasnije ne mislim dodatno prokuhati.

Kuhala sam satima, napunila 15-ak teglica i tek nakon desetak dana, kada sam išla po prvu teglicu da ju iskoristim, shvatila sam da se apsolutno svaka teglica upljesnivila. Sve sam morala baciti. Skupo plaćena lekcija. A da ne pričam o tome da su neke zimnice nenadano fermentirale pa kada sam otvorila teglicu sadržaj je eksplodirao po cijeloj kuhinji – od poda do stropa."

 

Kiseli kupus Možda vas zanima... Kako ukiseliti kupus za najfiniju zimnicu ikad? Špajza

 

Ivu smo upitali i koliko je važno za zimnicu koristiti upravo sezonsko povrće i voće.

"Ukratko – jako! Sezonsko voće i povrće je uvijek puuunooo finije, bogatije okusom i aromama, a ako ćemo realno to i je najvažnija stavka za pripremu. Kada zastanete i razmislite možete primijetiti da su, recimo, jagode puno ukusnije na proljeće kada su u sezoni nego na zimu. Naravno, sezonsko voće i povrće je bogatije hranjivim tvarima tako da ni to nije zanemariva činjenica."

 | Author: Iva Finderle Svježi krastavci spremni za kiseljenje foto: Iva Finderle

Iva je na svom blogu objavila već čitav niz knjiga u PDF formatu, zanimalo nas je što možemo sljedeće očekivati.

"Istina! "Godišnja doba u teglicama“ je moja šesta e-knjiga. Prvu sam napravila s mojom dragom kolegicom i prijateljicom Matejom Zvirotić Andrijanić s bloga Food&Mood, na temu smanjenja otpada od hrane, a zove se "Jedem pametno, kuham odgovorno".

Nakon toga je bila serija od četiri knjižice pod nazivom "Priče o godišnjim dobima", gdje je svaka predstavljala jedno godišnje doba, odnosno u njima su bile ideje i recepti pripremljeni s namirnicama koje su u sezoni to određeno godišnje doba. Sve knjižice možete nabaviti na ovom linku", kaže Iva.

 

Možda vas zanima... Ljuća i od ajvara – napravi domaću ljutenicu na 3 različita načina! Recepti

 

Velika želja je tiskana knjiga

"Nikada ne znam u kojem će se smjeru moji interesi razviti, ali svakako bih voljela jednog dana jedan moj projekt vidjeti unutar pravih debelih korica. Paralelno uz ovu knjižicu o zimnicama na papir sam bacala ideje za jedan projekt koji mislim da bi mogao biti jako koristan, ali je on u početcima od početaka.

Također, voljela bi napraviti neka malena okupljanja u vrtu gdje bismo pričali o vrtu, uzgoju začinskog bilja, možda pripremali neku zimnicu. Ali to je sve još uvijek samo ideja.", otkriva nam Iva svoju veliku želju.

 | Author: Iva Finderle Iva Finderle u svom bogatom vrtu u kojem želi organizirati i događanja foto: Iva Finderle

Vrijedni savjeti - da sve bude prema planu

Za kraj, Iva nam je ponudila jedan recept za pripremu zimnice, ali i nekoliko odličnih savjeta da ti sve ispadne prema planu:

  1. Postupak kiseljenja isti je bez obzira na to koje povrće odabrali.
  2. Možeš kiseliti razne vrste povrća tvrđe konzistencije poput krastavaca, paprika, feferona, tikvica, mrkve, luka, mahuna, rotkvica, šparoga, cikle, cvjetače, brokule...
  3. Svo povrće čuvamo u otopini vode, octa, soli i šećera koja je obično vrlo kisela, što u kombinaciji s anaerobnim uvjetima u zatvorenoj teglici sprječava rast i razmnožavanje mikroorganizama pa se takve zimnice mogu sačuvati mjesecima bez korištenja dodatnih konzervansa.
  4. Veličinu teglica prilagodi svojim prehrambenim navikama. Za veće teglice od 700 ml trebat će ti otprilike 350 g povrća i 350 mL otopine za kiseljenje.
  5. Omjer vode i octa radi prema vlastitim željama. Iva najčešće koristi omjer 1:3 (na 100 ml octa dodajem 300 mlL vode).
  6. Začine za kiseljenje povrća također biraj prema vlastitom ukusu (crni/zeleni/bijeli/crveni papar u zrnu, sjemenke gorušice, list lovora, kopar, ružmarin, bosiljak, piment, klinčić, sjemenke kardamoma, korijen đumbira, chili papričice, sjemenke korijandera, cimet u štapiću, muškatni oraščić, češnjak).
  7. Možeš koristiti svježe i suhe začine, ali Iva ne bi preporučila korištenje začina ili mješavina začina u prahu s obzirom na to da će se one djelomično otopiti u tekućini za kiseljenje i promijeniti njezinu teksturu.

 | Author: Iva Finderle Kiseli krastavci Ive Finderle foto: Iva Finderle

Kiseli krastavci

(za 3 teglice od 700 ml)

Sastojci:

  • 1 kg manjih krastavaca (kornišona)
  • 790 ml vode
  • 260 ml alkoholnog octa
  • 15 g soli
  • 30 g meda
  • 3 veće grančice kopra (ili 3 pune žličice suhog kopra)
  • 3 pune žličice sjemenki gorušice

Postupak:

  1. Kad kiselite krastavce, birajte manje komade do 10-ak cm jer su oni čvršći i hrskaviji pa stajanjem u kiseloj otopini neće omekšati. Ako imate mogućnosti, kiselite kornišone – malene krastavce koji su odlični za kiseljenje. Ako nemate kornišone, možete kiseliti i obične salatne krastavce, ali ih onda kiselite dok su još jako maleni (do 10-ak cm u dužini).
  2. Teglice i poklopce operite i obrišite. Pećnicu zagrijte na 140°C pa stavite teglice da se steriliziraju na 15-ak minuta. Poklopce nemojte stavljati u pećnicu već ih dezinficirajte krpicom umočenom u medicinski alkohol.
  3. Malene krastavce dužine do 5 cm slobodno ostavite u komadu, ali ako su veći od toga, narežite ih na kolutiće debljine 0,5 cm. Ako kiselite krastavce u komadu, zarežite im krajeve.
  4. U lončiću zagrijte vodu, ocat, sol i med do vrenja./
  5. U vrelu, steriliziranu teglicu dodajte 1 veću grančicu kopra i pola žličice sjemenki gorušice, dobro je napunite krastavcima pa sve prelijte vrelom pripremljenom otopinom za kiseljenje. Umjesto grančice kopra slobodno ubacite 2 lista lovora. Čistim nožem prođite po unutarnjim stijenkama teglice da izađu mogući balončići zraka te, po potrebi, nadopunite vrelom otopinom za kiseljenje tako da vam svi krastavci budu potopljeni. Pustite barem 2 cm slobodnog prostora do ruba teglice.
  6. Obrišite otvor teglice krpicom umočenom u medicinski alkohol te je začepite čistim poklopcem.
  7. Ponovite postupak s drugim teglicama. Ostavite teglice da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  8. Kisele krastavce možete konzumirati već nakon nekoliko dana.

 

 

Usoljeni limuni Možda vas zanima... Usoljeni limuni - tajna savršenog okusa brojnih jela Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.